| Florin9Florin9 a întrebat:

Am o întrebare legată de biologie.
Conform compatibilității de Rh:
Negativ donează la pozitiv
Pozitiv NU donează la negativ
Dintr-o relație între un bărbat cu Rh pozitiv și o femeie cu Rh negativ va rezulta un copil cu Rh pozitiv (moștenit de la tată) și apar probleme în special după prima sarcină. (există riscul să moară copilul dacă nu se iau măsuri din timp)
Nu înțeleg de ce copilul va avea probleme și nu mama.
După logica mea dacă sângele femeii se duce la băiat ar fi rh negativ care donează la pozitiv și ar fi ok dar dacă se întâmplă invers ar trebui ca mama să aibă probleme pentru că rh pozitiv nu donează la negativ (sau mai bine spus donează dar cu consecințe). Îmi puneți explica?
Și vă rog să nu mă ironizați pe motiv că întrebarea sau explicația mea au fost ridicole.
: ))

Răspuns Câştigător
| gratargratar a răspuns:

Rh-ul acesta este o antigena ce se ataseaza de hematii. Hematiile sunt celule care fac transportul de Oxigen-CO2 intre plamani si celule, prin sange.
Dupa prima sarcina, datorita spargerii unor vase de sange, Rh-ul pozitiv al copilului declanseaza productia de anticorpi la mama. Astfel, acesti anticorpi vor distruge hematiile ce contin atasate moleculele de Rh. Deci la prima sarcina nu exista complicatii.

La a doua sarcina pot interveni probleme. Asta deoarece sistemul imunitar al mamei, datorita memoriei sale specifice, va detecta mult mai usor si rapid antigenele Rh, declansand productia de anticorpi. Acesti anticorpi ai mamei pot tranversa placenta datorita pseudopodelor (i.e. niste picioruse ce navigheaza ca lopetile prin faza de dispersie). Odata ajunsi acolo, ei incep sa distruga hematiile fatului, optind alimentarea cu oxigen a celulelor etc. Asta poate provoca moartea fatului.

Mamele nu sunt in pericol, pentru ca ele au anticorpi. Deci daca hematiile Rh pozitiv al copilului ar putea trece la mama (ceea ce nu se poate, doar in eventualitatea spargerii vaselor de sange, dupa cum am spus), atunci anticorpii mamei le-ar distruge pur si simplu.

In zilele noastre exista metode eficiente pentru a proteja fatul cu Rh pozitiv, in cazul in care mama are Rh negativ.

2 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Fiindca mama face anticorpi anti-Rh care se duc la fat si ii distrug hematiile proprii care exprima antigenul Rh

| Mogiojojo a răspuns:

Oricum mie mi se pare ciudata toata traba asta. E ca si cand ar fi 2 specii diferite de oameni. Vreau sa zic in mod normal orice fiinte umane ar trebui sa poata sa se inmulteasca fara sa existe probleme.