| sif a întrebat:

Deci am ajuns sa imi displaca total viata asta. Stau prost la toate capitolele(am avut si o depresie acum cateva luni). Iar momentan cel mai dureros mi se pare faptul ca nu o sa pot face ce-mi place in viata. Mi-am dorit tare mult sa fiu psihiatru, ma fascineaza domeniul asta. Am descoperit asta vara trecuta. Mi-am ratat sansa pentru ca eu sunt la un profil uman in clasa a XI-a si ar fi trebuit sa iau pregatire la chimie si bio(mentionez ca nu mai sunt in programa aceste ore), dar pe care nu am avut bani sa o platesc oricum, iar de acum incolo oricum nu mai am cum sa iau pentru ca nimeni nu se apuca sa pregateasca elev de stiinte sociale care trece intr-a doispea pentru admitere la medicina.Si nu am cum sa invat intr-un an si bio si chimie si romana si istorie si economie etc etc (ca la astea dau bac) Eu oricum n-as avea cum sa stau 9 ani in facultate, pentru ca ai mei o duc foarte prost si nu am la altcineva cine apela (pentru cei care nu stiu psihiatrie= medicina generala 5 ani + specializare 4 ani), si nu vreau sa risc cu ce situatie avem in Romania. oh go on

Deci intr-un cuvant sunt o ratata, chiar nu stiu ce altceva mi-ar placea, si in care sa pun suflet. Am ajuns intr-o fundatura si nu mai stiu cum sa scap de data asta. Va rog dati-mi niste sfaturi, sugerati-mi niste slujbe asemanatoare si sa va rog sa nu veniti cu fantezii si idealism exagerat.

Scuzati daca am ales categoria nepotrivita.

12 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

Draga mea
Ar fi bine sa te interesezi la facultatea Babes Blyoi din Cluj.Cu cativa ani in urma a facut cumnata mea facultatea de psiho-pedagogie acolo timp de trei ani plus doi ani masteratul.Si acum este foarte bine lucreaza in SUA ca profesor la copii cu deficiente.

| Angel0 a răspuns:

Nimic nu este intamplator, coincidentele nu exista.Cine afirma contrariul are doar ochelari de cal.

| Dmonik a răspuns:

Atata timp cat esti eleva, nu ai cum sa decizi ca esti o ratata. Ratarea presupune sa nu reusesti sa te afirmi intr-un domeniu, iar deocamdata tu esti eleva, asa ca incheie cu deprecierile, caci nu-si au rostul in contextul prezentat de tine. Sa-ti plangi de mila nu e o solutie.
In al doilea rand, nimeni nu-ti poate raspunde la intrebarea ce vei face cu viata ta, pentru ca la intrebarea "Ce mi-ar placea sa fac?" trebuie sa raspunzi tu, dupa ce porti o discutie cu tine.
Slujbe asemanatoare...medic sau psiholog...
Stii cum se spune: cel mai bun sfat pe care ti-l pot da este sa nu asculti de sfaturi!
Raman la parerea ca raspunsul se afla in tine, in puterea de a lupta si in capacitatea de a-ti asuma propriile decizii.

| thealchemist a răspuns:

Cit despre a deveni psihiatru, trebuie sa ma convingi ca ei sunt doctori cu adevarat. dupa mine sunt mai mult uneltele companiilor farmaceutice care prescriu de zor medicamentul minune care te face "fericit".
deci sa nu-ti para rau de psihiatrie, vezi mai bine cum poti ajuta oamenii din pozitia ta, bazat pe ce poti sa faci, pe resursele pe care le ai la dispozitie. daca va fi doar un asistent social cu salariu de mizerie asta e, daca-ti place sa ajuti satisfactia vine din alta parte, nu de la banii pe care ii primesti.
pe de alta parte, spui ca esti o ratata. in cazul asta imi pare rau, dar se pare ca tu ai nevoie de ajutor in primul rind. cum poti tu la virsta ta sa te consideri ratata? nici macar nu e rational, ca sa nu mai zic credibil. deci vezi cum poti sa te aduni de la nivelul cel mai de jos la care esti acum cind te gindesti la propria persoana, si apoi vei vedea nenumarate ocazii sa faci ce-ti place, lucruri care-ti vor aduce satisfactii la nivel personal si profesional.
Succes!

| Malphas a răspuns:

Da, deci eu mă simt cam inutilă pe aici de când mi-o iau ăştia înainte. Sunteţi voi rapizi, deah.
Revenind. Dragă Sif, nu o să faci absoluuuut nimic dacă te duci la biserică. Cine ţi-a spus asta pe aici să se spânzure de limba. Eşti încă mică, la fel ca mine de altfel, dar whatever big grin. Ai timp să-ţi găseşti rostul în viaţă şi toate alea. Ţi-a dar Larix un răspuns mai mult decât suficient pentru problema ta.
@Larix Omule, cu cine semeni aşa deştept?

| bamse a răspuns:

Uite, eu aud de tineri care se sinucid ca raman corigenti la geografie. Poate esti de acord ca e o tampenie.

La fel este cu orice probleme aparent fara iesire. Ti se pare ca totul s-a sfarsit, dar de fapt nu e problema chiar asa de mare.

Intr-adevar multa lume are probleme in a-si face un viitor financiar. Important este sa nu iti doresti prea multe si sa stii ca banii sunt doar o metoda de a atinge un scop. Iar scopul e fericirea. Fericirea se poate atinge si fara foarte multi bani, au demonstrat-o atatia si atatia oameni.

Sfatul meu este sa urmezi o facultate in domeniul tau, pe profil uman. Asistent social de exemplu, sau cursuri de asistent medical si pleci in strainatate. Poti face multe lucruri.

Deasemenea in viata poti invata sa iti placa multe lucruri. De obicei oamenilor le plac lucrurile la care se pricep.

| Polaris a răspuns:

Clar mersul la Biserică te va ajuta. Du-te şi linge nişte icoane şi-o să-ţi cadă bani din cer.

Sau poate doar stropi inutili de ploaie...

| Andu_7395 a răspuns:

Psihologie. 3 ani dureaza, e cea mai asemanatoare.
Sau : muncesti si faci pregatire un an dupa bac, intri la medicina si dupa aia mai tragi inca 9 ani muncind mult, invatand mult si dormind putin. Doar de tine depinde. E greu oricum.

| Iepurila a răspuns:

Se poate invata. Stai linistit. Daca iti doresti asta cu adevarat... O sa reusesti sa inveti.winking

| LightingManuel a răspuns:

Pai ce fantezi si deala sa iti dau ...Eu zic sa Il alegi pe Dumnezeu si sa mergi mai des la biserica, sa te rogi sa te ajute.Religia este si o schema psiholohica de viata care te ajuta sa iesi din incurcaturi.Viata omului este plina de sanse si nesanse.Nu poti spera ca iti iese din prima.Dar incearca, ca si eu tot ca tine am fost. De cand merg la biserica stiu cum sa trec peste problemele de zi cu zi si ma descurc.Asta este cel mai bun sfat pe care ti-l pot oferii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da.si eu credeam ca mama m-a nascut inginer.da uite ca am ajuns otelar.si e bine.fiindca daca tot am ajuns aici am zis ca e musai sa fiu printre cei mai buni daca nu cel mai bun.parerea mea; nu conteaza ce esti ci CUM esti. poti fi si maturator de strada daca asta te face fericit.dar daca stii sa fii fericit chiar si ca maturator de strada este extraordinar.

| noname4me a răspuns:

Eu acum dau bacul si nu stiu pe ce sa ma indrept...asa ca nu te mai jignii singura ca nu ai de ce.mai sunt multe alte domenii la care poti sa optezi sunt convins ca iti mai plac si alte slujbe.ce iti mai place in afara de asta? P.S. Am aceeasi situatie cu ai mei. nu am o starea prea buna financiara si tot asa trebuie sa fac ceva nu pot sta ani de zile la facultate.Eu unul o sa optez pentru o facultate la fara frecventa nu stiu care o sa fie inca... si o sa muncesc ca nu am incotro.Gandestete bine in ce domeniu vrei sa lucrezi.si mai gandeste-te in primul rand si unde ies bani.ca la noi la romani nu sunt chiar bine platite locurile de munca.si sa si iti gasesti loc. e greu.Ai incredere in tine si daca mai ai si alte optiuni sigur trebuie sa ai ceva in cap. spune-ne mie sau cuiva de pe TPU si o sa incercam sa fim de folos.Ai incredere in tine ca nu ai de ce sa te jignesti si chestii de genu. Daca vrei sa discutam mai multe da un mesaj pe tpu.si eu sunt interesat de tema asta de aia iti zic