| SofiaTeodorescu a întrebat:

Salut.Ma puteti ajuta cu niste sfaturi cum sa evit plagiatul in lucrarea de licenta? De exemplu,la un seminar, am avut de citit niste carti si sa le povestim si mi s-a zis ca am plagiat, adică ce am povestit eu oral a fost plagiat din carte....Cum as putea sa evit astfel de lucruri? Dacă citesc 10 pag dintr-o carte si ma inspir din cele 10 si reformulez cu cuvintele mele, trebuie sa mentionez sursa de unde am luat ideile? Lucrarea de licenta dupa ce e gata pot sa o duc la facultate sa o verifice? Va rog cat mai multe sfaturi.Va mulțumesc anticipat.

8 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Simplu, pentru orice idee luată de la alții pui o notă de subsol cu sursa unde ai citit așa ceva. Citatele se pun între ghilimele și pui notă de subsol cu sursa citatului.

| StefanChriss a răspuns:

Buna! Tot ce este identic cu ce se gaseste in alte carti publicate se pune la procentajul de plagiat, chiar daca pui in ghilimele. La noi, se puneau la plagiat si primele pagini care erau identice la toti laughing. Tu esti obligata prin modul de constructie al unei lucrari se licenta, ca dupa fiecare paragraf discutat de tine, care este inspirat dintr-o carte, sa pui referint la sfarsit in cifre cu corespindentul eu la bibliografie, la sfarsitul lucrarii de licenta. Trebuie sa cauti structura lucrarii de licenta si sa o respecti, nu se face asa dupa ureche! Si legat de plagiat, incearca sa reproduci acele paragrafe cu cuvintele tale, reformulat.

| doctorandus a răspuns (pentru StefanChriss):

Plagiatul nu e pe procente, ci este da sau nu.

| StefanChriss a răspuns (pentru doctorandus):

Am avut licenta in toamna asta. La noi la medicina este pe procente si trebuie sa ai sub un anumit procent.

| doctorandus a răspuns (pentru StefanChriss):

Scorul pe procente nu are nicio valoare daca s-a plagiat sau nu. Intotdeauna rezultatul scannerului de plagiat este judecat de un om, care constata daca ai pus semnele citarii asa cum trebuia.

De ex. daca ai scris o licenta de istoria medicinii, trebuie sa dai citate multe ca sa dovedesti ce sustii cu privire la ce considerau medicii pe timpuri. Sigur, nu poti face o lucrare care sa contina doar citate, trebuie si o prelucrare personala a citatelor care sa arate contributia ta personala. Marimea si numarul citatelor trebuie sa fie justificate de scopul lucrarii.

| doctorandus a răspuns (pentru StefanChriss):

De ex. Ronald L. Numbers este un mare istoric al medicinii si a dat citate pe https://books.google.com/......tps?/books tocmai ca sa demonstreze faptul ca Ellen White a plagiat. Deci nu Numbers a plagiat prin a da citate, ci el a dovedit ca White a plagiat.

Scopul lucrarii era a dovedi ca White a plagiat si fara a da citate multe nu putea dovedi ca White a plagiat.

Daca Numbers ar fi trecut capitolul respectiv printr-un scanner de plagiate ar fi reiesit peste 50% copiat.

| doctorandus a răspuns (pentru StefanChriss):

Dap, filosofii pun notele la subsolul fiecarei pagini, sociologii le pun la sfarsitul lucrarii.

| VanillaQ a răspuns:

Buna.
Poti pune niste citate in ghilimele (dupa care scrii autorul si datele cartii la nota de subsol), iar mai apoi sa scrii "explicatiile/ideile" cu cuvintele tale, daca esti de acord sau nu cu citatul respectiv, ce imbunatatiri sau schimbari ai aduce.
Mult succes