| pastru009 a întrebat:

Romania mai este o democratie?
Adica noi mai detinem puterea sau nu? Se vede de la mii si mii de km distanta ca suntem condusi de un grup de oameni, ce detin puterea si vor numai bani.Degeaba avem noi(poporul) puterea de a vota sau de a avea o piata centralizata si planificata,daca la piata preturile se decid de anumiti oameni insetati de bani/diavol+sunt preturi destul de mari pentru pensionari.
Dau funda!
P.S. : Nu vi se pare ca, cu timpul ajunge la un sistem politic totalitar? Argumentati. big grin

Răspuns Câştigător
| ayo8207 a răspuns:

Ti-e ca in USA(ca de...doar e imaginea democratiei) e altfel? Crezi ca democratia a fost vreodata altceva? Crezi ca e diferenta prea mare intre democratie si totalitarism? Ideologic sunt diametral opuse, practic sunt cam acelasi lucru. Din cele mai vechi timpuri, in sistemul democratic decizia este a unor grupuri de interese. Crezi ca deciziile apartin guvernelor? Aiurea, marile companii dicteaza piata, si cand dictezi piata dictezi si politica unei tari. Atata timp cat un politician are nevoie de sustinere pentru a castiga o campanie, e clar ca el e finantat(mai direct, subordonat/vandut) unor anumite persoane. Scuza-ma, dar si eu daca as fi o companie de sute de miliarde de dolari, mi-as permite sa fac ce vreau dintr-o anumita tara, tocmai ca sa-mi fie bine. Insa, suntem o democratie. Nimeni nu te opreste sa vii cu o idee geniala, sa o pui in practica si sa fii unul din acele persoane mai sus mentionate. Sunt destule povesti de succes dupa 89, oameni care s-au ridicat din nimic si acum detine imperii economice. Asta e democratia, piata libera, nu te mai ingradeste nimeni sa faci ceva. Totul e sa ai vointa si cunoastere. Daca in totalitarism deciziile erau luate de un singur om/un grup restrans de persoane, in democratie piata se autoregleaza, deciziile sunt luate de companii. Ca acestea se inteleg, e partea a doua.

2: Chiar noi detinem puterea de decizie. Dar daca majoritatea populatiei e atat de inculta incat din 4 in 4 ani sa fie prostiti cu un mic si o bere, ne meritam soarta. Nimeni nu ne opreste sa gandim cu capul inainte sa votam si nu sa ascultam gargara ieftina. Ba da, ne opreste prostia, care nu mai tine de politica.

3: Hai sa lasam subiectivitatea asta tipic mioritica si sa ne gandim asa: Romania e o tara destul de ieftina in comparatie cu occidentul. Si suntem chiar o tara destul de bogata(da, suntem). Castigurile in privat sunt destul de bune pe anumite sectoare. Eu unul nu am vazut medic bun fara un pasat, inginer bun fara un Opel, avocat bun fara un BMW. Doar la noi gasesti 3 X6 si 2 Q7 pe km^2. Cei care sustin contrariul nu au pasit niciodata intr-o tara din vest. Si cei care cred ca in vest se traieste bine, se inseala amarnic. Acolo muncesti de-ti sar capacele sa traiesti.

7 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Cam amesteci notiunile, dar in fond ai dreptate. Teoretic Romania este o democratie, practic insa niciunde in lume puterea nu o detine efectiv poporul, ci niste reprezentanti, mai mult sau mi putin legitimi.
Puterea de a vota nu are nici o relevanta, tocmai am trecut prin doua referendumuri, forma suprema de consultare a vointei poporului, unul prin care s-a stabilit reorganizarea Parlamentului si unul prin care 7, 5 milioane de romani i-au spus "pa" lui Base. Ghici ce? Avem un Parlament identic dar mai numeros, iar Base face in continuare pe presedintele...
In privinta pietei centralizate si planificate, nu cred ca cineva a votat pentru o astfel de piata, ba dimpotriva, nu cred ca foarte multi oameni intregi la cap isi mai doresc asta. Eu unul imi doresc o piata libera, unde preturile se stabilesc exclusiv pe baza cererii si a ofertei, de aceea urasc piata comuna europeana, care desi la prima vedere pare o piata libera, impune mult prea multe restrictii. Iar pensionarilor scuze, dar nu le pot plange de mila, atata timp cat sunt la fel de multi salariati care trebuie sa traiasca din aceeasi bani, ba mai au de crescut si 2-3 copii.

| Wehrmacht a răspuns:

Nu pot sa decid...le zic pe amandoua:

E o diferenta intre a detine puterea si a o folosi

Degeaba deti puterea daca aia au arme.Asta a fost principalul motiv pentru care comunistii le-au scos din joc.Incerci sa faci ceva, incearca sa te opreasca, incerci mai mult, foloesc violenta ca sa te sperie.

| OnuOnulică a răspuns:

Salut
Nu noi detinem puterea sad din pacate.
Oameni din parlament pentru ca ei daca doresc poate sa ne lase si fara locuri de munca.
Cel mai bine am face o revolutie ca in 89... parerea mea.

| sublime89 a răspuns:

"bani/diavol" thinking Nu sunt de acord cu puterea prea mare a banului, dar hai sa fim rezonabili laughing

| ErrorFound a răspuns:

Puneti altfel intrebarea: Romania a fost vreodata o demoncratie? smug

| Buresbista123 a răspuns:

In primul rand diavolul nu exista asa cum nu exista nici Dz,aici e vorba de oameni rai si avari si de oameni cinstiti,asa a fost de mii de ani cei care is la conducere incearca sa i transforme pe ceilalti in sclavi ca ei sa si faca avere,o data cu aparitia mijloacelor de informare mai ales internetul pentru ca mass media tot de ei e controlata lumea incepe sa fie constienta de unele lucruri sa speram ca ne vom implica noi ca cetateni mai mult in probleme importante ale tarii si lumii altfel nu ai cum sa schimbi ceva,te sfatuiesc sa cauti pe youtube aceste lucruri care ti vor schimba totall conceptia despre lumea in care traiesti-War truth, Bilderberg group, Zeitgeist, Schools are prisons, God delusion.

| sabrina103 a răspuns:

Cam asta se intampla si in Sua, Franta Marea Britanie. Platesc taxe, ca disperati. Dreptul la vot a fost platit cu sange. Insa guvernele de azi sunt mult mai interesate sa-si pastreze locul decat de oameni. Cred ca la un sistem politic totalitar o sa ajungem nu cu astia ci cu unii care se vor revolta si ne vor fraierii. Cei de la putere fac greseli mari ca saveaza bancile.