anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

S-a vazut capatul universului material adica marind zoomul telescopului sa nu se mai vada nimic nici in stanga nici in dreapta sus sau jos?

12 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Anumite zone se indeparteaza de noi mai rapid decat viteza luminii. Pe alea nu le putem observa.

http://en.wikipedia.org/......e_universe

| anonim_4396 explică (pentru doctorandus):

Da, deci viteza luminii e posibil sa nu fie un maxim pentru viteza. Dumnezeu poate intinde Universul material cum doreste de repede, chiar mai repede decat viteza luminii.

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Fizica nu lucreaza cu ipoteza Dumnezeu.

Atunci e sortita erorii pentru ca fara constanta numita Dumnezeu fizica ajunge o pura filozofie nefolositoare peste anumite limite ale cunoasterii conducand pe om la moarte.

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Bati campii! Si eu cred in Dumnezeu, dar credinta mea nu e parte din fizica. De ce ar fi parte din fizica faptul ca Obama a fost presedintele SUA?

Ba tu bati campii. Esti un agnostic. Nu mai vorbi ca crezi in Dumnezeu cand pentru tine e doar ceva care de fapt nu e pentru tine. Hai, PA, subiect inchis pentru mine.

| T0T a răspuns:

Telescoapele pe care le avem noi își au și ele limita. Universul se extinde cu o viteză imensă, nu vom avea în veci timp să inventăm telescopul care să vadă la capătul universului. Noi când vorbim de telescoape și ce știm noi din univers, vorbim de universul observabil care nu e totuna cu totul universului. Dacă vei privi cu cel mai avansat telescop tot vei vedea stele, corpuri celești.

| relian a răspuns:

Capatul nu s-a vazut, pentru ca nu stii unde e capatul, dar daca privesti printrun telescop poti vedea si nimic cum spui nici sus nici jos nicaeri.Privesti undeva unde nu-i nimic si gata spui cai vazut capatu laughing Tu crezi ca telescoapele vad ceva anume? Toti deacu cred ca telescopu este un binoculu si vedem tot ce misca prin spatiu.Telescopu nu vede decat lumina aia e tot, daca nu-i lumina nu mai vede nimic. Iara Dzeu n-are treaba cu fizica vorba cuiva pe aici, mergi la categoria religie acolo is aia cu dzeu cu povesti cu zmei si zane laughing

| anonim_4396 explică (pentru relian):

Draga relian: am vrut sa vad care dintre voi poate mai mult. rolling on the floor La ceea ce spui tu m-am gandit si eu dar am lasat pana acum ca sa vad daca vre-unul gandeste pana la acest nivel. Bun. Hai sa mergem mai departe... Daca citesti cu atentie ce am spus de fapt inspirat din biblie ca Universul imaterial e mult mai mare decat universul material. Acel "capat" de care vorbesti tu adica acel intuneric este de fapt universul imaterial sau "spiritual" conform dex. Imaterial inseamna ca "poate fi vazut" DAR nu poate fi detectat cu nici un aparat inchipuit sau inventat de om precum sarmanul telescop. Asa ca da-i mai departe cu intrebarile. Astept. Insa tine minte ca si eu sunt om si n-am cum sa le stiu pe toate DAR in mintea mea nu e loc de contradictii sau paradoxuri. Asta poti sa intelegi tu de la mine. rolling on the floor

| anonim_4396 explică (pentru relian):

Acum te iau si cu putintica geometrie spatiala. Imagineaza-ti un conglomerat spatial tridimensional precum universul material si suprafata imaginara care inconjoara limitele acestui conglomerat. Acela ar putea fi numit "capatul" universului adica acea suprafata imaginara ce uneste cele mai departate corpuri cosmice: praf cosmis sau asteroizi sau gauri negre sau galaxii sau planete sau stele. Eu gandesc dincolo de aceasta limita sau suprafata imaginara ce inconjoara universul material aflat in expansiune si care se modifica sau se mareste cu fiecare caracter pe care il tastezi tu acolo la tine pe tableta sau ce utilizezi tu ca sa postezi.

| anonim_4396 explică (pentru anonim_4396):

Ca tot vorbeam de Einstein. Tu spui ca Dumnezeu sau imaterialul nu are ce cauta in discutiile de fizica sau matematica. Ei bine tine cont ca fizica gandita de Einstein fara sa-si fi dat seama te contrazice cu celebra lui formula DESCOPERITA adica E = m*c2. Tot ce e material masa poate fi exprimat in cantitate de energie care nu are masa. "Tot" ce e energie poate fi exprimat in masa. Viteza luminii in sine e ceva imaterial sau "spiritual" e doar un concept ce exprima rapiditatea cu care se succed evenimentele exprimata printr-un numar. Timpul este imaterial sau "spiritual" adica este tot un concept ce plaseaza intr-o ordine succesiva derularea evenimentelor. Distanta la fel e ceva imaterial sau "spiritual" si exprima distanta intre doua puncte imaginare din spatiu. Spatiul este suma tuturor distantelor intre toate punctele imaginare sau imateriale sau "spirituale". Daca citesti fizica sau matematica sau le gandesti ai sa observi ca peste anumite limite aceste doua discipline incep sa se inrudeasca cu filozofia. Daca observi bine aceasta rubrica este "Stiinta si filosofie." Daca citesti in dex filosofia este o ramura a stiintei.