| SG1995 a întrebat:

S-a încercat inocularea unor comportamente/credințe religioase la animale? Ce reacție au avut animalele la religie?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

laughing Ala a copiat un wiki gresit, "tradus" cu Google...
Doamne, Dumnezeule! (Evocare)

Si acum, raspunsul: happy
Cunosti ceea ce este Reprezentarea in psihologie, unde Analiza desface obiectul in partile componente, Sinteza reface mental partile catre intreg (din analiza), Comparatia stabileste deosebiri-asemanari dintre un obiect si alte obiecte, real sau mental, ...mai avem apoi Generalizare, Abstractizare, Concretizare, (nu le mai explic aici), precum si Tipuri de Reprezentare: actionala, verbala, iconica, simbolica.
TOATE acestea le are omul, doar ca...Religia este ceva si mai complex de atat, pentru ca un Dumnezeu...este un Dumnezeu complicat.

Intrebare (poate sa raspunda orice user TPU):
Descrie-l pe YHWH.
?
Asa-i ca este un Dumnezeu complicat?
De exact aia, happy il evocam/invocam, nu-l Reprezentam.
De exact asta, am dat un raspuns greu, pentru a se intelege ca nu poti explica un Dumnezeu complicat unui om, beneficiind totusi de conceptul de Reprezentare (in toate formele de mai sus).
Intrebarea era despre "inocularea unei religii la un animal"? happy
Nu.
NU s-a incercat, nici cel mai inteligent animal neavand o separatie a ideilor, de obiecte, neavand abstract.
Si gata. happy

| cristi202 a răspuns (pentru Darkmagic):

Frumos raspuns! De era dat la scoala, merita un 10 cu prisosinta.

| Darkmagic a răspuns (pentru cristi202):

Multumesc.

20 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Totusi, până să ajungă animalele să pupe moaste trebuie să mai treacă mult timp.

| AnaBejenaru a răspuns:

Este posibil lucrul asta?
Pana la urma, ce vina au animalele?

| SG1995 explică (pentru AnaBejenaru):

Posibil? Teoretic primatele si delfini ar trebui să înțeleagă conceptul de Dumnezeu.

| RAY a răspuns:

Https://en.wikipedia.org/wiki/Religious_behavior_in_animals
Viața rituală a animalelor este de interes pentru paleoantropologi, deoarece acestea oferă o perspectivă convenabilă asupra modului în care sistemele de credință religioasă s-au dezvoltat în strămoșii noștri. "Reziduurile scheletice ale omului Cro-Magnon sunt găsite îngropate în poziția fetală, în conformitate cu mitul primitiv, că o astfel de poziție facilitează renașterea. Studiul comportamentelor aliate în animalele non-umane oferă o oportunitate de a înțelege natura și funcția lor în om. "[14] Într-adevăr, unii au simțit asemănări superficiale între ritualurile funerare ale elefanților africani și ritualurile de înmormântare ale neandertalilor [15].

Psihologul evolutiv, Matt Rossano, a susținut că religia a evoluat în trei etape: în Paleolithicul de Sus, religia a fost caracterizată de ritualuri extatice folosite pentru a facilita legătura socială. Mai târziu, ritualurile de vindecare șamanice s-au dezvoltat în paleoliticul superior. În cele din urmă, expresiile religioase s-au dezvoltat de-a lungul timpului pentru a include arta peșterilor, artefactele rituale, închinarea strămoșilor și dezvoltarea mitului și a structurilor morale. Dacă acest lucru este adevărat, atunci comportamentul cimpanzeilor martor al lui Goodall poate fi interpretat ca fiind similar cu religia umană paleolitică superioară. Cu toate acestea, De Waal notează că bonobos nu prezintă nici o dovadă a comportamentului ritual, dar sunt extrem de pașnice și demonstrează o agenție morală. Aceasta pune în discuție co-dezvoltarea moralității și a proto-religiei [17].

| SG1995 explică (pentru RAY):

Știam asta, dar ideea e primatele superioare, delfini și chiar ciorile/corbi ar putea percepe/înțelege conceptul de Dumnezeu?
Mă gândeam la experimente psihologice pe animale aflate în captivitate.
Se pare că după om, delfini și primatele au cea mai mare inteligență.

| RAY a răspuns (pentru SG1995):

Tu crezi ca noi stim ceva seby? ce stim, stii tu ce ai citit, ai fost vreodata intr-un loborator stiintific? credem mai mult atat, tu acum crezi ca doar omul crede in dumnezeu ca e ceva complicat, desigur ca nu stii sigur asta, ca daca crezi nu ar avea sens intrebarea, faza e ca voi transformati stiinta in credinta, in stiinta totul poate fi pus la indoiala, in Germania 90% din articolele scrise in ultimi 10 ani erau false, 5000 de mii savanti fiind implicati,deci ce stim, stim ce vrem noi, ce citim de unde stim noi ca e adevarat ce credem, avem si un dumnezeu pe TPU care s-a nascut invatat, si einstein sa inselat sa nu uitam asta, nu uita ca big bang era ceva ridicol pentru savanti de atunci

| RAY a răspuns:

User Darkmagic da am copiat de pe wikipedia nu suntem toti ca tine Dumnezeu care sa stie totul, nu toti ne am nascut invatati cu toate cunostintele cum esti, asa geniu esti ca nu apari in nici o revista stiintifica, omule de unde poti avea cunostinte daca nu inveti de undeva?
da cum tu esti Dumnezeu deci te-ai nascut gata cu toate cunostintele stii totul despre dumnezeu si cat de complicat e si ca doar omul crede in zeii

| CostinAlamariu a răspuns:

Interesanta intrebare, dar asa ceva nu este posibil. Comportamentul religios presupune abilitatea de gandire abstractizata si conceptuala, lucru e care in mod evident animalele nu sunt capabile. Daca ar fi capabile de comportament religios atunci ar fi capabile si de civilizatie deoarece in mod necesar religia duce la civilizatie

| Darkmagic a răspuns:

@ ray, m-a amuzat faptul ca ai "tradus" cu Google un articol gresit, in intrebare nefiind vorba despre "Comportamentul ritualic la animale", CI DESPRE "Inocularea (de catre om!) a unor credinte religioase animalelor"!
Esti liber sa te informezi de unde doresti, DAR, un "comportament ritualic" poate inseamna inclusiv "Ritualul curtarii/imperecherii" la unele animale, numit RITUAL, pentru ca se desfasoara identic, neschimbat!
M-ar bucura si mai mult, daca NU ati mai urca intrebari (sau parti din intrebari) pe care nu le intelegeti corect pe internet, preluand apoi ce va da wiki, crezandu-va astfel: "informati"!

Daca nu eu am dreptate cu raspunsurile mele, atunci poate ai tu, si as astepta cu interes un exemplu de animal crestinat, sau unul in care s-a inoculat islamismul...
Sau poate ai un exemplu de animal in care s-a inoculat credinta mozaica! big grin
Despre CE era intrebarea?
Despre ASTA!
De cand dracului a devenit TPU un site de tristi, in care trebuie neaparat sa aplaudam toate gogomaniile? straight face

| SG1995 explică (pentru Darkmagic):

Well pe de-o parte e mia cupla n-am formulat corect intrebarea, intenția mea era să întreb dacă una speciile animale avansate înțeleg conceptul de Dumnezeu.

| Darkmagic a răspuns (pentru SG1995):

Stai linistit, eu am inteles-o, si ti-am si specificat in raspuns ca animalele NU inteleg conceptul de Dumnezeu, si nici nu pot fi educate/invatate in directia aceasta.
Este ca si cum ai incerca sa le explici matematica...
La cealalta intrebare, cea despre Moarte, am sa-i las si pe altii sa se desfasoare in raspunsuri, sunt curios cum au inteles ei rolul jucat de înțelegerea conceptului de moarte în evoluția rasei umane...pentru ca am un "contestatar" pe aici. Unul "informat". laughing
Sa-l vad la treaba! happy
In ceea ce priveste link-ul lui, acela e demn de...D-l Goe.
Un filosof, crede el cu mintea lui, ca daca niste primate raman extatice in fata unui peisaj deosebit dar natural, (cascada, rau, etc) sau se manifesta Emotional deosebit in vecinatatea respectivului fenomen natural, atunci gata!, se gandesc la un tip de...Religie.
rolling on the floor
Rationamentul cade imediat ce afla si "informatul" care a cautat mult acel link, faptul ca daca un ateu vede Niagara sau Grand Canyon, poate ramane la fel de extatic, sau se poate manifesta emotional cum simte el, DAR NU SE APUCA DE VREO RELIGIE!
Animalele AU EMOTII, si le pot manifesta in cazurile de deces sau de fenomene deosebite, asta neinsemnand ca si aplica vreo religie.
Oamenii au emotii?
Da!
Animalele din exemplul lui Schaefer, (primate, elefanti, etc) au emotii?
DA!
Am incheiat expunerea.
Trimite-l pe "informatul" care inghite pe nemestecate ORICE gaseste pe internet, sa iti raspunda la intrebarea despre conceptul de moarte...si altadata sa nu mai creada orice articol de pe net, cum ca Emotia este totuna cu Religia!
Ca e DE RAS.
De unde naiba tot apar formele astea de viata...
Saracii de ei!

| SG1995 explică (pentru Darkmagic):

Emoțiile sunt baza religie, dar și conștiența de cauză și efect. Deoarece pentru om ca religia să ia naștere a fpst vital să înțelegem 2 lucruri:
-viața are un final
-conceptul de cauzalitate, iar falsa cauzalitate duce la superstiție.
Primatele nu au conceptul cauză efect, dar dacă au sentimentul de exaltare/venerație față de un anumit obiect poate pune bazele unui comportament religios primitiv.

| Darkmagic a răspuns (pentru SG1995):

Eu nu m-as hazarda sa afirm cu toata taria ca "viata are un final" Sebi.
Cel putin o creatura, Turritopsis [nu mai stiu cum], nu e de acord cu asta.
Nu se stie pe TPU ca exista un organism, nemuritor biologic? laughing
Afla si ei azi, nu e tarziu ca unii sa-si modifice niste filosofii...dar asta e alta discutie.

Cat priveste Religia primitiva de care se aduce vorba in acel link, este doar O PARERE a unui filosof.
Nicaieri in articol NU spune "animalele au religie!".
Fie ea si "primitiva", orice religie are niste caracteristici fara de care NU se poate chema Religie.
DOAR doua dintre aceste caracteristici (ca sa nu le aduc in discutie pe toate), sunt Ideologia si denaturarea realitatii.
Daca imi demonstreaza cineva ca animalele pot avea o Ideologie, si ca acestea pot sa perceapa realitatea intr-un fel anume deformat, ala e smecher! big grin
De Emotia privirii unui fenomen natural poate sa fie cuprins (si E!) si un ateu, de asta Emotia nu este Religie. happy

| SG1995 explică (pentru Darkmagic):

Întra-adevăr animalele nu au ideologie, cu toate astea religia a pornit de la simplu la coplex, nu uita religia ca orice altceva creat de om e un răspuns la nevoiile sale. Cât despre posibilitatea imortalități fle un subiect compex, la fel ca și psihicul uman care întremează un univers propriu de factură mintală. Totuși problema supraviețuiri morți de date incapatitatea de-a comunica în lipsa simțurilor fizice, și incapacitatea de-a prelua și procesa informația. Căci asta e viața un schimb de informație între vietate și mediu.

| Nilsson a răspuns:

Asta ne diferentiaza de animale, existenta credintelor religioase.
Ele nu pot aparea de la sine, delfinii de exemplu nu vor deveni niciodata niste fiinte religioase.
Nici oamenii nu ar fi devenit daca nu existau revelatiile si semnele miraculoase.

| SG1995 explică (pentru Nilsson):

De fapt, faptul că animalele nu au conceptul de Dumnezeu ar trebui să dea de gândit.

| Alfred0703 a răspuns:

S-au crucit.