In aceste conditii, ai avea foarte mica probabilitatea sa gasesti o molecula marcata intr-un pahar de apa.
Dacă l-ai fi întrebat pe lordul Kelvin (William Thomson), ți-ar fi zis că vei avea 100 de molecule marcate. Schrodinger e de părere că nu vom avea exact 100 (chiar dacă acesta ar fi rezultatul exact al calculului), ci vom avea 88 sau 93 sau 107 sau 113, dar foarte puțin probabil 50 sau 150. Ne putem aștepta, spune el, la o "deviație" sau "fluctuație" de ordinul rădăcinii pătrate din 100 adică 10 (vezi legea statistică a lui radical din "n").
Am cautat pe google cata apa exista pe planeta. Raspunsul e aparent 326 milioane de metri cubi.
250ml/326,000,000,000,000ml = o sansa din 1, 304, 000, 000, 000 sa dai se o molecula marcata
Daca in ocean sunt 10 molecule și tu marchezi una ai o șansă una la 10, dacă vrei să marchezi o fata frumoasa și nu ai banii, nici nu ești frumos bine ramai la moleculele din apa sincer Sabin /Sebastian
Nu se vor distribui uniform, sau chiar dacă o fac, nu vor rămâne așa. Totuși, răspunsul pe care cred că îl aștepți este volumul moleculelor/ volumul oceanului (pentru a calcula cât din ocean ocupă moleculele) * volumul paharului (fiind distribuite uniform, aceeași proporție o ocupă și din pahar). Ăsta e volumul de molecule din pahar. Rezultatul îl împarți la volumul unei molecule ca să vezi câte sunt. Mă verific cu regula de trei simplă.
Ai n volum molecule... x volum ocean
ai y volum molecule... z volum pahar
n*z/x
La fel, împart la volumul unei molecule.
Păi să încerc.
1, 370,000, 000 km^3 (volumul de apă planetar) / 5 (nr. de oceane) = 2.74 * 10^20 l (aprox. un ocean.)
Hai să zicem că volumul unui pahar este 0, 15 l
15/ 2.74 * 10^22
5, 47/ 10^22 (raportul)
Înmulțesc cu volumul paharului
0, 15*5, 47/ 10^22 = 0, 82/10^22
Volumul unei molecule de apă: 3/10^26 l
Calcul final:
0, 8/ 10^22 * 10^26/3 = 8/ 10^23 * 10^26/3= 8*(1000/3)
Mie îmi dă vreo 2600. Poate ei or fi avut un ocean mai mare sau un pahar mai mic. Nici nu stau să mă mai verific, pentru că la primul meu calcul cu un pahar de 0, 5 l îmi dădea mult mai mult și am mai refăcut calculele. Ori îți bați joc de noi, ori nu știu, totuși, dacă vrei, poți calcula, asta este ideea. Eu ți-am transmis metoda ca să o validezi sau nu. Mai puțin contează numerele.
Mă surprinde faptul că te gândești și la posibilitatea ca eu să-mi fi bătut joc de voi. Mă cunoști de mult timp ca om serios și eu la fel te știu pe tine ca fiind serios. Deci, nici pomeneală de a-mi bate joc. Pur și simplu am citit cartea "Ce este viața" și acolo este menționat calculul acesta făcut de lordul Kelvin, cu rezultatul 100 de molecule. S-ar putea să fi greșit eu când am spus "în ocean", deci la singular, iar el să se fi referit la oceanul planetar. Dacă îmi aduc bine aminte, el spune cam așa: "...agităm oceanul bine de tot, astfel încât moleculele marcate să se distribuie uniform în cele șapte mări". Nu știu ce a înțeles el prin "cele șapte mări" - probabil oceanul planetar.
Oricum, îmi place metoda propusă de tine și am să încerc să pun în calcul apa totală a oceanului planetar, să văd ce îmi iese.
Poți lua un ocean mai mic și să-l amesteci bine în celelalte pentru ați mări șansele. La Malluri sunt piscinele alea cu mingi colorate pentru copii, nu te mai chinui să amesteci oceane. Marchează 100 pune-le in piscină și caută-le peste 2 zile.