| CelCareRamaneInUrma a întrebat:

Salut,in primul rand vreau sa va zic ca sunt bata cand vine vorba de stiinta,dar acum ceva vreme am vazut Interstellar,este adevarat ca in spatiu timpul trece mai repede? Sau mai bine zis,o persoana care este in spatiu,va percepe trecerea timpului diferit fata de o persoana care se afla pe pamant? Adica doua ore pentru mine in spatiu, considerand ca atat simt eu ca a trecut, in tot timpul asta pe pamant au trecut de fapt 2 luni sau 2 ani? Eu vad chestia asta ca pe o calatorie in viitor.Va rog sa-mi explicati intr-un mod simplu, cam cat de simplu puteti.Am inteles ca si gravitatia are un rol in chestia asta,cu cat este mai slaba cu atat timpul trece mai repede, avand in vedere ca esti cat mai departe de pamant si automat gravitatia este mai slaba, face sens din punctul asta de vedere.

13 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Timpul trece diferit in functie de viteza cu care te deplasezi si de masa corpurilor din vecinatate.

Timpul trece mai incet daca alergi decat daca stai. Si trece mai incet pentru o persoana aflata pe Pamant fata de una aflata pe Luna.

| RAY a răspuns:

Tu măcar recunoști, majoritatea se considera Einstein, dacă mergi cu viteza luminii vezi trecutul

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu e chiar așa de simplu. Asta se întâmplă la viteze mari, nu în lumea în care trăim noi. Când te deplasezi călare pe o rază de lumină.

| relian a răspuns:

Astea sunt povesti frumoase laughing timpul este doara o notiune pentru a arata schimbarile prin care trece materia.
Materia se transforma in energie intr-un interval X,ala il numim timp.

Toti il ridica nu stiu unde pe Einstein ala mare scula,a bagat niste teorii ce nu pot fi verificate.
Acum ca tot veni vorba de Einstein,pentru ca ai spus ceva de gravitatie,iar majoritata teoriilor in viata inca is de la el,plus ceva de dinainte

Vad inferno da ceva raspunsuri, eu am zis ca n-o sa mai interctionez cu el.
Am vazut inca o intrebare a lui referitoare la nu stiu ce chestii legate de intelegerea unuilucru a unui fenomen.

El acolo in intrebarea sau subiectul respectiv, a adus in discutie ceva citate din Einstein, cel putin asa a spus el car fi zis Einstein, inca nu am verficat.

Deci Einstein ar fi spus ceva de genul asta : O persoana care nu poate explica, ori sa faca un copil de 6 ani sa inteleaga un lucru,un fenomen,inseamna ca acea persoana,cea care explica nici ea nu a inteles acel lucru, acel fenomen.

Am vrut sa scriu acolo ceva, dar cum am zis nu mai vreau sa intru in dicutii cu inferno.
Daca Einstein a spus lucru ala, inseamna ca teoriile lui is apa de ploaie laughing de ce? Pt ca stiu sigur ca el ar fi zis ca nu poate sa explice unele teorii nici el, adica sa le explice altora pe intelesul alora.
Atentie deci Einstein n-a fost capabil sa explice cea debitat nici unora de nivelul lui, nu mai zic unui copil dse 6 ani,ca ala sa priceapa.

Deci Einstein asta batea campii? Nici in ziua de azi nu poate explica nimeni notiunile astea de timp de spatiu.

Bine or sa vina unia ca lasa ca is explicate,eu le spun,le garantez ca nu-s explicate,deci nici ala ce au emis acele teorii nu le-au priceput,asta conform cu cea ar fi spus Einstein,asta daca asa a spus.

Ca urmare eu inca raman la parerea mea,timpul este doara o notiune,tu imbatranesti la fel oriunde ai fi si indiferent cu ce viteza te vei deplasa.
Tu poate stai pe loc si de fapt se deplaseaza altceva pe linga tine,nici asta nu ai cum sa o stii.

Toate astea sunt niste povesti.Cel mai bun din pct meu de vedere ramane inca Newton, ala a explicat cei aia gravitatie, Einstein a venit mult dupa, a vrut si el sa fie cineva sia bagat ceva teorii pe care nici el nu le pricepe, asta conform cu propriile spuse, alea cu copilul de 6 ani.

2 ore pentru tine in spatiu is tot 2 ore ca si pe pamant. Experimentele facute cu ceasuri duse pe orbita si alte povesti,nu-s concludente,desi aia zic gata asa este.
Un ceas dus pe orbita poate ca este influentat de alti factori ce nu-i stim,ca urmare nu poti compara.

Este ca si cum am merge noi in spatiu,acolo suntem supusi la alte conditii,vom functiona diferit ca pe pamant,poate mai rau,poate mai bine, asa si cu ceasurile alea, pot fi influentate de ceva, dar nu de timp, nu de viteza laughing ma refer la radiatii la alte chestii.
Toate is teorii pana una alta, visam si noi asa cum visau si inainte oamenii.
Pana si fat frumos zbura cu calu lui si ramanea tanar laughing deci teoriile astea nu-s de azi de ieri.

| Mirel4412 a răspuns:

Scena aia cu timpul are loc doar cand calatoreau intr-un alt univers. De aici imaginatia regizorului nu are limite.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Buna.
Cauta un ceas cu limbi prin casa.gandeste-te ca ori pe pamant ori in spatiu, timpul il masori tot cu un ceas.Iti dai seama ca in spatiu nu va merge ceasul diferit.
Acum notiunea de timp:
ceasul masoara timpul, timpul nu poate fi masurat prin altceva, daca tu setezi un ceas sa mearga limba de secunde cat distanta intre doua mese ale tale, atunci se poate intampla cum ai spus tu 2 ore=2 ani. ceasul merge dupa un model bine stabilit, nu conteaza unde esti.

| DrGeorge a răspuns:

Salutare,

Aici discutam despre teoria relativitatii si/sau dilatare temporala gravitationala. Desigur exemplul dat de tine isi are locul doar in sf-uri.

Dar, un mod simplu de a explica asta este in modul in care percepem timpul.

Uite un mic experiment:
Porti un ceas la mana si unul la glezna timp de 1 luna de zile. O sa vezi ca cel de la glezna va ramane putin in urma (secunde poate).

Explicatia: - Cu cât este mai mare potențialul gravitațional⁠ (cu cât este mai departe ceasul de sursa de gravitație), cu atât timpul trece mai repede.

Deci, în întrebarea ta, un astronaut care se întoarce dintr-o călătorie în spațiu cu „viteze relativiste" (unde efectele relativității încep să se manifeste – în general, cel puțin o zecime din viteza luminii) ar fi, la întoarcere, mai tânăr decât prietenii de aceeași vârstă. și familia care a rămas pe Pământ.
Cât de mult mai tânăr depinde exact de cât de repede s-a mișcat și accelerat nava spațială, așa că nu este ceva la care putem răspunde cu ușurință. Dar dacă încerci să ajungi la o exoplanetă aflată la 10 până la 50 de ani lumină distanță și totuși să ajungi acasă înainte de a muri de bătrânețe, ar trebui să te miști aproape de viteza luminii.

| anonim_4396 a răspuns (pentru DrGeorge):

Uite un mic experiment:
Porti un ceas la mana si unul la glezna timp de 1 luna de zile. O sa vezi ca cel de la glezna va ramane putin in urma (secunde poate).
Explicatia: - Cu cât este mai mare potențialul gravitațional⁠ (cu cât este mai departe ceasul de sursa de gravitație), cu atât timpul trece mai repede.

Timpul nu trece mai repede, timpul trece la fel. Ceasul purtat la,, picior,, se deregleaza, ceasul nu masoara timpul, ceasul tine notiunea timpului si o pierde cu 3-5-10 secunde, dar timpul continualaughing

| Motisor a răspuns (pentru anonim_4396):

Un metru jumate nu face nici o diferență laughing, au facut altii cu ceasuri din astea super precise cu uraniu nebunii pe distanțe mult mari, dar cu ceasul de mana nu ai sa ai rezultate laughing

| DrGeorge a răspuns (pentru anonim_4396):

Este impropriu spus "timpul trece mai repede". Era un exemplu despre cum gravitatia afecteaza acest lucru si cun poti testa acest principiu.

De asta am facut reverire la relativitate, si la ideea ca timpul este relativ.


***ceasul nu masoara timpul, ceasul tine notiunea timpului*** - Total corect.
Natura fizica a timpului este abordata de relativitatea generala cu privire la evenimentele din spatiu-timp.

Din nou, acest mic experiment este doar ceva ce poti face la scala mica.

| doctorandus a răspuns (pentru Motisor):

Ceasuri atomice: unul la etaj și unul la parter, diferența e infimă, dar măsurabilă. Și că să fii sigur că nu e o eroare, le aduci pe ambele la parter, le sincronizezi și ăla care era la parter îl urci la etaj.

| Motisor a răspuns:

După cum vedea un cercetator de stiinta lucrurile, spațiul si timpul sunt legate intre ele, si de acolo idea de spatiu-timp. Acest cercetător și-a imaginat spațiul-timp ca o bucată de panza, de material, cat de cat elastic, întinsă din toate colturile. Daca adaugi un obiect pe aceasta panza, aceasta se va deforma in functie de greutatea acelui obiect, de exemplu daca pui o minge de tenis pe o bucata din asta de panza intinsa, o sa atarne putin in jos si formeaza o adâncitură mica in panza, daca pui o minge de fier, adancitura va fi foarte mare. Practic așa și-a imaginat el ca funcționează gravitatia, cu cat un lucru este mai greu, sau hai sa vorbim de planete acum, cu cat sunt mai grele, cu atat formeaza o adancitura mai mare in panza numita spațiu-timp si celelalte obiecte mai putin grele sunt atrase in gaura produsa de obiectul mai greu. Acum ca am zis asta, aparent, sau facut si teste cu ceasuri setate la acelasi timp duse pe munte sau in spatiu si se pare ca aratau un timp diferit cu cateva milisecunde/secunde, cu cat esti mai departe de această adancitura, cu atat timpul va trece mai greu, deci daca esti foarte aproape de o gaura neagra, atunci timpul va trece extrem de repede, iar 20 de secunde pentru tine o sa fie pentru cei care sunt langa gravitatia pamantului sute de ani, cam asta e rezumatul cred. Sper ca ai inteles cate ceva, e dubioasa oleaca treaba oricum.

| Valkyrie95 a răspuns:

Cel mai bun articol pe subiectul asta:
https://www.scientia.ro/......-baza.html

Întrebări recente