| PangeeaRogvaiv a întrebat:

Cum se formeaza gaurile negre si ce sunt ele?

14 răspunsuri:
| harciog a răspuns:

Nu stiu cum ca am vazut mai multe dar, parca erau si mai blonde...

| PangeeaRogvaiv explică (pentru harciog):

Imi place ca faci haz de necaz! O parodie nu strica din cand in cand.

| harciog a răspuns (pentru PangeeaRogvaiv):

De necaz? Adeca de nestiinta? O simpla accesare pe google...

Ca sa stii si tu pe viitor si sa nu mai spui si la altii- PE GOOGLE NU TOT CE SCRIE ESTE SI ADEVARAT SI APOI NU INTERNETUL STA LA BAZA CULTURII OMENIRII. Daca nu aveai internet ce faceai? ce accesai?

Aaa si inca ceva- nestiinta de care vorbeai este pentru tine, tu trebuie sa te cultivi in privinta asta, sa te informezi. Nu eu sau altii de pe aici. Ne-am inteles?

| harciog a răspuns (pentru PangeeaRogvaiv):

Multumesc frumos, n-am nimic impotriva stiintei voastre, chiar o admir, nu inteleg pentru ce iti reversi "ceea ce simti"asupra mea? Actionez google de foarte putine ori. Oare nu inseamna ca te revolti impotriva prie-ti firi? Sint impasibilul mijlocas la deschidere.

| Konata a răspuns:

Uite aici un site: sunt si poze ca sa intelegi mai bine :
http://www.scientia.ro/......neaza.html
O zi buna!

| AlecsRvaSpunePa a răspuns:

O gaura neagra se formeaza in urma unei supernove (explozia unui soare).
Este o entitate unde timpul si spatiul nu pot exista.Are o gravitatie imensa, de nedescris.

O gaura neagra poate face legatura cu un colt indepartat al universului instantaneu.Imagineaza-ti universul ca pe o foaie de hartie, plan.Ca sa ajungi de la A la B trebuie sa parcurgi toata foaia.O gaura neagra indoaie foaia astfel unind A de B, calatoria fiind instantanee (teleportare).
Problema este ca nimeni nu poate garanta ca odata demolecularizat te vei remoleculariza exact la fel pe partea celalalta. Daca ai intra intr-o gaura neagra, toata materia din care esti compus se va demoleculariza din cauza gravitatiei imense care pur si simplu rupe invelisul de electroni al unei molecule.Adica materia trece de bariera cuanticitatii devenind aproape daca nu chiar total nula (pentru o perioada foarte scurta de timp, sau chiar pentru totdeauna). Cand vorbim de gauri negre putem doar specula, nimic nu este sigur!

| a3e6u9 a răspuns:

Fiecare corp are o viteză de eliberare. Spre exemplu, ca să scapi de atracția Pământului, trebuie să călătorești cu 11, 2 km/secundă. Dacă știi engleză, vezi asta: http://en.wikipedia.org/wiki/Escape_velocity

Soarele are viteza de eliberare de 618 km/secundă. După cum observi, cu cât e mai mare masa unui corp, cu atât are forța gravitațională mai mare, cu atât ai nevoie de o viteză mai mare ca să scapi de ea.

La sfârșitul vieții, stelele își termină rezervele de hidrogen și chiar heliu, pe care le fuziona. Stelele ajung la un punct în care există doar elemente grele în nucleu, care nu mai pot fuziona. Căldura se oprește rapid, dar căldura era singurul lucru care menținea forma stelei, deci nucleul se prăbușește și unda de șoc trimite multă materie în spațiu.

După asta rămâne un pitic alb, o stea neutronică sau o gaură neagră, depinzând de masa stelei care a murit. Toate corpurile astea sunt foarte dense, o linguriță de material de la o stea neutronică ar cântări 10 milioane de tone.

Îți poți imagina ca viteza de eliberare e foarte mare. Când viteza de eliberare depășește viteza luminii (300.000 km/secundă), lumina nu mai poate scăpa, deci corpul devine negru, asta e o gaură neagră.

| PangeeaRogvaiv explică (pentru a3e6u9):

Multumesc pentru mesaj, foarte bun raspuns. Lucrezi in domeniul fizicii sau al astrofizicii? Te intreb pentru ca mi-ai dat un raspuns complet si pe intelesul tuturor.

| a3e6u9 a răspuns (pentru PangeeaRogvaiv):

Cu plăcere, nu sunt în domeniu, dar îmi place astronomia. happy

| Gabielle a răspuns:

O gaura neagra este o regiune din spatiu care are atat de multa masa concentrata in ea incat nici un obiect din apropiere nu poate scapa de atractia ei gravitationala. Numele "gaura neagra" a fost inventat de John Archibald Wheeler. Dacă o gaură neagră trece printr-un nor de materie interstelară, de exemplu, va începe să atragă material către interior printr-un proces numit acreţie.Majoritatea găurilor negre se formează din rămăşiţele unei stele mari ce a murit prin explozia ei ca şi supernovă.

| Dragos2001 a răspuns:

Gaurile negre sunt stele care au ajuns la stadiul de supernova(adica s-au stins). Spar ca te-am ajutat. funda plz

Întrebări similare