| xLionel a întrebat:

Am o intrebare (pun aici ca nu am gasit pe net raspunsulhappy ). Deci Terra este o sfera turtita la poli si putin latita la ecuator, bun dar cum de nu cadem de pe ea? De la Polul Nord pana l-a ecuator s-ar putea sta, dar de la ecuator la Polul Sud am cadea in cap... si inca ceva in legatura cu rotirea Pamantului, se aplica forta centrifuga, deci asta nu ar insemna sa ne arunce pe toti prin spatiu?
Dau funda pentru un raspuns clar?

12 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Ionut, mama, despre gravitaţie nu ai auzit deloc-deloc?

http://ro.wikipedia.org/wiki/Gravita%C8%9Bie

| cristi202 a răspuns:

Ideea ca Nordul e sus si Sudul jos, e doar o idee, e ceva stabilit prin conventie. La fel putea sa fie si invers. Gindeste-te, sus sau jos fata de ce anume? Nu exista un anumit punct de reper fata de care sa zici ca Nordul e sus. S-a stabilit asa, pentru ca, daca privesti o harta, ea sa fie in asa fel facuta incit sa ai o pozitionare a fiecarui lucru fata de ceva anume si sa o recunosti usor cind vei privi din nou la ea.
Acum, e clar ca chestia ca daca o parte a pamintului ar fi "sus", cum zici, si pe alta ai sta "jos", deci "ai cadea in cap" e ceva doar in mintea ta. Sa cazi in cap unde? Catre ce? A cadea in cap presupune gravitatia, de care am inteles ca ai auzit. Pamintul, fiind o sfera, te atrage catre el datorita gravitatiei, si atractia este de dinafara catre centrul pamintului, doar ca solul te opreste sa te deplasezi mai departe. Si asta e valabil pe orice punct al sferei ce o numim noi Pamint. Acum, tu ca fiinta umana, te deplasezi si te orientezi in functie de gravitatie. Nici nu sti tu cit de importanta e ea pentru doar citiva pasi ce ii ai de facut. Sa nu vorbesc despre mersul pe bicicleta, e mult mai important! iar daca traiesti cu gravitatia ca reper, e clar ca centrul pamintului e reperul tau, oriunde ai fi pe suprafata sa, fie la Polul Nord, fie la Polul Sud centrul lui e jos pentru tine, iar directia opusa e deasupra. Si nu poti sa cazi in cap decit catre centrul pamintului, nu catre o alta directie, asta e gravitatia. Si de aceea, in orice punct al planetei ai fi, tu l-ai percepe ca fiind in "sus", adica tu stai deasupra, si pamintul e sub tine. 45 de grade e mult pentru o panta, o iei usor la vale datorita ei, si totusi, noi romanii suntem pe o asemenea panta, daca e sa te iei dupa cum zici tu. De ce nu o luam la vale? Pentru ca, stii si tu, datorita gravitatiei, noi percepem panta ca si cind nu ar exista, de fapt panta nici nu exista, e ceva doar stabilit de oameni chestia asta cu gradele si cu Polul Nord sus si Polul Sud jos.
Cit despre forta centrifuga, Pamintul se roteste prea incet comparativ cu forta gravitatiei pentru a-ti conferi tie o traiectorie anumita datorita fortei sale centrifuge.

| RAY a răspuns:

Noi cadem spre pamant mereu, indiferent unde esti nu te duci in spatiu, gravitatia te tine pe pamant
pamantul are viteza constanta o tine pe loc luna sa nu o ea razna
daca ar acelera pamantul da near trimite in impact cu luna dar asa ceva e imposibil, fantezi
daca nu team lamurit http://istoria-lumii.ucoz.com/load/formarea_sistemului_solar_luna/32

Răspuns utilizator avertizat
| a3e6u9 a răspuns:

În spațiul cosmic nu există "sus" și "jos", deci fie toți stăm cu capul în jos, fie niciunul, tu alegi. rolling eyes

Poți să întorci harta cum vrei, e la fel de valabilă, faptul că pui nordul în sus e o convenție, putea la fel de bine să fie cu sudul în sus.

| BrokenArrow a răspuns:

rolling on the floor This comment just made my day laughing

| ARF a răspuns:

Noi nu cadem de pe pamant deoarece Pamantul e ca un magnet happy Se numeste gravitatie. Isaac Newton a descoperit-o cand i-a cazut un mar in cap. Practic, toate obiectele sunt,, atrase,, de acel magnet happy SPre exemplu, in descoperirea lui Isaac Newton. I-a cazut marul in cap, dar marul nu putea cade singur. Marul a fost atras de forta gravitationala a pamantului, de aceea a cazut happy Asa este si in cazul nostru. Noi nu cadem deoarece pamantul,, ne atrage cu magnetul sau,,. Daca tot nu ai inteles, fa un experiment. Prinde un stilou de capat, si ridica-l. O sa vezi ca celalalt capat al stiloului va sta mereu in jos. Poti din toate pozitiile sa incerci [ fara mijloc laughing ] si o sa vezi ca si stiloul este atras de forta gravitationala a Pamantului. happy
Sper ca te-am ajutat happy

| xLionel explică (pentru ARF):

Nu sunt asa batut in cap sa nu stiu ce este gravitatia... eu ma refer de ce nu "stam" cu capul in jos daca pamantul este rotund? El se comporta ca si cum ar fi plat cu toate ca este rotund, de ce?

| ARF a răspuns (pentru ARF):

Am uitat sa iti spun. Pamantul are o viteza constanta, deci se misca oricum incet. Da, se aplica forta centrifuga, dar, cum am spus si inainte, chiar si in spatiu [ sau Soarele, nu sunt sigura :-s ] are gravitatie. De aceea toate planetele au o traiectorie a lor, doar a lor. happy

| ARF a răspuns (pentru xLionel):

Poate, in momentul asta, chiar stam cu capul in jos. Deoarece Pamantul se invarte si in jurul Soarelui, dar se invarte si el, singur.

| Hombre a răspuns (pentru xLionel):

" eu ma refer de ce nu "stam" cu capul in jos daca pamantul e rotund" - senzatia de stat cu capul in jos nu exista pe suprafata pamantului, e prea mare circumferinta.

| demilovato92fan a răspuns:

"gravitation" is the answer!

Întrebări similare