| Marvinmiau a întrebat:

Salut, am cateva întrebări, in Biblie se spune ca Dumnezeu a creat lumea, animalele si oameni, dar atunci cum explica Biserica dinozaurii, care nu sunt mentionati in Biblie si au dovezi concrete ca au existat. Sau cum explica Biserica existenta Lui Dumnezeu si faptul ca exista dintotdeauna, pe El cine L-a creat, sau ce a fost inaintea creerii lumii si a Universului. Astea sunt cateva din intrebarile mele existentiale, imi poate oferi cineba niste raspunsuri sau nist opinii personale, mi-ar placea daca am face o mica dezbatere si un schimb de idee. Dau funda celui mai interesant raspuns.

Răspuns Câştigător
| AndreiM77 a răspuns:

Foarte multi contrazic biblia sau sunt sceptisti in pricinta ei.
Insa nu o prea poti contrazice. De ce? Sunt foarte multe dovezi, de ex. exista manuscrise care atesta ca evreii au fost sclavi in egiptul antic, ca asupra lui a avut loc niste fenome naturale mai ciudate, raul cu apa de sange de ex.
Alt exemplu sunt profetiile, foarte multe profetii ce sunt consemnate in biblie s-au implinit in decursul istoriei. Un ex, este Babilonul, in cartea biblica Isaia este profetit ca Babilonul v-a cadea si ca va fi dat mezilor si persilor. Dupa aprox. 200 ani, Imperiul Babilonian care parea ca este de neinvins a fost cucerit intr-o singura noapte. De cine? De catre mezi si persi. Aceasta profetie s-a implinit in cele mai mici detalii. (poti intra aici pentru detalii amanuntite - https://wol.jw.org/ro/wol/d/r34/lp-m/102011005#h=1:0-42:161)
Biblia a fost scrisa pe o perioada de aprox. 1600 ani, de catre 40 de barbati din culturi si medii diferite. Unii au fost doctori, profeti, apostoli, oameni simpli, de regii, etc. Cu toate acestea este incredibilo ca mesajul ei este acelasi de la inceput la sfarsit, nu se contrazice in nici un fel, chiar daca sunt multi care spun ca se contrazice, biblia trebuie citita cuvant cu cuvant, nu printre randuri.
Apoi despre dinozauri, exista dovezi ca au existat, in fosile s-a gasit si ramasite de ADN, dar, ce sa spun... nu se vorbeste nimic despre ei in Biblie dar trebuie sa acceptam ca nu putem stii totul.
Cat despre D-zeu, cine l-a creat pe el? Este adevarat, scrie ca el nu are nici inceput nici sfarsit, ca exista dintotdeauna. Noi ca oameni suntem muritori traim in jur de 80 ani, suntem limitati, de la un anumit prag nu putem intelege anumite valori. De ex. stim cat inseamna 1000 ani, 10 000, sau 300 000 km, dar nu putem intelege 100 000 de ani lumina, adica un miliard de miliarde de km, sau o venicie, valorile astea devin incognoscibile pentru noi. Asa ca nu putem stii ce inseamna sa nu ai inceput sau sfarsit. Sau sa stim ce a fost inainte de crearea universului? Dumnezeu stie sigur, noi nu vom putea afla, asa ca mai bine sa intelegeam lumea asta, care este acum, sa observam creatia ca avem mute de invatat, ceea ce stim e prea putin.
Daca mai ai intrebari poti sa imi scrii.

| Marvinmiau explică (pentru AndreiM77):

Mulțumesc, au fost de ajutor răspunsurile tale.

| RAY a răspuns (pentru AndreiM77):

Unde e dovada aia cu. exista manuscrise care atesta ca evreii au fost sclavi in egiptul antic, ca asupra lui a avut loc niste fenome naturale mai ciudate, raul cu apa de sange?

32 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Aruncă un ochi şi aici:

https://www.tpu.ro/......ile-si-au/

| RAY a răspuns:

Vad ca ai dat fundita unui raspuns care nu ti a raspuns in fapt la nimic in mod rational, dinozauri nu apar in biblie pentru ca evrei nu stiau de asa ceva simplu,biblia nu este o carte de stiinta,sunt mai multe cartii colectate de a lungul aniilor,asa zis profeti s-au implinit cand biblia sa scris,faza cu dumnezeu care a exista mereu e lipsita de logica, totul are o cauza, cum a aparut dumnezeu si cum a creat totul din nimic? cum a creat energie din nimic? de ce acel creator e fix dumnezeu? evrei erau politesti credeau in mai multi zeii. iahve era un zeu razboinic, adica dumnezeu, faza cu egipteni care au tinut sclavi pe evrei nu exista dovezii pentru asa ceva, cerceteaza, cauta nu crede orice, esti un om credul, crezi usor totul

| AndreiM77 a răspuns (pentru RAY):

Incearca sa-ti masori cuvintele, studiaza, cerceteaza mai mult, si nu citi articole de pe net ca nu o sa ajungi departe cu cunostinta.
Trebuie sa acceptam ca unele lucruri nu au cauze, momente, etc. Unele lucruri pur si simplu din punctul nostru de vedere si al logicii umane (care este imperfecta si limitata) nu au logica. In univers se intampla lucruri care nu au logica, care nu trebuie sa existe, dar totusi exista, aici nu iti dau ex. ca le poti gasi si singur.
Evreii erau monoteisti, aveau un singur dumnezeu, tetagrama di vechile manuscrise redau consoanele YHWH. Tradus este Iahve si in limba romana cea mai corecta traducere acceptata este Iehova. Aici ma poti contrazice cat vrei, dar fara foloase.
Am observat ca esti genul de persoana care oricate de multe argumente iti aduce cineva nu crezi. Sper sa ma insel.
Devii eretic, spui multe aberatii. Incearca sa citesti daca ai posibilitatea din enciclopedia britanica, catolica, etc, surse demne de incredere, nu orice de pe wiki, ca... oricine poate scrie pe wikipedia.

Omule dovedeste ceea ce ai afirmat, tu ai afirmat acolo ceva, deci tu sa dovedesti ceea ce afirmi nu eu

Iar minti cum nu erau ma politeisti, dupa ce moise a venit cu cele 10 porunci astia se rugau la alt zeu, el de nervi a spart acele tablite, nu minti ca evrei erau monoteisti, ca si eu am citit vechiul testament

https://ro.wikipedia.org/wiki/Evrei
17 Căci Domnul, Dumnezeul vostru, este Dumnezeul* dumnezeilor, Domnul** domnilor, Dumnezeul† cel mare, puternic şi înfricoşat, care nu†† caută la faţa oamenilor şi nu primeşte daruri;

Cine e ca Tine între dumnezei Doamne?". Psalmul 86:8 [4] reia și el ideea: „Nimeni nu e ca tine între dumnezei, Doamne". În alți psalmi (e.g., 82:1) [5] dumnezeul evreilor ni se spune că stă de vorbă într-o adunare de dumnezei („[...] El judecă în mijlocul dumnezeilor.") sau „alți dumnezei se închină Lui" (Psalm 97:7 - 9) [6]. Aceeași idee a „zeului nostru printre alți zei" este reluată și-n Exod (18:11) [7] unde Ietro, socrul lui Moise, declară: „Cunosc acum că Domnul este mai mare decât toți dumnezeii;

https://ro.wikipedia.org/wiki/Dumnezeu

Pentru mine numele acestui zeu este iahve Eu sunt YHWH Dumnezeul tău, cel care te-a scos din sclavia Egiptului. Să nu ai alți Dumnezei în afară de mine. [2]https://ro.wikipedia.org/wiki/YHWH

In jurul poporului evreu erau multe popoare, ce erau pagane, aduceau inchinare uneor zeitati pagani, altii se inchinau baal, cananitii se inchinau la zeitati.
Scriitorul psalmului 86, cand spune Cine e ca Tine între dumnezei Doamne? se refera cine este ca el, adica cine este ca Iahve, pot spune cine este ca Iehova printre zeii popoarelor, zei care nici nu existau, la care se inchinau popoarele din jur.
Anumite versete nici nu corespund cu referintele la care te referi.
De ex, in psalmul 97:7-9 scrie: 7 Să se ruşineze toţi cei care slujesc unui chip cioplit,+ care se laudă cu dumnezei fără valoare.+
Plecaţi-vă înaintea sa, voi, toţi dumnezeii!+
8 Sionul a auzit şi s-a bucurat+ şi fiicele* lui Iuda au început să se înveselească+ datorită hotărârilor tale judecătoreşti, o, Iehova!+
9 Căci tu, o, Iehova, eşti Cel Preaînalt peste tot pământul,+
tu te-ai înălţat nespus de mult, mai presus de toţi ceilalţi dumnezei.+
Se refera clar ca inchinarea adusa la alti dumnezei, zei, inchinarea la pot spune linistit icoane este desarta. Nu echivaleaza cu nimic.
Evreii erau monoteisti, dar in istoria lor au avut multe momente de razvratire asupra lui Iehova, si se inchinau pentru o perioada la alti dumnezei. In esenta au fost monoteisti.

Ori ca spui Iahve, Iah sau Iehova, Jehova, Geova, Jéhovah este acelasi lucru.

De ce interpretezi cum vrei tu daca asa scrie in biblie lasa cum scrie acolo

N-am interpretat cum vreau eu, Biblia are logica ei, e plina de figuri de stil. Ca sa o intelegi trebuie citita din scoata in scoarta, studiata, nu sa ei un pasaj din ea si il interpretez dupa voia ta ca sa iti sustii puctul de vedere.

Omule eu nu l am interpretat tu l-ai interpretat

Nu are rost ne tot contrazicem.

Dar cine se contrazice, nu ai dovedit ce ai afirmat

Eu am dovedit, dar este un subiect prea vast si cu multe informatii si argumente de adus. Dovezi ai multe, doar sa le crezi, si cu asta inchei.

Nu ai dovedit nimic

| PumpkinDoll a răspuns (pentru RAY):

Lasa-te pagubas,ca nu o sa castigi niciodata in fata unui religios,pentru ca orice i-ai spune si oricum ai incerca sa-i explici anumite chestii,daca lui nu-i convin intotdeauna va gasi argumente, oricat ar fi ele de stupide, Religia si Logica is doua lucruri total paralele, Logica este o ''forma patrata'' iar religia ii ca o ''masa cu o gaura in forma de triunghi'', nu se ''pupa''

| RAY a răspuns (pentru PumpkinDoll):

Ai dreptate, mereu vor veni cu argumente mincinoase

| Donsavas a răspuns:

Biblia nu se bazeaza pe fapte concrete, ca si stiinta/istoria. Biblia transmite mesaje abstracte. Doreste sa vezi ''dincolo de cuvinte''.
Daca o inveti ca un papagal sau incepi sa o analizezi ca pe o problema de matematica, nu stiu cat de multe poti intelege cele scrise. Spiritualitatea are la baza esenta, nu prea cred ca poate fi masurabila. Acum tu crezi ce vrei.

| Mclaren12 a răspuns:

Daca intrebarile tale existentiale sunt legate de biblie atunci este clara treaba.
Crestinismul a aparut acum 2000, nu justifica nimic care sa aiba legatura cu realitatea. Si sionistii au zis ca se folosesc de crestinism ca sa spele masele pe creier deci toate dezbaterile privind autenticitatea crestinismului sunt fix degeaba. Biserica nu justifica existenta lui Yehova pentru ca nu are cum s-o faca. Este un zeu prea exagerat ca sa poata fi dovedit. Nu exista omnipotenta nicaieri. Biserica doar tine credulii indoctrinati sub control si face bani de pe urma lor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca esti mai gamer asa, dinozaurii au fost 'nerfed' si au ajuns gaini.

| IIIshaneIII a răspuns:

La intrebarea asta nu o sa afli raspunsul prea curand

| Nemessys a răspuns (pentru IIIshaneIII):

O sa primeasca raspunsuri, dar nu clare sau care sa continua pic de logica. laughing)

| RAY a răspuns (pentru Nemessys):

Corect, raspunsuri demne de copii de 2, 3 ani

| DumitruS a răspuns:

Pai si ce boss, dinozaurii nu sunt tot animale? happy Nu sunt enumerate speciile in Biblie ca sa zici ca nu sunt puse, nici macar la potop.

Sunt intrebari la care nu ti se poate raspunde cu dovezi asa cum vrei tu. De altfel, crezi in spiritualitate sau nu, e cam atat de simplu.

| alexwahl a răspuns:

Multi au dovezi" clare " ca strabunicii mei au fost gorile. Nici un ateu nu crede cu adevarat asa ceva.Intrebarile tale au un raspuns foarte profund, pe care oamenii nu ti l pot da.

| Itanul a răspuns:

Asta este cand te limitezi la a citi doar ce iti spune popa. Mai citeste si istoria religiilor, si ai sa vezi ca
Dumnezeu este fiul titanului Cronos. Mama sa era Rheea. Cronos isi inghitea fii pentru ca s-a prezis ca unul dintre fii sai il va ucide. Dumnezeu, ajutat de mama sa l-a ucis pe Cronos si si-a eliberat fratii.
http://ro.rationality.wikia.com/wiki/Istoria_religiilor
Iar titanii, erau fii lui Uranus și ai Gaiei.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Titan_(mitologia_greac%C4%83)

| Deserth a răspuns:

Eu stiam altfel, satana a creat femeia si dumnezeu a creat barbatul, acum fiecare stie, depinde de biserica la care merge si ce invata dacolo

| Nemessys a răspuns (pentru Deserth):

,,satana a creat femeia si dumnezeu a creat barbatul" rolling on the floor))))) Asta confirma totul rolling on the floor)))).

| Marvinmiau explică:

Multumesc!

| CristianM22 a răspuns:

1. Dinozaurii sunt reptile, reptile=animal
2.Din punctul de vedere al Bibliei, Dumnezeu nu are nici inceput, nici sfarsit, el a creat totul, ai gandeste-te ca sunt 3 lucruri: timpul, spatiul si materia(obiectele). Toate 3 trebuie sa apara simultan:
Daca ai unde si ce, cand le pui?
Daca ai ce si cand, unde le pui?
Daca ai unde si cand, ce pui?
Orice afirmatie a creeari lumii nu poate raspunde la aceasta intrebare, de aceea tind sa cred in continuare in Dumnezeu