| GizaPY a întrebat:

Salut TpU. As vrea sa deschid o tema cel putin interesanta. Stiu ca multi dintre voi au auzit de marea piramida din Giza. Legata de ea sunt cateva curiozitati matematice. Cred ca ati auzit si de faimosul numar pi sau de celebra ratie de aur care se gaseste peste tot in natura noastra, fi.

Intre aceste elemente s-au gasit niste legaturi:

1) Fi este singurul numar ce are proprietatea ca ridicat la patrat sa fie doar cu 1 mai mare decat el insusi. Adica fi^2=fi+1.
Putem sa asociem aceasta relatie cu teorema lui Pitagora si sa construim un triunghi dreptunghic. Se poate forma o piramida pornind de la un triunghi format din acest triunghi si simetricul sau priectat in celalalt semiplan.(adica daca acestea stauspate in spate). De aici se va obtine o baza de 2(1+1) si inaltimea radical din fi care e aproximativ 1, 272. Raportul dintre inaltime si lungimea bazei va fi aproximativ 0, 636.
Daca ne uitam pe Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pyramid_of_Giza

Inaltimea si baza initiale erau de 146.7 si 230.34 metri. Daca impartim si inaltimea la baza acestei piramide vom obtine aceeasi ratie, 0, 636 aproximativ.
O piramida bazata pe numarul fi are anumite propietati interesante, cum ar fi ca aria feteleor laterale este chiar fi, printre altele.

2) Inclinatia piramidei este de 51 de grade si 51 de minute adica 51, 85 grade. Daca formam un triunghi isoscel unghiul de la varf va fi aproximativ 76, 30 grade. Aceste numere impartite dau o valoare divizibila cu e, de 4 ori mai mica ca aceasta si de asemenea tangenta unghiului de 51, 85 grade va fi aproximativ 4/pi ia cosinusul 1/fi deci sinusul 4/fi*pi.

Daca transformam triunghiul intr-un romb prin proiectia lui pe cealalta parte a planului in functie de baza. Un cerc care trece prin ambele varfuri, raza fiind inaltimea piramidei, va avea lungimea aproximativa egala cu patratul bazei triunghiului de care am vorbit mai inainte, adica 4.

Se mai poate spune ca lungimea bazei piramidei insumata cu lungimea bazei piramidei/inaltimea ei e aproximativ pi.

3) 2* lungimea bazei piramidei-inaltimea ei=pi*100

4)aria celor patru fete laterale/aria bazei=fi

5) Daca se contruieste un cerc care intalneste toate cele 4 colturi ale bazei piramidei si un altul care intra exact in acea baza, asemenea cum se contruieste un cerc inscris si un cerc circumscris, raportul dintre cele 2 cercuri va fi 1073, 4 - 723, 7 = 299, 7, echivalentul vitezei luminii.

6) In timpul echinoctiului de iarna sunt 12 ore de zi adica 43200 secunde. Daca se inmulteste asta la inaltimea piramidei se obtine 6329 care e foarte aproape de raza polara a Pamantului.

7) Daca inmultim 43200 cu lungimea bazei obtinem distanta de la ecuador la unul din cei 2 poli ai planetei.

8)Daca inmultim 43200 cu perimetrul bazei obinem aproximativ 40000 care e circumferinta la meridiane.

9) Piramida este asa facauta ca sa se vada o sectiune in plus in anume perioade ale anului aceasta parand ca are 8 fete.

https://imgur.com/a/m94h1





INTREBARE. E posibil ca toate astea si multe alte lucruri sa fie doar coincidente sau calcule trase de par? De asemenea cum a putut o civilizatie de acum 5000 de ani sa contruiasca in doar 20 de ani o asemenea capodopera, atat de bine sectionata in infrastructura ei folosind doar niste banale unelte de acum 5000 de ani?

Răspuns Câştigător
| Mclaren12 a răspuns:

Poate pentru că păgânii erau mult mai inteligenți decât sunt oamenii acum? Am văzut un video în care un egiptean, i-am uitat numele, a calculat diametrul planetei folosindu-se parcă doar de un băț și de umbra acestuia.
Și cum de a fost construită în 20 de ani? Mi-e greu să cred asta. Oricum, nu prea ai cum să crezi că păgânii aveau atunci unelte "banale" de vreme ce blocurile alea din care a fost construită Piramida cântăreau în jur de 2 tone bucata, plus că piramida are formă perfectă. Mulți bat câmpii că s-au folosit de scripeți, și cum mai exact ridicau scripeții ăia "banali" greutatea aia imensă? Cum o aduceau oamenii până la scripeți?

5 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Sau cum de s-a nimerit să fie construită exact la...hotar (hotarul dintre Egiptul de Sus şi Egiptul de Jos)? Frumoasă întrebare!

| Darkmagic a răspuns:

Cu exceptia "numarului de aur", restul calculelor sunt fortate.
Facute astfel incat sa dea valori deja cunoscute, sau pornind de la valori deja cunoscute.
Lasa-ma o ora cu o rigla si un compas intr-o casa, si tot inmultind, impartind, scazand si adunand suprafete si unghiuri, pot sa arat fara dubii ca proiectantii casei aveau cunostinte avansate de mecanica cuantica.

| drutzix a răspuns (pentru Darkmagic):

Asta incercam si eu sa ii spun.

| drutzix a răspuns:

Sigur au venit extraterestrii sa puna pietre una peste alta, nu e ca si cum egiptenii antici ar fi avut matematica si generatii de practica atunci cand vine vorba de piramide /sarcasm.

Nu au folosit unelete banale, Egyptenii antici erau destul de destepti, stiau matematica si aveau experienta in construirea piramidelor (desertul e plin de ele).

Unele calcule sunt trase de par, poti obtine orice daca te joci cu numerele destul. Exemplu

Ion e nascut pe 29-12-1992 are 22 de ani si are o inaltime de 1, 96
29*12*1992*22*1,96*10 = 298914739 - aproximativ viteza luminii => Ion e un mesaj de la extraterestrii.

| GizaPY explică:

La 5) e diferenta lungimilor cercurilor, nu raportul