Informatia vizuala, inainte sa ajunga la zona centrilor vizuali din creier pentru a fi decriptata mai trece si prin alte zone din creier ( creierul amigdalian spre exemplu). Aceste zone din creier decripteaza si ele informatia intr-un anumit fel.
Apre exemplu daca vezi un om trist ai sa te simti trist.(iti induce o stare de tristete)
Insa s-ar pute sa te simti trist chiar inainte ca informatia vizuala sa ajunga la zona centrilor vizuali din creier pentru a fi decriptata.
Asta deoarece, pana sa ajunga acolo, alte zone din crwier ( creierul amigdalian) au descifrat-o partial si au indus acea stare de tristete.
Fenomentul de deja vu apare atunci cand exista o intarziere considerabila intre decriptarile initiale ale unor zone din creier si decriptarea finala ce are loc in zona centrilor vizuali.
Mie mi se mai întâmplă să mai am impresia că am visat acel lucru, dar e doar o impresie căci mereu se întâmplă să nu îmi amintesc mai deloc visul respectiv. Doar odată mi s-a întâmplat ca eu chiar să cred că un lucru pe care îl trăiam în acel moment era exact ca unul din acel vis. E un lucru ciudat, dar mereu aceste situații sunt neclare, și cine știe cum ne păcălesc anumite impresii și cum creierul nostru ne joacă feste, deci eu unul nu mi-am creeat încă certitudini legate de ceea ce am experimentat. Poate într-o zi mă voi convinge dacă va fi ceva mai clar, dar neclar fiind niciodată, este limpede că îmi formez aceste incertitudini.