| Inferno a întrebat:

Sa facem următorul exercițiu de imaginatie.:

Într-o zi așezăm o coala de hârtie pe sol.
A doua zi mai așezăm o coala de hârtie deasupra, pentru a dubla numărul. Avem în total doua col de hârtie.
A treia zi dublăm numărul de coli din ziua anterior. Avem în total patru coli.
A patra zi vom avea 8 coli.
A cincea zi 16 coli, și așa mai departe.

In fiecare zi dublăm numărul de coli din ziua anterioara.

Întrebare:
Cat de înalt credeți că va din acest tanc de coli după 100 de zile?

Incercati să răspundeți apelând doar la intuiție, fara a calcula.

P.s:
Nu mă interesează un răspuns exact, ci unul aproximativ:
"Cât un pom, cat o casa, etc"

Răspuns Câştigător
| sabin89 a răspuns:

Numerele pe care le-ai menţionat - 1; 2; 4; 8; 16 etc - sunt de fapt: 2^0; 2^1; 2^2; 2^3; 2^4 etc. Deci, dacă, de exemplu, în a cincea zi pachetul are 2^4 coli, e clar că în a 100-a zi va avea 2^99 coli. Un număr astronomic, mult mai mare decât numărul boabelor de grâu cerute pentru inventarea şahului (2^64 - 1). Şi dacă am considera grosimea colii o sutime de milimetru, s-ar mai şterge doar două zerouri de la coada acestui număr. Tot un număr (de milimetri) astronomic va fi. Mai tăiem iarăşi nişte zerouri ca să avem rezultatul în kilometri şi el continuă să fie astronomic.

| Inferno explică (pentru sabin89):

Intr-adevar. In absenta unui rationament matematic nu este deloc evident acest lucru.

5 răspunsuri:
| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Un raspuns aproximativ de care sunt sigur: depaseste distanta de la Pamant la Luna.

Nu sunt sigur daca depaseste si diametrul galaxiei, dar am sa verific.
Ok, nu-l depaseste, dar e destul de aproape.

| Inferno explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

"Ok, nu-l depaseste, dar e destul de aproape."

Cum ai calculat?

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru Inferno):

Verificand inca o data mi-am dat seama ca am gresit cand am transformat din ani lumina in kilometri. Deci stiva de hartie depaseste si diametrul galaxiei.

| Inferno explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Inaltimea ar fi in jur de 13 miliarde de ani lumina.
Pentru comparatie, distanta de la Pamant la Soare este de doar opt minute lumina. Diametrul galaxiei Calea Lactee este intre 150.000 si 200.000 de ani lumina.