"nu are partid, nu are majoritate parlamentara"
Conform constitutiei, presedintele nu trebuie sa fie membru de partid!
De altfel, nici nu are prea multa putere. Citeste aici: https://www.presidency.ro/ro/presedinte/rol-si-atributii
Puterea este in mana parlamentului. De aia e nevoie de multa atentie la alegerile din 1 decembrie.
Da si nu.
Este adevarat ca in Romania presedintele nu are foarte multa autoritate. Totusi, sa zici ca se agita degeaba oamenii e putin cam simplist.
Parlamentul este cel care da legile propriu zise in tara, iar astea sunt dezbatute si supuse la vot intre parlamentari. Daca un partid sau o coalitie are peste 50% din locurile din Senat si Camera Deputatilor, se pot opune masiv presedintelui.
Pe de o parte e adevarat ca omul nu apartine momentan de nici un partid. A candidat ca independent. Dar asta nu inseamna ca nu sunt si partide care simpatiezeaza cu viziunile sale. Daca AUR, SOS si POT (astea fiind partide care impart cu el o parte din viziuni) obtin cumulativ un procent mare din voturile la parlamentare, chiar daca C.G. ca presedinte nu are cum sa dea singur o lege care sa interzica purtatul de ochelari de soare (doar un exemplu, nu zic ca ar sustine el asta), el tot poate influenta opinia poporului prin pozitia sa, iar partidele astea pot da o astfel de lege.
Pe de alta parte, daca 80% din parlament i se opune, va fi sever limitat in abilitatea de a influenta mersul tarii.
Totodata, una din atributiile mari ale presedintelui este sa reprezinte tara in politica externa, iar aici individul acesta este extrem de periculos. In ciuda afirmatiilor facute de ultranationalisti, Romania nu exista fara sustinerea Vestului. Nu exista nici o fosta tara comunista mai dezvoltata ca Romania in afara Uniunii Europene, zero. Astia care afirma ca, fara influenta altora, am fi ajuns o superputere mondiala ignora complet severitatea impactului comunismului. Cine vrea sa ma contrazica, sa-mi dea un singur exemplu macar de tara care a iesit singura din c*cat dupa caderea comunismului. Mongolia? Coreea de Nord? Albania? Vietnam? Congo? Tari de lumea a treia toate.
As mai adauga si ca nu e CG in mod individual problema, ci faptul ca un discurs si o promovare atat de tintita catre cei care sunt complet dezinformati sau incapabili sa inteleaga informatia a avut asa un succes mare. Si daca iese, si daca nu, s-a setat deja un exemplu. Peste 5 ani o sa apara probabil un candidat care nu zice nimic altceva decat "O sa fac sa fie bine! Dau bani la toti! O sa fim toti milionari daca ma votati!" fara sa dea nici o alta explicatie si il vor vota oamenii "ca a zis ca o sa faca bine si ne da bani la toti".
Nu este adevarat. Presedintele asa si fara puteri prea mari da o directie tarii, este comandatul armatei, ofera incredere partenerilor externi, are access la informatii de securitate nationala, poate numi premier si procurori.
Nu mergeti dupa fenta ca presedintele nu conteaza.
Conteaza.
Nu la fel de mult ca parlamentul, dar conteaza.
AUR, SOS, POT și PPR sunt partidele care simpatizează 100% cu el.
Asa ca dacă nu iese lumea duminica la vot, sa împiedice aceste 4 partide sa obțină (împreună) un număr peste 50% de locuri în parlament, asta va însemna ca am imbulinat-o grav, fiindcă sprijinit de o coaliție care ii votează ordonantele aberante, președintele poate face absolut orice.
Nu, nu este adevărat că "se agită degeaba". Chiar ai impresia că AUR, SOS și restul "suveraniștilor" nu se vor alinia în secunda doi în spatele lui? Deja au făcut-o.
În plus, președintele are totuși puteri substanțiale. Este comandantul forțelor armate, are un cuvânt greu de spus în politica externă, este vectorul de imagine al țării, este interfața cu partenerii externi. Dacă interfața noastră începe să scuipe Occidentul în ochi, România va fi izolată. Adică exact ceea ce-și dorește Rusia, ca orice prădător: o țară desprinsă de turmă și vulnerabilă.
Cel care castiga alegerile prezidentiale devine, conform legii, preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Crezi ca ar fi, sau nu, o problema ca in aceasta functie sa ajunga o tarfa a Rusiei, cum e Georgescu?
Nu mai vorbim de faptul ca presedintele reprezinta Romania pe plan international, numeste ambasadori, etc. Cum crezi ca ar fi privita Romania in momentul in care e reprezentata de o panarama ca asta si de alte mizerii numite de el?!
Contrar opiniei ca Romania fiind Republica Parlamentara, rolul presedintelui nu e important, de fapt, e unul foarte important.
AvalohAlyn întreabă: