anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Efectul de eroziune al muntiilor ii face sa se prabuseasca, asa cum s-a intamplat si cu muntii din Baragan. Intrebarea mea este daca intr-o zi nu vor mai exista munti, totul erodandu-se formand dealuri si campi dar fara munti cu pereti abrupti?

4 răspunsuri:
| InfoManiac a răspuns:

Nu. Adica, da muntii se vor prabusi dar tine minte ca in natura exista un echilibru nastere-moarte. Uite cum e... chiar in timp ce citesti asta din Marea neagra rasar niste munti. Asa ca, toate formele de relief vor exista mereu (asta daca omul nu intervine). Sper ca te-am ajutat! Bafta!

| alexandrunaj a răspuns (pentru InfoManiac):

Mai exact cum adica sa intervina? Prin poluare sau prin dorinta fixa de a distruge un munte care va rasari? Cam in cat timp se va modifica major Masivul Bucegi de exemplu? Cam in urmatorii 300 o sa fie de nerecunoscut (locurile in care erau odinioara pereti inalti sa devina dealuri)?

| InfoManiac a răspuns:

Uite... oamenii au taiat muntii pentru resurse... sau pentru constructii. Dar masivul Bucegi va ramane tot asa cum il stim deoarece acolo e nevoie de cutremure dese si mari ca sa il distruga si omul nu il va distruge pentru ca acolo este una din valorile nationale ale noastre

| Alvyn a răspuns:

Ignoră-l pe tipul ăsta. Uite. Scoarța terestră e făcută din bucăți ( numite plăci tectonice ). Acestea nu sunt stabile, ci suferă modificări. Există zone unde ele se sunt împinse una de lângă alta de lava din pământ, și zone în care se ciocnesc.
Când se ciocnesc două plăci tectonice, acestea se încrețesc și se ridică de la presiune. Când presiunea devine prea mare, placa mai grea va aluneca sub cea ușoară.
Totuși la suprafață va rămâne aria încrețită.
Aria aia noi o numim munți.
Fenomenul se petrece de câteva miliarde de ani, și va mai dura.