Pffff auzi subierea stratului de ozon.Hai ca asta e tare de tot.Reflectarea razelor de catre CO2 nu am auzit dar cine stie.Sera este o constructie din sticla.Sticla lasa radiatia luminoasa sa treaca radiatie care va incalzi aerul din interior si totodata impiedica ca aceasta caldura sa iasa afara din interiorul acelei sere.(Bineinteles ca se pierde caldura si prin sticla dar foarte putina in raport cu ce intra)De aici vine numele de efect de sera. Iara in atmosfera rolul sticlei este luat de catre CO2.Cu cat concentratia de CO2 este mai mare cu atat ea va retine mai multa caldura pe pamant. Exact cum sant si cu ferestrele.Ai o fereastra cu un singur geam pierzi mai usor caldura.Ai termopane cu 2 sau 3 geamuri wow retine caldura mai bine.Ce influenta are asupra pamantului? Fara CO2 viata pe pamant nu cred ca ar fi fost posibila.Lipsa acestui gaz face ca temperatura planetei sa fie foarte scazuta.Soarele va incalzi pamantul dar imediat ce noaptea vine apare si gerul al mare pentru ca nu are cine retine acea caldura pe pamant pentru ca lipseste geamul de la fereastra.Pe de alta parte o concentratie foarte mare de CO2 pe linga faptul ca va contribui la incalzirea planetei va devini si toxic.Nu stiu exact pina la ce limita a CO2 omul poate respira, insa la o concentratie de 3-5% cred ca ne asfixiem deja.In cazul pamantului nu cred ca acest gaz poate ajunge la o concentratie care sa ne fie letala. Poate daca ar disparea toti consumatorii de CO2 de pe planeta tot ce se poate ca viata sa dispara.Dar in acest caz se pune problema cum a aparut atunci viata.Ce fel de organisme pot vietui intro atmosfera bogata in CO2 care sa inceapa sa consume acest gaz si sa produca O2 si alti compusi secundari.Deci CO2 are o foarte mare influenta asupra pamantului. Fara CO2 sau prea mult CO2 nu face bine nimanui se pare.
Efectul de sera reprezinta subtiere stratului de ozon mai pe romaneste spus stratul protector impotriva radiatilor solare se subtiaza iar planeta se incalzeste pre tare
Efectul de seră este procesul de încălzire a unei planete din cauza radiației reflectate de aceasta, care, în condițiile prezenței unor gaze cu efect de seră în atmosferă, o parte semnificativă a radiației va fi reflectată înapoi spre suprafață.
În cazul atmosferei Pământului, efectul de seră a fost responsabil de încălzirea suficientă a acesteia pentru a permite dezvoltarea plantelor așa cum le cunoaștem noi azi.
Principalul element responsabil de producerea efectului de seră sunt vaporii de apă (70%). Următoarea pondere o are dioxidul de carbon (9%), urmat de metan (9%) si ozon (7%).
Una dintre cele mai importante probleme ecologice globale este efectul de seră. Cauza principală a acestui efect constă în aceea că cantitățile enorme de dioxid de carbon și altor substanțe cu efect de seră se acumulează în stratul aerian formând o „plapumă". Substanțele care acționează: freonii, metanul, etanul, oxizii de azot, hidrogenul, apa. Proprietățile acestor substanțe sunt în așa fel că ele prin sine dau posibilitate razelor ultraviolete să treacă foarte ușor ajungând la suprafața solului aceste raze se transformă în energie termică, iar energia termică de la suprafața solului prin acest strat trece mult mai greu în așa fel se creează situația – cu cât plapuma este mai groasă cu atât sub ea este mai cald. Acest efect numit efect de seră determină schimbări climatice globale. Efectul de seră are și proprietăți pozitive, în absența acestor substanțe ce provoacă efectul temperatura medie pe globul pământesc va fi -15 °C. Actualmente cantitatea bioxidului de carbon este egal cu 0, 03 %. Dacă se presupune că această cantitate va fi dublată, în această situație temperatura globului pământesc poate să se schimbe cu 1, 3 °C) – 3 °C. Această majorare a temperaturii poate provoca topirea ghețarilor, astfel că nivelul oceanelor poate crește până la 6 m
babyangel întreabă:
anonim_4396 întreabă: