Nu stiu daca s-a adunat deja 500 tone cobalt purificat in intreaga lume.
Ar fi si foarte dificil sa se faca o explozie nucleara cu cobalt, mai ales "home-made".
Dacă vorbim de o organizație teroristă care are toate informațiile necesare nu mai este așa greu, mai greu este să se obțină 500 tone de cobalt.
Practic este folosită o bombă termonucleară standard, iar în urma procesului de fuziune sunt emiși neutroni (particule din nucleul atomului cu sarcină neutră) care transformă cobalt-59 în cobalt-60 (radioactiv).
Personal consider ca fiind destul de improbabil acest scenariu, totuși.
Este foarte improbabil.
500 tone sunt 25 tir-uri de 20 tone.
Unde s-ar putea transporta si ascunde o asemenea cantitate, fara sa fie sisizata?
De restul de materiale si echipamente necesare nici nu mai vorbesc...
Corecție, este nevoie de 500 de mii de tone.https://atlas-geografic.net/cobalt-cea-mai-periculoasa-de-pe-planeta/
Deci, de 25000 de tir-uri.
Adica aproape toate existente pe continentul european si nu numai.
Chiar ca nu s-ar observa!
?
1. o bomba termonucleara e facuta din din 2 sau mai multe tipuri de material fisionabil, care incepe in general cu plutoniu, sau uraniu puternic imbogatit, NU cu, cobalt
2. din cobalt NU faci nici o explozie nucleara... PUNCT, mai ales cantitatea aia asa de mare faci o "dirty bomb" adica o explozie chimica, inconjurata de material radioactiv care v-a umple o arie foarte mare de otrava radioactiva
3. americanii au niste sateliti care scaneaza dupa radioactivitate permaenent, 500 de tone de material radioactiv si te trezesti cu toata armata americana, ruseasca, chinezeasca si NATO in cap, cand e vorba de teroristi, care vor sa ne omoare pe toti, suntem toti prieteni de ne pupacim de nu mai putem
Dacă în jurul bombei termonucleare se pune o coajă de cobalt-59, după ce termonucleara explodează, această coajă este bombardată cu neutroni (printr-un proces numit activare neutronică) și devine cobalt-60 (radioactiv).
Nu s-ar depista, deoarece până la explozie cobaltul este stabil.
Nu am auzit de cobalt, intr-o bomba termonucleara
https://en.wikipedia.org/wiki/Thermonuclear_weapon
"coaja" e lithium deuteride care bombardat cu neutroni se transforma in hidrogen radioactiv, de aia ii mai spune si bomba cu hidrogen
iar inainte de a posta, am cautat pe google si nu am gasit nimic de cobalt si bombe nucleare, deci... ai un link?
TARE, nu stiam, multumesc, prefer sa spun prostii si sa o incasez, dar dupa aia sa invat ceva
Izotopul respectiv e greu de obtinut (necesita multa energie) si e greu de pastrat (se injumatateste relativ rapid).
Mă bucur că am putut ajuta. Acest domeniu este... absolut minunat!
Da, e foarte interesant
Bomba nu ar distruge imediat toată viața, aceasta este periculoasă din cauza căderilor radioactive care durează ani până să ajungă în toate zonele locuite, iar oamenii din bunkere nu pot rezista până când radiația devine nepericuloasă, din cauza timpului foarte lung.