| danyz a întrebat:

Voi credeti in existenta altor universuri? M-am tot intrebat daca toate teoriile cu universuri paralele gen,,Interpretarea multe-lumi" a lui Hugh Everett sau,, Teoria corzilor" sunt adevarate si mi-am dat seama ca ar fi logic sa existe si alte universuri, chiar universuri paralele despre care tot auzim.Astept parerea voastra! P.S.:Am 15 ani si nu am cu cine vorbi despre asta deoarece prietenilor mei nu le plac chestiile legate de scoala sau in acest caz de stiinta.E prea complicat pentru ei.big grin

Răspuns Câştigător
| sabin89 a răspuns:

Unele versiuni ale teoriei corzilor (string-urilor) presupun 26 de dimensiuni; altele, 10; iar altele 11. Universul nostru contine numai 3 sau 4. Pentru matematicieni nu e o problema sa lucreze cu oricat de multe dimensiuni. Intrebarea este daca acele dimensiuni sunt sau nu reale. Daca sunt reale, atunci ele trebuie sa fie invizibile. Or fi ingropate undeva. Daca in fiecare punct din spatiu exista acel micut obiect geometric "Calabi-Yau manifold", posibil sa se gaseasca acolo si aceste dimensiuni extra ale teoriei. Ideea este ingenioasa, dar lipseste legatura cu realitatea. Teoria s-a scris aproape in tot atatea versiuni cam cati fizicieni sunt. Fiecare versiune este ca un punct intr-un spatiu imens de posibilitati, un landscape unde fiecare loc pare a fi definit de o schema diferita sau, cum am mai putea spune, un univers diferit guvernat de o schema diferita. Unele lucrari au descris "personajul fabulos" ca pe un set gigant de bule plutind in spatiu, un fel de spuma imensa in expansiune, in care universul nostru este doar un punct pierdut si el pe undeva, ascuns in vreo incretitura. Dupa cum vezi, zburam catre fantastic.

16 răspunsuri:
| thealchemist a răspuns:

Dupa traditia veche exista alte 7 dimensiuni (sau ceruri), din cauza asta ai la matematica cifra 8 (orizontal) simbolizind infinitul (7+lumea noastra materiala).
oh, si poate ar mai trebui sa adaug ca teoria asta nu vine din stiinta moderna ci din stiintele oculte.

| mgtow a răspuns:

Universul actual nu are sfarsit, e posibil sa fie niste dimensiuni daca se investigheaza in amanunt numai ca omul se sperie sa mearga singur cu o nava spatiala departe de pamant, momentan avem parte de zvonuri.

| Inferno a răspuns:

Teoria corzilor explica foarte bine realitatea, insa nu are si suport din partea acesteia. Este doar o teorie posibila din toate punctele de vedere dar lipsita de dovezi.
Cat despre existenta unui multivers, din punct de vedere fizic este posibil, asa ca nu vad de ce nu ar exista.

Răspuns utilizator avertizat
| RAY a răspuns:

Eu nu cred in nimic,cel care crede mereu va vi amagit, eu prespun ca in prezent nu sunt dovezi care sa dovedeasca ca exista asa ceva, poate sa fie poate sa nu fie, danyz nu crede orice, cu cat crezi mai mult cu cat esti pacalit mai mult nu trebuie sa crezi in nimic decat in puterile tale si in stiinta

| doctorandus a răspuns:

Sunt doar presupuneri, nu e demonstrat nici ca ar fi adevarate, nici ca ar fi false. Pana acum nu exista dovezi experimentale ca ar exista ceva numit superstrune, de aceea superstrunele sunt matematica aplicata, nu fac inca parte din fizica. Fizica presupune dovezi experimentale.

| sublime89 a răspuns:

E destul de posibil sa mai existe si alte universuri. Omul de cand e tot afla ca e mai mic si mai mic decat se astepta initial. Pana la urma universul nostru a aparut de undeva si teoretic ar trebui sa aiba limite, iar dincolo de aceste limite ar trebui sa fie altceva. Poate alte unviersuri, poate cu totul altceva la care nu ne putem gandi. Asta cel putin dupa logica umana.

| ErrorFound a răspuns:

Ai exact aceiasi problema ca mine. laughing

| Seducatorul a răspuns:

Da,am vazut si eu un documentar in care ziceau ca e posibil ca in fiecare molecula sa exista un alt univers paralel!

| ReusxD a răspuns:

Poate sa existe, UNIVERSUL este finit.

| al9264 a răspuns:

Unii oameni considera ca big-bang-ul a fost cauzat de nu stiu ce fel de forta din alt univers. Energia care exista in interiorul punctului care a explodat "big-bang" era provenita dintr-un univers paralel, iar energia a fost transmisa printr-o "gaura alba".Ce crezi?

| danyz explică (pentru al9264):

Am citit asta intr-o revista de stiinta.Sunt la curent cu noutatile.winking

| չﻨгﻪรէﻨĸ a răspuns:

Orce e posibil.Lumea are mistere nedescoperite, teorii ce trebuie demonstrate.Cazurile in care oamenii dispar intr-un mod straniu de pe strada trebuie sa aiba o explicatie.Eu,personal,sunt jumi-juma pentru teoria lumilor paralele.Ar fi logic, dar totusi absurd sa existe lumi paralele, alte universuri, nu crezi?

| danyz explică (pentru չﻨгﻪรէﻨĸ):

Asta or crede si cei din alte universurilaughingStiu ca de curand s-a descoperit cu ajutorul telescopului Planck o zona rece in univers a carei explicatie ar fi posibila interactiune cu un alt univers.

| SilentDark a răspuns:

Si eu am tot 15 ani si sunt pasionat si studiez lucruri de genul asta de mic, iar dupa cate am studiat eu consider ca exista si poate fi afirmata de unii cercetatori care au descoperit niste particule,, bizare'' ce pot fi in mai multe locuri simultan.

| aRandomIdiot a răspuns:

Un anume cercetator al carui nume nu il retin a mentionat in una din lucrrile lui existenta a 6 coordonate sptiale si o singura coordonta temporala. Dintre coordonatele spatiale, noi cunoastem inaltimea, lungimea si cea ce numim latimea. Celelalte 3 raman un mister. Deci da, teoretic, existenta unor alte universuri ESTE posibila.

Întrebări similare