| BogDaNuTzXD a întrebat:

Salut, am auzit ca exista un metal foarte flexibil gen ( flexibil ca un tricou ) si mai dur de 10 ca otelul, imi poate spune cineva cum se numeste si toate informatiile despre el?

Răspuns Câştigător
| onasis1961 a răspuns:

Grafenul a fost descoperit in 2010 de catre doi cercetatori de la Universitatea din Manchester. Acest material minune este cel mai subtire dinre toate materialele care au fost descoperite pana acum. Oamenii de stiinta ii gasesc saptamanal aplicatii in domenii diverse, iar numarul studiilor publicate pe tema grafenului s-a ridicat, in 2012, la peste 10.000
Grafenul este compus in intregime din carbon pur, la fel ca diamantul si carbunele, diferenta fiind ca atomii de carbon ce formeaza grafenul sunt dispusi in fasii bidimensinale, oferindu-i astfel o extraordinara rezistanta si flexibilitate. Acesta este cel mai subtire material descoperit pana in prezent, avand o grosime de doar un atom. Acest lucru il face si primul material 2D descoperit de om. Potrivit profesorului Andre Geim, de la Universitatea din Manchester, co-descoperitor al grafenului, acest material inglobeaza o serie de superlative impresionante. Este cel mai rezistent material cunoscut, cel mai dur, fiind de 300 de ori mai puternic decat otelul, cel mai flexibil si cu cel mai mare raport suprafata/masa, un singur gram de grafen poate acoperi mai multe terenuri de fotbal. Grafenul, desi este aproape transparent, este atat de dens incat nici cel mai mic atom de gaz (heliu) nu poate trece prin el. Grafenul este si un superconductor electric. De asemenea, are si proprietati optice unice.

Silicenul
Cercetatorii de la Institutul de Stiinta si Tehnologie Avansata al Japoniei au creat silicenul. "Silicenul este echivalentul siliconic al grafenului", explica Yukiko Yamada-Takamura, profesor la acest institut, lider mondial in cercetarea acestui material. La fel cum grafenul este alcutuit dintr-un singur strat de atomi de carbon, silicenul este alcatuit dintr-un singur strat de atomi de siliciu.

1 răspuns:
| puiulmeu a răspuns:

Mai mult nu știu decât că e grafenul