Simplu si fara multe calcule:
- Avem n obiecte, m valize
- Primul obiect poate fi asezat in m moduri diferite, al doilea obiect la fel, al n-lea obiect la fel (pentru ca fiecare din ele poate fi pus in oricare din cele m valize).
-Numarul total de posibilitati este egal cu m*m*m*...*m (de n ori), adica m la puterea n.
Bun, deci fiecare obiect poate fi asezat in oricare din cele trei valize. Si de aici cum deduci ca numarul de posibilitati e egal cu m*m*m*? Cred ca ar trebui sa detaliezi un pic.
Este vorba de principiul multiplicarii.
https://en.wikipedia.org/wiki/Rule_of_product
Intr-adevar, prezentarea de pe wiki este clara; o poate intelege oricine.
Vad ca Inferno nu mai apare, dar cred ca putem conchide noi ca problema a fost interesanta.
Pai ce, trebuie si rationament? Am vrut sa fiu si eu primul care raspunde. Desi am fost al doilea. Primul a fost...in stilul caracteristic.
Serios acum. Ma gandsc asa: Obiectele sunt a; b; c...j (zece la numar). O prima varianta ar fi zero obiecte in prima valiza si toate cele zece in a doua. Apoi, obiectul a in prima si celelalte noua in a doua. Apoi, b in prima si alte noua in a doua samd, zece posibilitati. Urmeaza combinatiile de cate doua: ab in prima si restul de opt in a doua, ac in prima si restul de opt in a doua samd, 45 de posibilitati. Urmeaza combinatiile de cate trei: abc in prima si restul de sapte in a doua, abd in prima si restul de sapte in a doua samd 120 de posibilitati. Urmeaza combinatiile de cate patru - 210 posibilitati, combinatiile de cate cinci - 252 posibilitati, de sase - 210, de sapte - 120, de opt - 45, de noua - 10 si ultima: toate zece obiectele in prima si zero in a doua. Deci avem de adunat 1 + 10 + 45 + 120 + 210 + 252 + 210 + 120 + 45 + 10 + 1 = 1024. Ce zici?
Da,asa e.
De fapt si primele cazuri pot fi gandite drept combinari.
Când avem 0 in prima o putem gandi drept Combinari de 10 luate cate zero, apoi combinari de 10 luate cate 1 si tot asa, pana la combinari de 10 luate cate 10.
Nu e nevoie sa calculam combinarile. In matematica suma asta de combinari este egala cu 2^n.
2^10=1024.
Apropo, dar daca erau trei valize?
Ma intereseaza mai mult un mod de calcul.
Eu ma gândeam asa.
Prima varianta e când toate obiectele se afla doar in cele doula valize, iar a treia este goala. Sunt 2^10 moduri in care obiectele se pot aranja in cele doua valize.
A doua varianta e când un obiect se afla in a 3-a cutie, iar in celelalte doua mai raman 9 obiecte. Sunt 2^9 moduri in care obiectele din primele doua valize se pot combina, inmultit cu 10 de la a treia cutie.
Dupa avem 8 obiecte in primele doua cutii si 2 obiecte in cutia a 3-a.
Deci 2^8 moduri in care primele se pot combina, inmultit cu combinari de 10 luate cate 2 (modurile in care cele doua obiecte din cutia 3 se pot combina).
Si tot asa, in final ajungem la:
2^10 + 2^8 *10 + 2^7 * Comb de 10 luate cate 2 +2^6 * comb de 10 luate cate 3 +...
Similar ca mai sus, primi i doi termeni ii putem gandi tot ca niste combinari. Formula generala pe care am obtinut-o fiind:
2^n * (Combinari de n luate cate 0) + 2^(n-1) * (combinari de n luate cate 1)+2^(n-2) *(combinari de n luate cate 2) +... + 2^(n-n) * (combinari de n luate cate n)
Partea interesanta e ca indiferent daca aplici formula de mai sus sau daca scrii pur si simplu o putere a lui trei rezultatul va fi identic. S-ar parea ca tot carnatul ala este egal cu 3^n.
De exemplu:
Pentru n=1.
Dupa formula mea:
2+1=3
sau
3^1=3
n=2
Dupa formula mea:
4+4+1=9
sau
3^2=9
Pentru n=3
Dupa formula mea:
8+12+6+1=27
sau
3^3=27
Destul de curios, nu?
Cred ca modul in care poti aranja „n" obiecte in „m" lazi e dat de formula m^n. Pare prea furmos ca sa fie adevarat. Te las pe tine sa te mai gandesti.
"2^10 + 2^8 *10 + 2^7 * Comb de 10 luate cate 2 +2^6 * comb de 10 luate cate 3 +..."
Exceptand faptul ca aici, din neatentie, l-ai omis pe 2^9, rationamentul mi se pare corect. Eram chiar pe punctul de a veni si eu cu ceva similar. Nu inteleg de ce suma asta este egala cu 3^n si, prin generalizare, cu m^n, insa se pare ca asa e. Trebuie sa existe o demonstratie, care sa ateste faptul ca aceasta relatie nu e numai "prea frumoasa", ci e si adevarata.
Dacă alea cele zece obiecte sunt prezervative, cred că-mi încap și într-un buzunar.
Mă bucur că ți-am putut fi de folos!