Si uite asa s-au nascut ceva dispute... Dumnezeu in Geneza CREEAZA saptamana care din punct de vedere astronomic NU ARE nici o noima dar este un sistem de marcare al timpului de care nu ne putem lipsi. Francezi au incercat o data cu instaurarea RATIUNI in perioada Revolutiei anti Dumnezeu sa modifice acest fel de impartire al timpului cu ceea ce s-a numit DECADA (saptamana de 10 zile) dar au esuat profund deoarece structura vietii este construita in asa fel incat dupa sase zile trebuie obligatoriu ca sa urmeze una de odihna, la oameni ca si la animale. Din punct de vedere religios nu este o problema daca s-a pierdut o zi in cronologia istorica deoarece ziua a saptea nu este in acelasi timp pe intraga suprafata a terrei ci este important ca Singura zi "botezata" de Dumnezeu, sambata, sabato, etc. sa fie respectata. Dumnezeu a numit zilele saptamanii: ziua intaia, ziua a doua,... ziua a seasea, Sambata. (Conform celor 10 porunci). Respectarea porunci a patra nu se refera la o zi anume cronologica ci la cea care este RECUNOSCUTA ca zi de ODIHNA lasata de Dumnezeu, sambata. Daca la nivel mondial, maine se v-a deplasa saptamana cu trei zile, adica luni ar deveni joi atunci ziua de odihna se v-a muta si ea cu trei zile, acesta este principiul zilei de odihna. P. S. In Biblia Sinodala sunt trei locuri in Noul Testament unde se face o definire clara a zilei a saptea, sambata si a zilei intaia a saptamanii, duminica, asta asa ca o chestie istorica de peste doua mii de ani.
O noua dilema existentiala din saga oul si gaina: Cine a fost primul, calendarul evreiesc sau biblia? Oare cand Moise a primit comandamentele, i s-a "reamintit" doar sa pastreze ziua a 7 sau i s-a transmis si sistemul calendaristic? Nu stim, ce e cert insa este faptul ca in momentul cand s-a scris Torah, evreii se foloseau deja saptamana de 7 zile, date fiind si multele referinte biblice la Sabat. Asadar, pentru ei era clar deja care e ultima zi a saptamanii. Sa mergem mai departe. Grecii aveau si ei saptamana de 7 zile. Saptamana evreiasca si cea greaca erau desincronizate, la inceput. In perioada elenistica insa, evreii isi sincronizeaza saptamana cu cea greceasca. Si acum Sabatul cadea de fiecare data in aceeasi zi cu ziua lui Cronos/Saturn, care era ultima zi a calendarului grecesc. In acel moment, calendarul latin era si mai bine sincronizat cu cel grec, in sensul ca si zilele erau alocate acelorasi zeitati.Constantin cel Mare nu a facut altceva decat sa "salte" saptamana cu o zi si sa faca din prima zi a saptamanii, dedicata soarelui, ultima zi a noului calendar. Sabatul a fost automat desincronizat, pentru ca romanii sarbatoreau acum ultima zi a saptamanii de "soles dies", duminica asa cum o stii astazi.
@laurentiu
De unde am auzit asta? Am citit, e fapt istoric, mentionat documentar, recunoscut si de Biserica Crestina. Decretul lui Constantin apare in Codex Justinianus si este mentionat si in Vita Constantini a lui Eusebius. Informatia e valabila si pentru gaby, semidoctul promotor al celor 7 legi talmudice. E groaznic lucru sa dai peste idioti zelosi. Sufera de imbecilitate dar initiaza cruciade.
@gaby
Nu ma compatimi, nu ai demonstrat nimic prin raspunsurile tale. Ca si confratele tau laurentiu, stii doar sa contrazici, nu si sa aduci explicatii. In preajma voastra, ce stiu eu sau ce nu stiu devine oricum irelevant. Cauta-ti singur un citat pe net despre prostie. Te-am salutat.
@laurentiu
Ai postat de 4 ori si singurul argument a fost: daca e in Biblie nu trebuie schimbat. Eu am prezentat un adevar factual, istoric, fara a lua o pozitie vis-a-vis de el, pentru a explica cum s-a ajuns astazi la polemica sambata/duminica. In spatiul anglo-saxon, saptamana incepe si astazi duminica si poti verifica asta la un simplu google search. Asadar, ce anume te-a deranjat? Faptul ca ati crezut ca am argumente nefondate? Sau vi s-a parut lipsit de piosenie raspunsul meu? Aveti doar fapte si sursele unde sunt mentionate, dragilor. E treaba fiecaruia ce e, sambatar sau duminicar. Asadar, unde si pe cine am contrazis?
Gaby, daca vrei sa imi rasfoiesti trecutul, citeste-mi si raspunsurile. Sa-mi scuzi iesirea, m-au deranjat sugestiile tale, avand in vedere ca nu cunoastem si nu sti ce pragatire am. In rest, numai bine. Sarbatori fericite sa aveti si multa pace.
Chiar si popa la ortodocsi zice citind de Paste din Evanghelie "Cand a trecut ziua sabatului, pe cand se lumina de ziua, in prima zi a saptamanii.". Deci evident prima zi ar fi (fost) duminica. Doar ca s-a schimbat lucrul asta de catre imparatul Constantin si doar cateva religii mai tin sambata : adventisti, evrei (si posibil si altii, dar nu cunosc).
Frate fa un curs accelerat de religie si mai lasa-ne cu intrebarile tale de clasa a 3-a. Daca esti ateu citeste de exemplu Istoria Religiilor de Mircea Eliade.Este vorba doar de cultura generala care observ ca iti lipseste.
@Gaby
HepHap a dat 189 de calificative stupid dar numai la raspunsuri care meritau. Este dreptul nostru de a protesta impotriva prostiei pe acest site.Vezi ca ti-am dat si eu cativa.
Vincze iti zic eu este duminica pentru. ca lumea sa nu lucreze sa poata sa se duca la biserica.
Uite aici cand pica sabatul. Nu pica nici sambata, nici duminica. Adica pica dar nu in fiecare sambata si duminica, intelegi tu ce vreau sa zic. Pe vremuri evreii foloseau un calendar care era bazat pe fazele lunii, nu unul care era bazat pe soare ca acesta care este folosit in zilele noastre.
http://www.lunarsabbath.co.nr/
Dumnezeu a facut totul in 6 zile si 7-a zi sa odihnit de lucrare, si a lasat ca toti oameni sa tina Sabat in ziua aceea, adica sa se odihneasca de lucrarea lor
si apropo pedeapsa pentru incalcarea Sabatului era moartea.
Pai ma ordinea o vezi in zilele saptamani de astazi ce e atat de greu de inteles?
o luam ca la copii mici care sunt zilele lucratoare?
HepHap
si de unde sti tu ca Constantin cel mare a saltat saptamana cu o zi ai vreo dovada?
nu vezi ca nu are logica ati auzit si voi si e la fel ca in genul:
y? moama ai vazut ce a zis ala?
x:ce?
y:pai asa si nu e asa dar nu stiu de ce
x:da hai sa sustinem ideea chiar daca habar nu avem
din moment ce scrie in Biblie inseama ca asa este, si nu poate fi revocata sau chimbat intre timp, fiindca asa spune Dumnezeu!
dar pentru cei necredinciosi e normal sa puna asemenea intrebari, si sa deduca orice gandesc ei!
toate cele bune!
HepHap
ma cu toate ca am incercat sa evit contradictiile fiindca nu imi plac, dar voi mai continua odata.
cine a fost cel care a contrazis nu tu? eu am venit cu explicati si chiar si dovezi,(Biblia) si daca tu nu crezi e problema ta
la cate manari si cate inselatorii se fac in lume si tu daca stai in ''guvernul romaniei'' niciodata nu le vei afla, cu toate ca vorbele cu care te ''joci'' sunt straine pentru tine.
toate cele bune!
Nu conteaza care este ordinea conteaza doar faptul ca este o zi dedicata lui Dumnezeu o zi in care ne odihnim si mergem la biserica.
@hephap, nu incerca sa devi un filozof sau un mare cunoscator al istoriei, mai cerceteaza istoria antica...sau mai bine zis profileazate pe o limba straina, deoarece in limba romana sunt prea putine informati.asa ca; nu incerca sa dai informati false sau esti adeptul:Funditzelor!
@hephap, te compatimesc amice.orgoliul iti este mai presus decit stiinta, asa ca stiinta ta nu are nici o valoare..."Orgoliul este acelasi la toti oamenii, deosebirea consta doar in mijloacele si in modul de a-l arata.(la rochefoucauld). pricepi amice?
@hephap, ti-am rasfoit putin trecutul si ce crezi, ce am descoperit.priveste:13-folositor,92-nefolositor,8-inteligent.si cel mai"groaznic"184-STUPID, asta esti tu amice.si mai dai dovada si de "prost crescut".
Nu sfatuesc pe nimeni sa incerce calcule de sus in jos. Calendarele de oricine vor fi fost concepute au mai "atipit" si ele din cand in cand.
Dar de unde stim noi care este aceea zi? Unde este dovada? De ce nu ar fi de exemplu miercurea? Intelegeti ce zic?
Uite aici dovada Matei 28:1 La sfârşitul zilei Sabatului, când începea să se lumineze înspre ziua dintâi a săptămânii, Maria Magdalena şi cealaltă Marie au venit să vadă mormântul. Deci Sabatul era Sâmbătă! Vineri la ceasul al 9-lea Isus a murit pe cruce Matei 27 : 45-50 45 De la ceasul al şaselea până la ceasul al nouălea s-a făcut întuneric peste toată ţara.
46 Şi pe la ceasul al nouălea, Isus a strigat cu glas tare: „Eli, Eli, lama sabactani?", adică: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?"
47 Unii din cei ce stăteau acolo, când au auzit aceste vorbe, au zis: „Strigă pe Ilie!"
48 Şi îndată, unul din ei a alergat de a luat un burete, l-a umplut cu oţet, l-a pus într-o trestie şi I-a dat să bea.
49 Dar ceilalţi ziceau: „Lasă să vedem dacă va veni Ilie să-L mântuiască."
50 Isus a strigat iarăşi cu glas tare şi Şi-a dat duhul.
Deci până aici e lămurit Isus a murit vineri la ceasul al 9 le-a a fost pus în mormânt. Sâmbătă a stat în mormânt fiind Sabat. Iar Duminică Dimineață a înviat! Deci prima zi a săptămânii este Duminica (dacă respectăm ce spune Biblia) Deci dacă număr: 1 Dumincă 2 Luni 3 Marți 4 Miercuri 5 Joi 6 Vineri 7 Sâmbătă! Deci iată uite dovada din Biblie ce vrem altă dovadă mai mare ca asta. Deci reiese foarte clar să Sabatul este Sâmbăta
anonim_4396 întreabă:
AvalohAlyn întreabă: