| 5h4d0w a întrebat:

Imi poate spune cineva daca oamenii sunt mai mult decat roboti creati care iau decizii in functie de gandurile, experientele si sentimentele traite?
PS: Stiu ca suntem doar "roboti". Sper doar sa spune cineva ceva care sa dea un sens vietii noastre liniare.

Răspuns Câştigător
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Un robot trebuie să îl pui în priză sau să învârți arcul cu care se pune în mișcare. Altfel este o grămadă de fier, plastic, și electronică.
Om om în viață are în el viață. Se naște și se reproduce, iar viața are ca scop supraviețuirea, transmiterea mai departe a structurii dotate cu o libertate pe care un alt obiect nu o are, robot sau altceva.

| 5h4d0w explică (pentru sadrian46):

Am dat funda pentru ca ai mentionat ideea de reproducere pe care oamenii inca nu o pot crea pentru un organism viu. Totusi, referitor la conceptul de "viata" sau "spirit", acestea sunt notiuni false dupa sensul lor. Un robot se va invarti mereu in interiorul procesorului sau, iar daca e programat sa creada ca are viata si libertatea de a alege, atunci asta va crede.
Oamenii se nasc cu absolut 0 cunostinte, conepte, asteptari, sentimente sau gandire proprie. Toate acestea sunt INVATATE de el pe parcurs in functie de oamenii pe care ii intalneste si diferitele situatii in care se afla. Daca un om si-ar repeta viata de cand s-a nascut, in exact aceleasi circumstante, atunci va face aceleasi alegeri si va ajunge exact acelasi om. Noi spunem ca ceea ce facem o facem pentru ca asa am ales noi si ca avem libera alegere, dar asta nu este adevarat. Daca stai sa privesi imaginea de ansamblu vei vedea ca toti mergem pe un drum care ne-a fost sortit. Facem ceea ce facem pentru ca asa am fost programati.
Poate ca invelisul nostru, corpul, ne da impresia ca suntem vii, insa de fapt acela este doar un invelis pe care nu il putem explica, iar noi am fost programati sa ne legam de ecest lucru pentru a ne spune unul altuia ca avem viata in noi.
Intrebarea este: Chiar suntem asa diferiti de roboti? Inca credeti ca avem cunostinta si suntem mai mult decar niste masinarii?

| sadrian46 a răspuns (pentru 5h4d0w):

Hoopa.
Un robot se va invarti mereu in interiorul procesorului sau, iar daca e programat sa creada ca are viata si libertatea de a alege, atunci asta va crede.
Știi ce înseamă a crede? Cum programezi un robot să creadă. Și hai să zicem că îl programezi să creadă că are libertate, el tot nu o are.
Ce în inseamnă pentru mine libertatea vieții? De exemplu eliberarea de legea gravitației. Un obiect non viu, are două posibilități. Sau să cadă spre un centru de greutate, sau să se învârtă în jurul lui. Un corp viu, are libertatea să meargă unde vra el, dar nu merge la întâmplare, ci de așa manieră încât să supraviețuiască de exemplu să caute de mâncare.
Oamenii se nasc cu absolut 0 cunostinte, conepte, asteptari, sentimente sau gandire proprie.
Greșit. Un copil când se naște știe să sugă.
Facem ceea ce facem pentru ca asa am fost programati.
Pe ce te bazezi. Am fost programați de către cine? De unde știi asta? Știri pe surse, fake news?
Ce înseamnă sortit?

| 5h4d0w explică (pentru sadrian46):

Eu sunt programator si stiu ca unele lucruri nu le privim la fel. Poate imi vei spune ca sunt un visator sau nu sunt realist la cei 34 de ani pe care ii am.
Cu ceva timp in urma am facut un proiect in Washington. Dupa 2 luni in cadrul proiectului cativa dintre noi am avut oportunitatea de a vedea doi androizi, roboti, care erau capabili sa poarte o conversatie cu un om. Stiam si atunci ca e posibil ca un robot sa faca asta, deoarece oamenii au reusit sa creeze unele chestii mult mai avansate decat acel robot. Oricum, am ramas surprins cand acel robot a inceput sa imi puna intrebari ca si cum ar vrea sa invete ceva de la mine. Am incercat sa il invat sa pocneasca din degete pentru ca mi s-a spus ca nu "stie" sa pocneasca din degete si am m-a impresionat faptul ca robotul mi-a imitat miscarile si le-a retinut. Nu a reusit decat sa faca ceva similar pentru ca nu erat atat de avansat atat fizic cat si dpdv tehnic, dar nu asta e ideea. Capacitatea de a invata poate fi usor reprodusa. Te miri ca bebelusul stie sa suga, insa cu totii stim ca este doar un instinct pe care il avem toti. Ce te face sa crezi ca acest instinct nu este mai mult decat ceva programat in creierul lui?
Acum, de unde stii ca a "crede" ceva este ceea ce te face special? Insasi procesul de a selecta informatii din interiorul unui server poate fi considerat o forma de gandire. In caz ca nu stiai, noi in creier avem neuroni care fac legaturi si astfel transfera informatiile. Din punctul meu de vedere este aceeasi chestie. Un mod mai usor de a intelege dintr-o alta perspectiva este sa urmaresti serialul "Westworld" primul sezon. Cum am spus si mai sus, stiu ca s-ar putea sa ma consideri dereglat mental sau vei spune ca nu inteleg cum "functioneaza lumea", insa nu poti vorbi de chestii precum gandire atat timp cat habar nu ai ce inseamna. Mai mult, nu poti sustine ceva cu argumente despre care nu stii nimic.
M-ai intrebat pe ce ma bazez cand spun asta. Serios? Ce stim cu adevarat despre noi? Ce stim despre cum am aparut sau alte lucruri? Ne bazam pe Biblie sau ce spun oamenii in varsta? Noi nu credem teorii de baza care pot fi argumentate stiintific si credem ce ne spun altii "in care avem incredere"? Ce poate fi mai absurd de atat?

6 răspunsuri:
| CodrutElian1990 a răspuns:

Omul se trage din maimuta, conform teoriei darwiniste. Nefericirea este ca unii inca nu s-au tras de tot.

| aditimus a răspuns:

De cand te nasti pana mori inveti.
Cunostintele acumulate incerci sa le dai si altora fie ca sunt vorba de cunoscuti sau apropiati.
Eu zic ca suntem mai mult decat roboti asta daca nu intri intr-o rutina de munca si acasa.
Live your live.

| Digikey a răspuns:

Depinde unde se afla pe scara evolutiei.Suntem cumva amestecati pe planeta asta. Unii n-au mai evoluat deloc dupa ce s-au dat jos din copac.Se lasa usor manipulati de reclame de emisiuni la tv de preoti etc.In timpul liber fac gratare si asculta manele.