Acum 19 minute | Kiñg99 a răspuns:
Citeste Biblia si vei afla raspunsul la aceasta intrebare! )bafta
8 electroni pe ultimul strat... înseamnă ca are orbitalul complet", adică... nu reacționează cu alte elemente.
Heliul, cum toți electronii lui sunt 2, are si el orbitalul "complet".
Nici Hidrogenul și nici Heliumul nu sunt considerate, pe deplin, ca aparținând nici unei grupe, totuși, Heliul este plasat în grupa a 8-a deoarece mai multe elemente ale aceleași grupe împart anumite trăsături, aceasta fiind și importanța tabelului periodic. Grupa a 8-a e cea a gazelor nobile, din cauza structurii lor stabile care nu necesită reacționarea cu nici un element pentru a putea exista, asemenea heliului care are structură stabilă de dublet și împarte aceleași asemănări cu gazele nobile.
Sunt elemente nereactive, nu formeaza compusi(se gasesc liberi in atmosfera), poate cu mici exceptii(radonu), sunt gaze monoatomice, adica au doara un singur atom in molecula.
Cam astea is caracteristicile ce le au aceste elemente din grupa asta, de aia este bagat aici He.Bineinteles pentru ca is gaze si pentru ca au ultimu strat complet.
Heliul este un gaz incolor, inodor si insipid cu cel mai mic p.f. si p.t. avand si configuratie stabila de octet(He are Z=2 si A=4) deci are in structura sa nucleara 2p+ si 2n0-->nucleul de He este oparticula alfa cu q=+2.
Cum nr de e-(din invelisul electronic)=Z, deducem ca in cazul He, nr de e-=2. Acest element chimic are configuratia electronica 1s2(in acest sens orbitalul s este ocupat cu 2 e- de spin opus, cuplati). Cum singurul strat existent in structura invelisului electronic al He este K, acesta fiind complet ocupat cu 2e-, rezulta faptul ca He este un gaz rar/nobil si inert, ce apartine gr viii-A).
Furti întreabă: