Oare cat de stupid trebuie sa fii ca sa crezi ca acesta este un argument in favoarea creationismului? Cuvantul "absolut" iti spune ceva? Daca exista un creator absolut, el este autorul realitatii, el le-a creat si le-a dat o logica tuturor acestor concepte(frig - caldura, lumina - intuneric, bine - rau). Vino cu argumente adevarate, nu cu povesti pentru naivi.
Einstein ne-a oferit povestea pentru a ne largi orizontul gandirii, nicidecum pentru a sustine povestea biblica sau ca raul a fost creat de om. Conceptele din povestea lui Einstein sunt adevarate in naturalism. Einstein nu a crezut in povestea biblica!
Morala: pe anonimul sau anonimii ce au postat inaintea mea nu-i ajuta capul, stau foarte prost la capitolul IQ!
Daca ar sti Einstein ca toate povestioarele aste i se atribuie. Cred ca in viitor va fi propus de crestini ca sfant. Mai stim noi sfinti crestini care nu are prea mare legatura cu credinta.
Tocmai gandirea limitata il face pe om sa creada ca este creat de Dumnezeu fiindu-i imposibil sa-si descopere originea. Insa-si Einstein face referire la asta, si el de mic a fost indoctrinat cu religia, apoi vrand sa-si descopere originea a realizat imposibilitatea descoperiri ei si uimit de perfectiunea mecanismelor din univers a finalizat intru-un creator dar nu Dumnezeu biblic si nu intr-un Isus divin si crestin ci uman.
Mit urban. Nu exista nici macar o referinta scrisa de incredere ca Albert Einstein ar fi spus asa ceva.
Mi-am luat multi stupizi zilele astea pe raspunsuri "religioase" in care doar am dezvaluit niste adevaruri factuale. Cei care mi i-au dat sunt cu siguranta niste oameni buni si credinciosi, dar, fara indoiala, mai saraci cu duhul si mai dezinformati. Le doresc, cu prilejul sarbatorilor, sa le dea Domnul mai multa intelepciune si puterea de a discerne unele lucruri.
Bună.
Există femei urâte? Nu, sunt doar lipsa femeilor frumoase.
Cam aşa ceva.
pa, pa.
Vă mulţumesc pentru voturile stupide.
Aşa de imaturi sunteţi... Dacă omul nu e de aceeaşi părere cu voi, răspunsul este stupid.
pa, pa.
Foarte frumos a spus studentul. Povestioara o stiam si sunt de acord cu ea.Raul,ateismul,ura este doar lipsa dragostei, a iubirii, a credintei Sfinte si a luminarii sufletului. Daca avem cele din urma care le-am spus dupa ''doar'' atunci avem tot motivul sa ne declaram impliniti, fericiti si oameni adevarati.Numai bine
@ramona, te-ai grabit si le-ai cam incurcat. Incearca invers "intunericul este lipsa luminii" si poate o gasesti adevarata.
@AlanTigergerid, majoritatea crestinilor sunt iubitori pentru ca sunt ipocriti(ei sunt iubitori doar la suprafata). Cum iti explici faptul ca sunt credinciosi care il au pe Dumnezeu in inima(convingere) si sunt rai, foarte egoisti, ipocriti si stiu sa urasca? Uite, eu sunt ateu dar nu stiu sa urasc, iar referitor la dragoste si iubire, no coment, trebuie doar sa deschizi ochii, sa fii realist si sa incerci sa cunosti si alte persoane in afara celor religioase.
Referitor la povestioara, gandeste-te ca inainte de Big Bang nici macar intunericul nu era. Daca exista creatorul absolut, inainte de creatie nimic nu era in afara spiritului lui, nici macar Nimicul nu era, ca Nimicul nu poate prinde valoare.
Eu iti inteleg credinta, omul este liber sa creada ce vrea, dar nu o lasa sa-ti controleze ratiunea.
@MagicSmile7, de unde ai scos-o ca Einstein a fost crestin? Din citatele date de tine sunt care pot fi intelese ca metafore. Daca citesti si intelegi doar ce iti convine din acele citate este normal sa sustii ca Einstein a fost crestin, dar eu zic sa anulezi dorintele si sa mai insisti...
Si daca tot suntem la capitolul citate din Einstein, vin si eu cu doua, care spun mai multe decat toate cele date de tine.
"Nu pot concepe un Dumnezeu care-şi răsplăteşte şi pedepseşte creaturile, sau are o voinţă de felul celei pe care o găsim în noi. Nici nu pot, nici nu aş vrea să concep că un individ supravieţuieşte morţii fizice; să îndrăgească astfel de gânduri sufletele slabe, din teamă sau egoism absurd. Eu sunt satisfăcut de misterul eternităţii vieţii şi de cunoaşterea unei mici părţi a structurii minunate a lumii existente, împreună cu eforturile devotate pentru înţelegerea unei părţi, oricât de mici, a Raţiunii care se manifestă în natură."
"Este, desigur, o minciună ceea ce aţi citit despre convingerile mele religioase, o minciună care este repetată în mod sistematic. Nu cred într-un Dumnezeu personal şi niciodată nu m-am dezis de acest lucru, ci l-am exprimat clar. Dacă există ceva în mine care poate fi numit religios, atunci acel lucru este nemărginita admiraţie pentru structura lumii, atât cât ştiinţa ne-a arătat-o până acum."
@MagicSmile7, stupidul pe care il meriti, desi nu o sa ti-l dau, este pentru ca nimic din penultimul tau raspuns nu te defineste.
Eroarea lui Einstein? Poate realiza cineva ce a avut Einstein in cap? Autorul citatului stie cat, ce si cum gandea Einstein? Stie unde a gresit. Amuzant. Eu zic sa gandesti tu, lasa-i pe indoctrinati sa abereze cat vor, trebuie sa fii sceptica... Inca ceva, eu nu am zis ca Einstein a fost ateu, eu am zis ca el nu a crezut in povestea biblica(adevarat, se vede din citate).
Atei, crestini, musulmani, satanisti, adventisti...conteaza?!
Dumnezeu, Budhha sau educatia+bunul simt te-au invatat sa respecti omul pentru ceea ce stie nu pentru ceea ce nu stie
Deci pe scurt, fiecare oaie sa-si vada de blana ei. Uite la mielul din stanga. E negru si venereaza intunericul. Dar el este medic. Uita-te la capra din stanga.Nu crede nici macar ca are patru copite
Turma asta asa bizara cum e este absolut fabuloasa. Daca eu fac bine si nu inchin nimanui aceste fapte sunt necredincios? Daca am neobrazarea sa pun intrebari si sa caut raspunsuri o sa ard in flacari cu Anna Lesko?
Uite ca eu nu il simt pe Dumnezeu.Eu vreau sa-l gasesc, nu sa primesc aberatii de la oameni si sa le iau de a gata.Cred in propriul adevar
Amuzanta povestirea dar nu are nicio legatura cu realitatea.
In primul rand acea demonstratie este eronata. lumina nu este in niciun caz lipsa intunericului, iar Einstein stia foarte bine ce este lumina, ce sunt fotonii de lumina, cum apar si cum se propaga. Realitatea este ca Einstein a fost un ateu convins. Va rog sa verificati existenta urmatoarelor maxime emise de fizician:
„Cuvântul reprezintă pentru mine nimic mai mult decât expresia şi produsul slăbiciunilor umane, Biblia, o colecţie de legende onorabile dar primitive şi care sunt totuşi destul de copilăreşti." - Einstein
"Dacă oamenii sunt buni doar pentru că le e frică de pedeapsă şi pentru că speră la o recompensă, atunci suntem într-o stare jalnică." - Einstein
Reformulez "Cuvântul Dumnezeu reprezintă pentru mine nimic mai mult decât expresia şi produsul slăbiciunilor umane, Biblia, o colecţie de legende onorabile dar primitive şi care sunt totuşi destul de copilăreşti"
AlanTigergerid ce spui tu e chiar jenant "Raul, ateismul, ura este doar lipsa dragostei, a iubirii, a credintei Sfinte si a luminarii sufletului."
Daca asta credeti voi cre(s)tinii, inseamna ca mentalitatea de turma si lipsa analizei, discernamantului si luciditatii guverneaza lumea celor ce ling icoane si se umilesc in genunchi pe coji de nuca in fata popii.
Eu va propun sa o chemam pe Ileana, prietena mea Ileana Stan, cea care sigur poate sa realizeze niste conexiuni, sa invocam spiritul lui Einstein, sa spuna el cu gurita lui: a fost sau n-a fost ateu?
Aceasta e intrebarea! Desi parca nu asta era intrebarea...
Imi cer scuze si lui Will ca l-am citat fara sa folosesc ghilimele, dar daca il cheama pe Albert, poate il cheama si pe Will si ne spovedim, ne explicam atunci, cu toti de fata.
"Ateiştii îl iau, nu de puţine ori, pe Einstein drept "geniul fizicii care nu credea în Dumnezeu", mândrindu-se cu un asemenea reprezentant. Nimic mai fals! Cei care fac afirmaţia că Einstein ar fi fost ateu, habar n-au despre ce vorbesc şi se pare că nu i-au citit deloc opera şi biografia marelui savant. În continuare, vom citi fragmente din opera/biografia lui Einstein, din care reiese că genialul fizician credea că acest Univers este creaţia unui forţe inteligente, pe care putem s-o denumim ca fiind Dumnezeu.
1) "Vreau să ştiu cum a creat Dumnezeu această lume. Nu sunt interesat în fenomenul acesta sau în fenomenul celălalt. Vreau să ştiu gândurile Sale, restul fiind detalii".
(Einstein citat în cartea lui Ronald Clark: "Einstein: Viaţa şi biografia", Londra, Hodder and Stoughton Ltd., 1973, p. 33)
2) "Noi ne aflăm în poziţia unui copilaş care intră într-o uriaşă bibliotecă, plină de cărţi în diferite limbi. Copilaşul ştie că cineva trebuie să fi scris aceste cărţi, dar nu ştie cum s-a întâmplat asta. El nu înţelege limbile în care ele au fost scrise. Observă că toate cărţile au fost aranjate într-o anumită ordine, dar nu ştie cum s-a întâmplat acest lucru.
Aceasta, mi se pare mie, că este atitudinea chiar şi a celui mai inteligent om de pe Pământ faţă de Dumnezeu. Vedem un Univers aranjat miraculos, ce are anumite legi, dar nu înţelegem decât vag aceste legi. Mintea noastră limitată nu poate desluşi forţa misterioasă care mişcă constelaţiile."
(Einstein, citat în cartea lui Denis Brian: "Einstein: O viaţă", New York, John Wiley and Sons, 1996, p. 186).
Am o mică observaţie de făcut la citatul nr. 2 din Einstein. Precum se observă şi o minte ştiinţifică şi genială, ca cea a lui Einstein, recunoaşte faptul că mintea omului este mult prea limitată pentru a desluşi tainele creaţiei acestei lumi. Acelaşi lucru o spune şi religia încă de acum câteva milenii: pentru a cunoaşte adevărul, trebuie să transcendem mintea.
3) "Dacă cineva ar descotorosi iudaismul profeţilor şi creştinismul lui Iisus Hristos de toate adăugirile ulterioare ale preoţilor, ceea ce ar rămâne ar fi o învăţătură care este capabilă de a vindeca toate bolile sociale ale omenirii. Este datoria fiecărui om de bună credinţă de a se strădui constant în mica sa lume în a promova această învăţătură de o umanitate pură, ca o forţă de viaţă, atât cât poate el."
(Albert Einstein, "Idei şi opinii", New York, Bonanza Books, 1954, p. 184-185).
4) "În definitiv, toate diferenţele dintre iudei şi creştini n-au fost ele exagerate de fanaticii ambelor părţi? Toţi trăim sub acelaşi Dumnezeu şi hrănim aproape aceleaşi capacităţi spirituale. Evrei sau neevrei, toţi avem acelaşi Dumnezeu."
(Einstein, citat în cartea lui H. G. Garbedian, "Albert Einstein: creatorul universurilor", New York, Funk and Wagnalls Co., 1939, p. 267).
5) "Oricine este preocupat serios de ştiinţă devine convins de faptul că un Spirit se manifestă în legile Universului, un Spirit care este superior omului, şi în faţa căruia, cu puterile noastre modeste, trebuie să ne simţim umili. În acest fel, ştiinţa te conduce la un sentiment religios de un anumit gen, ce este mult diferit faţă de religiozitatea cuiva naiv".
(Einstein citat în cartea lui Dukas and Hoffmann: "Albert Einstein: Faţa umană", Princeton University Press, 1979, p. 33).
6) "Cu cât cineva pătrunde mai adânc în secretele naturii, cu atât el are un respect mai mare pentru Dumnezeu".
(Einstein, citat în cartea lui Denis Brian: "Einstein: O viaţă", New York, John Wiley and Sons, 1996, p. 119).
7) "Cea mai frumoasă şi mai profundă emoţie pe care o putem experimenta este senzaţia mistică. Ea este sursa ştiinţei celei adevărate. Această convingere profundă a prezenţei unei Puteri Raţionale superioare, ce este dezvăluită într-un Univers de nepătruns, formează ideea mea despre Dumnezeu."
(Einstein, citat de Libby Anfinsen).
8 ) "Religiozitatea mea constă în admiraţia umilă faţă de un Spirit infinit superior, care se dezvăluie atât de puţin încât noi, cu înţelegerea noastră slabă şi tranzitorie, n-am putea cunoaşte realitatea".
(Einstein citat în cartea lui Dukas and Hoffmann: "Albert Einstein: Faţa umană", Princeton University Press, 1979, p. 66).
9) "Cu cât studiez mai multă ştiinţă, cu atât cred mai mult în Dumnezeu".
(Einstein, citat în Holt 1997).
10) "Max Jammer, profesor emerit de fizică şi autorul unei cărţi biografice intitulate ‘Einstein şi religia’ (2002), pretinde că binecunoscutul dicton al lui Einstein ‘Ştiinţa fără religie este şchioapă şi religia fără ştiinţă este oarbă’ constituie chintesenţa filozofiei religioase a lui Einstein."
(Jammer 2002; Einstein 1967, p. 30).
11) "Principiile cele mai înalte pentru aspiraţiile şi judecăţile noastre ne sunt oferite de tradiţia religioasă iudeo-creştină. Este un scop foarte înalt, care, cu puterile noastre vlăguite, nu putem să-l atingem foarte adecvat, dar, care ne oferă o fundaţie sigură pentru aspiraţiile şi evaluările noastre."
(Albert Einstein, "Ultimii mei ani", New Jersey, Littlefield, Adams and Co., 1967, p. 27).
12) "La vederea unei asemeni armonii în Cosmos, pentru care eu, cu mintea mea limitată, sunt capabil de a o recunoaşte, există încă oameni care spun că nu există Dumnezeu. Dar, ce mă enervează cel mai mult e faptul că ei mă citează în a-şi sprijini punctele de vedere."
(Einstein, citat de Clark 1973, p. 400; and Jammer 2002, p. 97).
13) Cu privire la ateişti, Einstein are un punct de vedere interesant:
"Mai există şi fanaticii ateişti, ale căror intolerenţă este cam aceeaşi cu intoleranţa fanaticilor religioşi şi provine din aceeaşi sursă. Ei sunt asemenea sclavilor care încă îşi simt greutatea lanţurilor lor de care s-au eliberat după o luptă grea. Ei sunt fiinţe care, în ura lor împotriva religiei, ‘opiumul poporului’, nu pot simţi muzica sferelor".
(Einstein, citat în cartea lui Max Jammer, "Einstein şi Religia: Fizica şi Teologia", Princeton University Press, 2002, p. 97).
14) "Desigur că există o convingere, asemănătoare sentimentului religios, a existenţei unei Raţionalităţi a lumii, ce se află în spatele fiecărei munci ştiinţifice (…) Această convingere fermă, o convingere strâns legată de simţământul profund că există o Minte superioară…aceasta este concepţia mea despre Dumnezeu".
(Einstein 1973, p. 255).
15) Atitudinea lui Einstein faţă de Iisus Hristos este exprimată într-un interviu acordat revistei americane ‘The Saturday Evening Post’ (26 octombrie 1929):
"- Cât aţi fost influenţat de creştinism?
- Copil fiind, am primit educaţie religioasă, atât din Biblie, cât şi din Talmud. Eu sunt evreu, dar sunt totodată captivat de figura luminoasă a Nazariteanului.
- Aţi citit vreodată cartea lui Emi Ludwig despre Iisus?
- Cartea sa este superficială. Iisus este o figură prea colosală pentru creionul unor creatori de fraze.
– Îl acceptaţi pe Iisus ca figură istorică?
- Fără îndoială! Nimeni nu poate citi Evangheliile fără să simtă prezenţa lui Iisus. Personalitatea sa pulsează cu fiecare cuvânt. Niciun mit nu poate fi atât de plin de viaţă".
La final, vreau să nu mă eschivez de ultima ştire despre Einstein şi sentimentul său religios, ştire apărută în anul 2008, şi prin care se crede că marele savant n-ar crede, de fapt în Dumnezeu. Citez din ea (sursa: http://www.lovendal.net/......laresti/)"
Thepunu Nu stiu daca pina la urma Einstein a devenit ateu si nici nu ma intereseaza p. s am citit faza cu scrisoarea redactata in ultimul an de viata... dar un lucru cert stiu==>ca el a fost crestin. Putem constata din biografia vietii sale, afirmatiile sale...si citeva dovezi sint publicate mai sus.
In fine nu vreau sa fac zarva intre atei si crestini, fiecare cu ideologiile lui.Merci tuturor de opinii
"Vrei sa sa te dai mare impreuna cu turma de crerstini, ca l-ati avut pe ultimul mare geniu al lumii?" nu aceasta a fost intentia mea
A fost Albert Einstein ateu?
A crezut Einstein intr-un Dumnezeu personal?
"Stiinta fara religie este patetica, religia fara stiinta este oarba." Albert Einstein
"Pozitia mea fata de Dumnezeu este cea a unui agnostic. Sunt convins ca o constiinta treaza, care acorda importanta principiilor morale pentru imbunatatirea si innobilarea vietii nu are nevoie de ideea unui datator de legi, in special a unuia care lucreaza pe principiul recompensarii si pedepsirii." Albert Einstein
Foarte multi oameni dezbat in continuare pe tema citatelor de mai sus. Unii spun ca el a crezut in Dumnezeu, altii ca a fost un agnostic, altii ca a fost ateu.
Einstein spunea foarte clar ca el nu credea intr-un Dumnezeu personal:
"A fost, bineinteles, o minciuna ceea ce ati citit despre convingerile mele religioase, o minciuna care este repetata in mod sistematic. Nu cred intr-un Dumnezeu personal si niciodata nu am negat acest lucru, ba chiar l-am exprimat foarte clar."
Nu Dumnezeului personal
Raspunsul facil si rapid este ca Einstein nu credea intr-un Dumnezeu personal. Este totusi interesant cum a ajuns la aceasta concluzie. In elaborarea teoriei relativitatii, Einstein a realizat ca ecuatiile il conduceau catre concluzia conforma careia universul are un inceput. Nu i-a placut aceasta idee, pentru ca el credea ca in acest caz ar trebui concluzionat ca universul a fost creat de Dumnezeu. Asa ca, a adaugat o constanta cosmologica ecuatiei, in incercarea de a scapa de problema inceputului. A spus ca a fost una dintre greselile majore ale vietii sale. Bineinteles, rezultatele lui Edwin Hubble au confirmat ca universul se extinde si ca a avut un inceput. Asa ca Einstein a devenit un deist - credea intr-un Dumnezeu creator impersonal:
"Cred in Dumnezeul lui Spinoza, care se descopera in armonia si ordinea existenta, nu intr-un Dumnezeu care se preocupa de soarta si actiunile fiintelor umane."
Totusi, se pare ca Einstein nu are ateu, din moment ce nu a fost multumit de faptul ca a fost folosit ca exemplu pentru aceasta "tabara":
"In lumina acestei armonii a cosmosului, pe care eu cu mintea mea limitata, o pot recunoaste, totusi exista oameni care spun ca nu exista Dumnezeu. Dar ceea ce ma supara este ca ei ma citeaza pentru a sustine astfel de puncte de vedere."
"Nu sunt ateist si nu cred ca ma pot numi panteist. Suntem in situatia unui copil care intra intr-o biblioteca uriasa plina cu carti in multe limbi. Copilul stie ca cineva a scris acele carti. Nu stie cum. Nu intelege limbile in care sunt scrise. Copilul poate doar sa banuiasca o misterioasa ordine in aranjamentul cartilor, dar nu stie care este aceasta. Aceasta, mi se pare mie, este atitudinea celui mai inteligent om fata de Dumnezeu."
De ce nu un Dumnezeu personal?
A doua parte a citatului ne dezvalui de ce Einstein respingea existenta unui Dumnezeu personal. Einstein privea designul remarcabil si ordinea desavarsita a cosmosului si nu putea sa le coreleze cu rau si suferinta pe care le observa in existenta umana. Cum putea un Dumnezeu atot-puternic sa permita existenta suferintei pe pamant?
Eroarea lui Einstein
Esecul lui Einstein in a intelege motivele lui Dumnezeu este rezultatul presupunerii, incorecte, conform careia Dumnezeu a intentionat sa creeze acest univers ca unul perfect. Einstein nu a putut trece de problemele morale care sunt prezente in universul nostru. El a presupus, ca majoritatea ateilor, ca un Dumnezeu personal ar crea numai un univers perfect din punct de vedere moral si fizic. Totusi, conform Crestinismului, scopul universului nu este de a fi perfect moral si fizic. El a fost creat pentru a oferi un loc in care creaturile spirituale sa poata alege sa il iubeasca sau sa il respinga pe Dumnezeu - sa traiasca pentru eternitate, alaturi de El, intr-un univers perfect, sau il respinga si sa traiasca departe de El o vesnicie. Nu ar fi posibil sa faci aceasta alegere intr-un univers in care toate alegerile morale sunt restrictionate numai la cele corecte. Aparent, Einstein, nu a constientizat ca nu poti alege intre bine si rau, daca raul nu ar exista. Este uimitor ca un om de o inteligenta remarcabila nu a realizat un principiu atat de simplu si logic. Totusi nu ar fi primul, fiecare dintre noi, in fiecare zi, isi da seama ca a ignorat un adevar evident si ca de multe ori a ales solutia complicata, in detrimentul celei simple.
Concluzie
In zilele noastre, cei care nu inteleg scopul existentei raului, resping atat ideea unui Dumnezeu personal, cat si ideea existentei unui Dumnezeu. Daca esti un agnostic sau ateu, scopul pe care ti-l sugerez este studierea si recunoasterea lucrurilor intelese de Einstein despre univers - designul sau inteligent presupune existenta unui Dumnezeu creator. Apoi, treceti peste viziunea lui Einstein asupra scopului universului si studiati logica explicatiei crestine, referitoare la scopul vietii umane si a prezentei raului in aceasta lume.
@AlanTigergerid Adica, tu vrei sa spui ca cei ce nu cred in Dumnezeu sunt rai a? Nu prea cred...
In legatura cu subiectul, studentul acela nu se stie cu siguranta daca a fost ALBERT EINSTEIN, cat despre cuprins...total aiurea. Adica daca nu-i alba, e neagra...
Foarte frumos.ma bucur ca ai postat chiar nu o stiam pe aceasta denota multa intelepciune care nu poti sa nu o vezi!
am vazut ca multi se incurca in raspunsurile lor, si practic raspunsul la contrazicerile lor se afla fix in intrebare, dar ma intreb ei oare nu citesc intrebarea, cred ca dau raspunsul direct bajbaind!
pentru cei care sunt revoltati si impotriva sunt aceia pe care Cuvantul Lui Dumnezeu spune ca:
Si judecata aceasta sta in faptul ca: Lumina a venit in lume si oamenii au iubit mai mult intunericul decat lumina, caci faptele lor erau rele.
Caci oricine face rau, uraste lumina si nu vine la lumina, ca sa nu i se vada faptele.
Dar cine lucreaza dupa adevar vine la lumina, pentru ca faptele lui sa fie aratate, fiindca sunt facute in Dumnezeu
Ioan:2:19-21
@ramona
e un al doilea cont ''fantoma'' care e facut pentru a avantaja anumite interese personale, legate impotriva crestinilor.
iar lucru accesta dovedeste ca, copiii sau plictisit de jocuri, si vor sa mai avanseze un grad in minus
Da foarte urat cu fundita am stat putin pe ganduri ce se intampla cu tine de i-ai dat lui fundita dar mi-am dat seama ca e un lucru pe care nu il sti si anume:
un raspuns daca primeste mai mult de 4 voturi inteligent primeste automat fundita, data viitoare grabestete sa dai fundita inainte ca un raspuns sa fie selectat oricare ar fi el si sa ramai uimit!
I believe in Spinoza's God who reveals himself in the orderly harmony of what exists/
I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it. (Albert Einstein, 1954)
I cannot conceive of a God who rewards and punishes his creatures, or has a will of the cand that we experience in ourselves. Neither can I nor would I want to conceive of an individual that survives his physical death; let feeble souls, from fear or absurd egoism, cherish such thoughts. I am satisfied with the mystery of the eternity of life and with the awareness and a glimpse of the marvelous structure of the existing world, together with the devoted striving to comprehend a portion, be it ever so tiny, of the Reason that manifests itself in nature. (Albert Einstein, Lumea asa cum o vad eu)
The idea of a personal God is an anthropological concept which I am unable to take seriously. (Albert Einstein, Scrisoare catre Hoffman, 1946)
Einstein intotdeauna a alternat intre panteism deism si ateism. Insa in niciun caz nu a fost crestin.
Eu zic sa mai gandesti si cu creierul tau si sa lasi copy-paste-u de pe google.
Foarte frumos si foarte adevarat!
Iti multumesc prtru ca ai posta aceasta intamplare!