anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum se face că în fiecare an există o zi în care sunt comemorate victimele Holocaustului, dar nu există o zi oficială în care să fie comemorate victimele Inchiziției?

7 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Bună întrebare.

| alessia5158 a răspuns:

Probabil,fiind exterminati fara judecata, primii sunt considerati ca adevaratele victime.
Ceilalti, nu sunt considerati ca fiind victime caci au fost cercetati, judecati si condamnati la moarte printr-o forma a procesului penal denumita "inchizitie".

| Artegor a răspuns (pentru alessia5158):

Problema este ca au fost condamnati pentru fapte care nu prea pot fi pedepsite nici daca te chinui sa le dai o incadrare. Macar pe principiul "am fost prosti atunci, hai sa fim destepti acum" si tot s-ar putea face ceva, macar simbolic

| RAY a răspuns:

Nu doar de ce nu exista o zi pentru sclavii de care au profitat englezi si tot ce au facut si spanioli in america de sud, Germania a pierdut razboiul uni vor sa le reaminteasca ca atat pot si ei sa faca nu sa se uite la ei in istorie, victimele lui peste, multe victime au fost inventate si nr lor in fine clar ca nu a fost ok dar asta e

| Radu284 a răspuns:

Pentru ca inchizitia a omorat sub 10000 oameni, in timp ce holocaustul a omorat +10 milioane oameni (nu numai evrei).

| gratargratar a răspuns:

Nu mai stiu unde am citit, dar istoricii moderni estimeaza victimele inchizitiei la cateva mii. Inchizitia a fost mai puternica in Spania. In rest - s-a purtat mai mult intrigant (dar asta e parerea mea).

In schimb, in holocaust au murit milioane de evrei (vreo 5-6 milioane).

Iti dai seama ce diferenta imensa...

Eu cred ca treaba cu inchizitia a fost exacerbata dupa secolul XIX, in special de catre indivizi care au cautat sa loveasca puternic in B. Catolica (printre alte tehnici - exp: B.Catolica a fost impotriva stiintei, fara B. lumea era nu-stiu-cat de dezvoltata, etc.) Toate acestea sunt ode aduse prostiei.

Dar, dincolo de statistici, caci o crima ramane o crima, trebuie sa iei in considerare si contextele politico-sociale in care s-au desfasurat cele doua evenimente.

| TortQuemado a răspuns:

Inchiziția - a omorât în urma judecății în jur de 5000 de oameni, de-a lungul a câteva sute de ani. Aveai șansa să scapi de pedeapsă, dacă recunoșteai (măcar de fațadă) că ai vorbit prostii.

Holocaustul - a omorât milioane de oameni, pe o perioadă de 6 ani, nu pe bază de opinii controversate, ci pe bază de etnie sau (in)capacitate de muncă, fără a li se oferi șansa la o spovedanie și căire (în fond, cum ar fi fost asta: „iartă-mă, am greșit că m-am născut evreu/țigan/poponar"?).

Nu știu cum cele două pot fi comparabile.