Nu mi-a venit sa cred, dar se organizeaza excursii in zona aia. E un grad mai mare de radiatii, intr-adevar, dar la radiatii oricum suntem expusi mereu. Daca nu stai mult, in sensul de a te muta acolo sau ceva de genul, si nu mergi fix in zonele unde au dus molozul de la fabrica etc. nu ai avea de ce sa-ti faci foarte foarte foarte multe griji.
Eu nu m-as duce, totusi
1. Nu contagios, ci contaminant. 2. Nu mori imediat, dar dacă ești iradiat, mori mai repede. 3. Cu avionul și cu trenul și cu autobuzul.
Dar poți ajunge doar până în zonă, iar apoi pe jos, căci este o zonă ne locuită. 3. Este dezastru total, căci de atunci nu a mai reparat nimeni nimic. Găsești reportaje pe You Tube pentru referatul tău.
Nu dar nu poti merge de unul singur! ai nevoie de cineva sa mearga cu tine! si trebuie sa fii si imbracat adecvat! gen cu maneci lungi! iar cand intri in centrala! la fel! trebuie sa porti! ochelari de protectie! halat! manusi! bocanci! cizme! nu e de glumit deloc! trebuie toata protectia necesara!
A-si folosi termenul radioctiv, nu contagios
Si da sunt zone puternic radioactive in special zonele cu padure si evident cele din jorul reactorului.
Si da poți sa mori prin iradiere indelungata. Zona nu e locuibila de oameni insa fauna prospera.
Gasesti materiale o gramada pe google/Youtube.
Forma "aș" nu îți este familiară? (Nu ne certăm, doar discutăm) Aș pleca, aș citi, aș mânca, aș vrea...Cu cratimă scriem numai când vrem să-l eliminăm pe î din își. De exemplu, zicem "a-și da seama de asta înseamnă să recunoască..."; deci în loc să zic "a își da seama" am zis a-și da seama. La fel e cu a-ți în propoziția "a-ți face temele este datoria ta de elev". Scriem însă fără cratimă când spunem, de exemplu, "ați văzut filmul acela?"
Nu sunt eu specialist în gramatică, dar cred că e corect ce am scris mai sus.
Gigi777 întreabă: