| Alin255 a întrebat:

SALL TPU.Bio-Chimie sau Filologie? care credeti ca este mai avantajoasa, cat mai multe informatii, dau funda!

4 răspunsuri:
mira
| mira a răspuns:

Conteaza mult ce intentionezi sa faci dupa terminarea liceului.

| ALGator a răspuns:

Biotehnologie!

| joshua145 a răspuns:

Cred ca te referi la profilul de la liceu(nu?). Depinde numai de tine. De obicei, la Filologie se face intensiv engleza/jurnalism/stiinte sociale/franceza-germana(depinde daca specializarea nu mai are ceva, de exemplu sa fie Filologie-Bilingv, sau Filologie-Jurnalism[exista si asa ceva, da]). Problema este ca ai relativ putine optiuni pe viitor.Vei face romana, engleza, geografie, latina si istorie cu tortura, trebuie sa le stii dumnezeieste.Vei da teza la romana,istorie\geografie si latina.Dar,dupa parerea mea modesta,e un pic de exagerare cu latina pentru ca nu dai BAC-ul si,in afara de anumiti termeni luati din aceasta limba,nici nu te va prea ajuta(ba da,eventual daca vrei sa inveti mai usor italiana,spaniola,portugheza,fiind limbi neolatine).Din clasa a XI-a,nu vei mai avea tangenta cu matematica,fizica,chimie,biologie(decat in fericitul caz in care exista materia"Stiinte",care se preda parca o data pe saptamana,si doar la ANUMITE profile umaniste). Deci,vei face mai multa scoala in clasele IX-X decat in clasele XI-XII laughing Dar daca efectiv vrei sa scapi de materii reale,du-te acolo,desi la multe facultati si domenii de viitor(Economie,de exemplu) ai nevoie de matematica/biologie/fizica la greu(cel putin una din ele). Atunci,vei da o groaza de bani pentru orele in particular?(scuze pentru fraza asta,dar cam aceasta e realitatea).Te ajuta,in schimb,la Litere, la Geografie, Psihologie, Istorie si cred ca si altele.
Acum, Chimie-biologie.Sa ne intelegem.Este un profil dificil.De cele mai multe ori, intri cel mai greu acolo din cauza mediilor uriase de la absolvire.Inca din prima clipa din clasa a IX-a,se pune accent pe chimie,biologie,matematica, fizica, fara a se neglija, insa, celelalte materii.Programul nu e atat de exagerat precum la Matematica-Informatica(in clasa IX faci efectiv 7 ore de informatica pe saptamana si in tot liceul esti aproape zilnic pana la ora 15:00),noi am avut o zi pana la 15:00, doua, pana la 14:00, si doua, pana la 13:00(acum,se poate altfel la scoala voastra).E greu,dar frumos,atata vreme cat iti place cel putin doua materii dintre cele patru de profil(le-am scris mai sus).Dai teza la romana, la matematica, si la doua materii la alegere dintre aceleasi patru materii, deci aici parca ai mai multe optiuni, decat la Filologie.In general,asteptarile sunt mari,profesorii va vor distruge psihic in clasa XI,cand totul,teoretic, devine supra-greu(la biologie, faceti anatomie si fiziologie umana atunci, la chimie continuati chimia organica inceputa in a X-a).Dar tot sacrificiul e frumos si merita.Te va ajuta in sensul ca ai mai multe optiuni pe viitor la facultati si locuri de munca. Daca esti bun, incearca sa termini in fiecare an macar cu media generala 9(noua), si la BAC, cam tot asa.La unele facultati, criteriul de departajare este nota si media de la BAC, dar la altele(aviz Medicina)trebuie sa dai concurs de admitere.Aici nu se invata mecanic nimic, precum la Filologie, unde poti face asta si primesti 10 "pe ochi frumosi"(la multe scoli se face asa, dar eu generalizez doar).Nu.Inveti logic, structurat, si la ceea ce trebuie sa stii.BAC-ul il dai din romana,matematica,iar proba la alegere este intre chimie(anorganica/organica),biologie(vegetala si animala/umana), fizica, sau informatica(desi scapi de ea din clasa XI). Evident, plus competente digitale si engleza(daca nu ai ECDL sau Cambridge, la nivel b1[sau b2, nici eu nu sunt sigur]). Deci aici chiar trebuie sa inveti pentru tine, sa stii, si sa iti placa ce inveti.La Filologie, se zice ca inveti mai mult pentru profesor, trebuie sa inveti pe de rost comentarii de 3-4 pagini la romana,de exemplu(nu ca la Chimie-Biologie nu e asa,dar acolo sunt mai putine ocazii laughing ).
In concluzie...te sfatuiesc sa muncesti,dar si sa iti gasesti aptitudinile potrivite,in sensul ca,daca nu iti place absolut deloc mate-fizica-chimie-biologie,si nu faci fata,poti sa zici"Adios!"si sa mergi la Filologie.Dar,ceva bunavointa,stradanie si perspectiva de viitor(repet, depinde de tine) fac minuni! Ai viitorul in fata, bucura-te, dar fii chibzuit si alege-ti cu atentie "campul de antrenament", ca sa nu ai probleme in "frontul de lupta"al vietii!
Vorba englezului... Good luck!

| mellabella a răspuns:

Bio-Chimie iti ofera aptitudini pentru toate facultatile de stiinte: Facultate de Mate, Fizica, Chimie, toate tipurile de Inginerii, Medicina, Farmacie etc. Daca iti doresti sa urmezi o cariera in domeniile astea si daca ai inclinatie spre stiinte exacte, atunci eu zic sa alegi Bio_chimie. In schimb, daca esti doritor sa urmezi o facultate de genul Psihologie, Drept, Istorie, Geografie, Relatii Internationale etc te sfatuiesc sa alegi Filologia.
Mult succes!