Stiu doar, daca acel obiect este de natura organica, adica lemn, ceva plante, chestii organice.
Daca este roca nu au de unde sti, ori nu se dateaza prin metoda asta.
Cum stiu? Simplu. C14 asta este prezent in orice organism, in orice planta. Deci organismele absorb acest C14 care este radioactiv, plantele direct, animalele prin consumarea de vegetale.
Cind un organism animal, vegetal moare, inceteaza sa mai absoarba acest izotop, iar carboul 14 deja absorbit, incepe sa putrezeasca vorba vine, sa se injumatateasca, daca ai auzit de cuvintul asta la chimie.
Trebuie sa mai stii ca exista elemente radioactive, adica care nu-s stabile, mai exact au un nucleu cu mai multi neutroni decat protoni, caz pentru care acesti atomi is instabili, cauta sa se stabilizeze, asa ca vor radia cum spun fizicienii, adica vor pierde neutroni sau ii vor transforma in protoni, caz in care se elibereaza si electroni, adica energie.
Atomii stabili au in nucelu nr egal de neutroni si protoni, asta trebuie sa stii.
Astea is chestii de chimie, trebuie sa le stii, sau daca nu, sa ti le insusesti, sa poti intelege ce se intampla.
Bine, nici fizicienii, sau chimistii nu stiu exact ce se intijmpla, cu aceasta injumatatire, dar au observat ca asa se intampla.
Adica dupa 5.730 de ani in cazul atomilor de C14 existenti in acel animal sau planta raman doar jumate din numarul de atomi initiali. Jumate dispar, sau mai exact se transforma in altceva, in N14, dar asta e alta discutie.
Asa ca avem acesta observatie ce este batuta in cuie, anume ca elemenetele, atomii radioactivi, adica ce am spus mai sus care au in nucleu mai muti neutroni dupa un timp anume raman jumate din ei, dupa alt timp din acea jumate dispare inca o jumate si tot asa.
Pe baza acestui fapt, cand se descopera un os, o bucata de lemn, ceva organic, atunci se masoara cantitatea de atomi de C14 din acel os, bucata de lemn ce este si se compara cu cantitatea de C14 dintr-un os sau bucata de lemn de acum, din prezent.
Acum daca luam o bucata de lemn, am taiat un copac, am facut scindura, anul asta, putem masura ce cantitate de C14 contine acea scindura.
Stiind asta, masurind si cati atomi, au ramas in bucata de lemn de acu mii de ani, sau zeci de mii, stiind in ce timp raman jmate, se afla de cand acel animal, planta a murit, asa se afla sau se dateaza.
Nu stiu daca ai inteles, dar mai simplu nu stiu, e si tirziu asa ca ma bag la somn
Am uitat sa spun ca metoda asta este valabila doar pana in 50 de mii de ani sau ceva genul asta nu mai tiu minte exact citi ani.
Sa recapitulam :
Moare animalul sau planta, nu mai absoarbe C14.
-Din momentul ala incepe putrezirea C14. Jumate din atomii de C14 ce is continuti in acea bucata dupa 5.730 de ani raman doar jumate din ei
-Mai trec inca 5 mii si de ani, raman si mai putin si tot asa, pana cand dispar toti atomii de C14 sau mai exact se transorma in alt element si anume N14 dupa vreo 50 de mii de ani.
Avem C14 adica;
-nucelu -6 protoni
-8 neutroni
Nucelul unui atom stabil trebuie sa aiba nr egal de neutroni si protoni.
Asa ca C14 isi transforma un neutron in proton, operatie care are loc cu emanatie de energie si devine atom cu 7 neutroni si 7 protoni, adica N14.
Bum ai terminat lucrarea
Aceasta datare este valabila doar pentru materia organica.
Carbonul 14 este ca un ceas, se descompune la o rată predictabilă. Oamenii de știință, știind rata de descompunere a atomului de carbon 14, estimează vârsta obiectului după cantitatea de carbon 14 rămasă în țesuturile analizate.
anonim_4396 întreabă: