| sabin89 a întrebat:

S-au făcut multe studii pe cimpanzei/gorile pentru a vedea în ce măsură ne asemănăm noi cu ei. Stephen Jay Gould explică interesul pentru aceste studii în felul următor: "for if we could establish an unambiguous distinction – of cand rather than degree – between ourselves and our closest relatives, we might gain the justification long sought for our cosmic arrogance".
Cunoscând nivelul la care s-a ajuns în prezent cu aceste studii, ce credeţi? Se justificată aroganţa cosmică? sau trebuie să recunoaştem cu umilinţă că nu suntem altceva decât o verigă dintr-un lanţ evolutiv?
(roboţelul l-a înlocuit pe k ind cu cand happy Nici acum nu mă lasă să-l scriu cum trebuie.)

14 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Si pe maimute cine le-a creat mai oameni buni? inca va indoiti de o fiinta suprema care a creat Universulwinking
apropo despre maimute si oameni stim aceste teorii de la darwin deci nimic nou
daca urmaresti seria Planeta maimutelor afli ca maimutele sunt mai evoluate decat oamenii laughing (Desigur ca exista si cartea care a stat la baza seriei de filme)

| RoCkKiD a răspuns:

Trebuia sa recunoastem demult ca nu suntem decat niste maimutele mai putin paroase, dar multi oameni nu pot face asta ca le-ar anula credinta. Nu poti sa fii si crestin/musulman dedicat si sa crezi in evolutie, heliocentrism, subparticule si asa mai departe.

O sa treaca ceva vreme pana cand ratiunea o sa triumfe iar religia o sa ramana o pata neagara in istoria umanitatii la fel cum a ramas si evul mediu.

Singurul mod in care religiile mai mari vor continua sa existe este daca declara cartile alea scrise de oameni si admit greselile din ele, lasand zeul ca pe o figura transcedenta care nu trebuie sa-si insuseasca toate erorile din textele sacre. Inteleg, a fost nevoie de pastila cu scrierea lor prin revelatie divina pe vremea aia, ca altfel oamenii nu credeau in ele.dar acum sunt depasite si nu vor face decat sa departeze din ce in ce mai multi oameni.

| RAY a răspuns:

Da,suntem primate, fiinte care au evoluat prin selectie naturala, sexuala, oricine studieaza psihologia umana observa asta, suntem ca si alte primate

| anonim_4396 a răspuns (pentru RAY):

Suntem Primate dar difenta dintre noi si cimpanzei/gorile etc este totusi uriasa,
S-au facut nenumarate teste/experimente de logica/ratiune In care animalele au reusit sa invete/reproduca semnele create de instructori, sa selecteze optiuni pe ecran etc
INSA: Din toate rezultatele s-a vazut un lucru : cimpanezii/gorilele etc au fost capabile de a invata si de a reproduce/ de as-i exprima nevoile lor primare :Mancarea/protectia Insa nu ratiunea, nu gandirea proprie Ci au reprodus ce au invatat : ex pentru banana sa apase semnul cutare, sa ceara ceva de la instructori facund semnul cutare etc. Nu au fost in stare sa produca noi ganduri, noi semne sa dovedeasca ca au si alte griji/ganduri in afara de nevoile primare
Ce a produs la noi aceasta dezvoltare este un mister., Or fi din pricina pericolului existential., tinand cont ca puteam fi extinsi de nenumarate ori? Or fi o metoda de supravietuire, De a suplini dezavantajul nostru fizic?

Sa nu uitam ca multe alte animale au arata nivel ridicat de inteligenta/capacitate de Invatare nu numai maimutele.
I

| RAY a răspuns (pentru anonim_4396):

Pe mine ma uimeste constiinta umana, de ce doar noi o avem?

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Cele mai mari diferenţe sunt în sfera morală.
(Tu şi Tefan aveţi cam acelaşi stil şi poze de profil asemănătoare. happy )

| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

La capitolul "istorie" poate., insa la poza nu cred.
Poza mea de profil e de solistul unui cantaret., mai precis poza dintr-o piesa anume., ce categoric nu are legatura cu istoria/filisofia/moralitatea etc mai degraba cu degradarea/ura/ wicked-sick.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Şi poza lui Tefan ce e?

| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Numai acum m-am uitat la poza marita vad intr-adevar o asemanare laughing.
Dar Tu? Doar flori?

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Simplu. Ai ADN-ul 96 % ca ei? Poți fi arogant 4%. Cosmic.

| minrest a răspuns:

Suntem constiinte? Scrutam universul infinit? Ce mai trebuie? Aa, ca suntem primate; nimic rau in asta. Faptul ca suntem verigi in lantul evolutiv nu ne scade cu nimic; dimpotriva, permite imbunatatirea constanta. Sunt o maimuta cheala, port unelte si arme, judec binele si raul, inteleg multe si ma simt excelent.

| Teffan a răspuns:

Zic sa recunoaștem cu umilință ca suntem o veriga dintr-un lanț evolutiv si ca avem o aroganta cosmica din cauza asta.
Zilele astea ma pasionează antropologia și paleontologia, mai ales subiectele care au în vedere originea omului și evoluția vieții. Asta ca o baza peste are adaug interesul principal, și anume comportamentul religios la paleantropi, sau geneza comportamentului religios.(caci sunt destul de conectate).

Evoluția este demonstrata științific, și are sens.
Am evoluat dintr-o singura celula, care mai apoi s-a divizat și s-a multiplicat, urmând ca viata sa izbugneasca în mediul acvatic, născându-se specii (asa numita explozie cambriana).
Procesul evolutiv, deși nu infirma importanta și realitatea mutațiilor, pune un puternic accent pe efectul presant al mediului asupra vieții, asa numita selecție naturala, prin care speciile în stare, se adaptează și se transforma.
Teoria evolutionista aduce in discuție un stramos comun.
Omul, se spune ca s-a distins de cimpanzeu acum 7 milioane de ani. Se lansează diverse ipoteze care ar aduce la lumina enigma stramosului comun, în sensul ca nu se stie cine e. Unii zic Sahelantropus, alții Orrorin, pe considerentul deosebit de important:bipedismul.
Trecerea la bipedism este cel mai important criteriu în procesul de antropogeneză.
Bipedismul determina toate celelalte criterii, incluzând transformarea scheletului și a coloanei vertebrale și, mai important, chiar dezvoltarea creierului, deci encefalizarea, se presupune a urma bipedismului, ca o CONSECINȚĂ a acestuia(asa cum afirma Leroi Gourhan in Gesture and Speech).

Noi ne-am format, asa cum suntem în prezent, printr-un uimitor proces, presărat cu foarte mult noroc. Ascensiunea omului modern s-a produs printr-o ciudata înlănțuire de evenimente total oportuniste și spontane.Este o minune ca natura a reușit sa creeze intelectul uman, care este uluitor, și ființa umana în genere, întrucât aceasta ființă și-a întrecut condiția animalica, prin milioane de ani de evoluție, incepand de la primată.

Condiția omului, ființă intelectuala prin definiție, este înrădăcinata prin conștiința de sine și prin ego-ul care a ieșit la lumina, la sfârșitul evoluției.
Ego-ul este ceea ce ne permite sa avem aceasta aroganta cosmica, ca suprema realizare a evoluției.
Noi vom avea întotdeauna o aroganta interioara, ne consideram superiori si plasati în centrul universului, căci asta este natura egotica.
Experimentam lumea prin prisma unei uimitoare conștiințe de sine. Conștiința de sine, împreună cu satisfacerea nevoilor elementare, pana in punctul în care simțim ca nu ducem lipsa de ele absolut deloc(hrana, apa, căldura), ne propulsează într-o lume atât de enigmatica. De aici vin introspecțiile filozofice:cine suntem, de unde venim? În momentul asigurării depline, nelimitate, a resurselor, omul se complace în întrebari existentialiste și, de cele mai multe ori, da nas în nas cu suferinta.
Lumea moderna este impregnata cu suferinta pentru ca ne-am asigurat accesul la toate cele trebuincioase supraviețuirii. Avem acces cu ușurință la ele. Rămâne în urma doar rutina și monotonie.
Dar asta e alta poveste.
Cert e ca aroganta cosmica, asa cum o înțeleg eu, n-are legătură cu o realizare intelectuala. Noi vom fi mereu aroganți cosmic, caci asta e natura mintii și a trupului. Doar spiritual, putem stăvili aceasta aroganță.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Teffan):

''Lumea moderna este impregnata cu suferinta pentru ca ne-am asigurat accesul la toate cele trebuincioase supraviețuirii. Avem acces cu ușurință la ele. Rămâne în urma doar rutina și monotonie.''
Aceasta constructie filosofica e ca o groapa plina de excremente acoperita cu un strat subtire de petale de trandafir frumos mirositoare. Nu trebuie mult sa scormonesti ca sa treci brusc de la placerea unei imagini idilice la duhoarea insuportabila de dedesubt.
Ori, daca preferi, e ca si cum ai scuipa peste cadavrele celor cateva zeci de mii de copii care mor zilnic de foame in lumea asta moderna. Ca sa nu aduc in discutie faptul ca peste un miliard de oameni traiesc in saracie extrema (da, stiu, tocmai am facut-o) in aceeasi lume moderna.

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Bine grăit-ai. happy