Important e sa vezi lucrurile din jurul tau si sa te bucuri de ele, am avut si eu obsesia asta sa ma gandesc ce e dincolo de ceea ce stim noi, dar cred ca ne depaseste pe noi oamenii, ma multumesc sa stiu ca Univesul e ceva atat de mare ca nu am cum sa-i gasesc limitele! chiar daca i le-am putea gasi ne-ar fi imposibil sa ajungem intr-adevar sa le cunoasteam, deci ne obosim mintea degeaba gandind la astfel de lucruri!
"Noi facem parte din univers, dar universal din ce face parte?" Si-au mai pus si alti filosofi intrebarea asta. Trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca sunt multe intrebari fara raspuns. Un om de stiinta poate ca ti-ar zice ca stie, dar ti-ar da un raspuns sofisticat, intentionat ca sa te bage mai mult in ceata. Si apoi, gandeste-te, chiar daca ti s-ar spune ca sunt dovezi ca dincolo de universal nostrum urmeaza altul, cu ce te-ar incanta? O sa mergi tu vreodata in excursie pe acolo? Nici vorba. Suntem ocupati pana peste cap cu ale noastre aici, n-avem timp sa mergem pe acolo. Si nici bani
Universul este tot ce ne inconjoara.Inclusiv nimicul.Deci cred ca este infinit deoarece nu exista o bariera dupa care sa fie ceva care nu este nimic dar nu este nici ceva.N-are cum.Deci este si mai mult nimic sau ceva nedescoperit.
Universul este un concept inventat de om dupa mintea sa limitata. Univers, multivers, filme si sfuri! Iti recomand sa citesti lucrarile serioase din fizica, metafizca-Newton, Kant, Leibniz samd unde se vorbeste despre principiile acestui asa numit Univers, despre spatiu, timp, miscare, existenta etc.Fiinta cu care se ocupa ontologia este infinta si de necuprins! Adevarul se manifesta doar prin revelatie si nu pe cale rationala. Exista un risc totusi- sa nu cumva sa crezi ca orice visare si inchipuire fantastica este o revelatie.
Poate este un multivers in care fiecare univers se formeaza printr-un big bang, deci inclusiv al nostru. Poate ca ceea ce numim noi big bang e doar un proces oarecare si foarte des intalnit in acel multivers, asa cum sunt in universul nostru supernovele sa zicem. Si poate ca acel mutlivers e alcatuit din universuri asa cum universul nostru e alcatuit din galaxii.
Normal ca ne-am putea intreba apoi ce limite are acel multivers, daca are sau nu. Dar astea sunt intrebari la care pur si simplu nu putem avea inca raspunsul, si nici nu ni-l putem imagina macar. Astea sunt doar teorii momentan, iar aceste lucruri ne cam depasesc deocamdata, din pacate. Cele mai grele intrebari au tot timpul cele mai importante raspunsuri, care vin de obicei cel mai tarziu sau niciodata.
Asta ma intreb si eu de 12 ani...
In fine, dincolo de granitele universului poate fi un alt univers(sau mai multe)(sau poate sa nu fie nimic).
Teoretic, ar putea continua la infinit minus universul nostru.
Nu mai este, fiindca explozia se preconizeaza ca ar fi fost acum 15-16 miliarde de ani, deci planetele si galaxiile(asta nu inseamna totusi univers) nu ar putea atinge infinitul.
Infinitul reprezinta un concept pentru spatiu, nu are valoare. Spatiul putem spune ca este infinit, dar nu si universul
Nu, n-ai gresit-o. Astronomia este o stiinta.
Care nu are limite, granite; care nu are inceput si sfarsit.
Aha, ai editat intrebarea
Spatiu vid, William, spatiu vid...
Si daca afli cum se formeaza planetele si stelele iti raspunzi singur la intrebarea a patra.
Dar spatiul..., cum a aparut? Aceasta este intrebarea.
Consider ca putem da o cifra a Universului pe care il putem observa( de ex 49 miliarde ani lumina, determinat de oameni bolnavi care nu aveau ce face decat sa calatoreasca sperand ca va fi o granita). Dar poate exista si un alt Univers din colo de acesta pe care il putem observa sau lucruri care nici nu isi au nume.Dar cum nimeni nu a putut dovedi distanta acestuia deoarece viata omului este limitata... nu ma astept sa creada cineva care nu are dovada in fata. faptul ca,, Universul e infinit''. poate doar cu puterea credintei personale.
Universul este ca un iedure alb scos din jobenul unui magician, marii filozofi si ganditori au fost aceia care au incercat sa se catere pe firele cele mai inalte alte blanei iepurasului, in timp ce ceilalti stau confortabili si linistici la radacina firelor de par, l-am citat pe Jostein Gaarder din romanul lui Lumea Sofiei.
Posibil că universul e doar un atom a ceva cu mult mai mare, dar mai bine nu te-ai gîndi la asta căci la fiecare întrebare răspunsă, vei avea o nouă întrebare la care din nou vei dori un răspuns.