Soarele incalzeste Pamantul, care incalzeste atmosfera, care ne incalzeste pe noi. Cam de aici provine principala sursa de caldura.
O parte din razele Soarelui trec de atmosfera, incalzind scoarta terestra, deci pamantul. Astfel aerul (atmosfera) este incalzit de caldura emanata de scoarta/pamantul propriu-zis. O data cu cresterea altitudinii, iesirea din atmosfera, aerul se raceste. Simplu: Indepartarea fata de sursa de caldura(pamantul scoarta terestra) face ca aerul sa se raceasca.
De exemplu, pamatul are aceasta proprietate a a inmagazina caldura, insa atunci cand iesim din atmosfera Terrei nu mai exista aceasta proprietate, cel putin in aproprierea Terrei.
Nu trebuie sa iesi din astmosfera si daca urci un munte temperatura scade din cauza gazelor care se inclazesc mai greu acolo sus, in spatiu caldura vine spre tine dar se risipeste in spatiu in timp ce pe pamant ea e tinuta captiva de gazele din astmosfera de asta e cald la noi c un exemplu venus e la 250 de milioane de milioane de km distanta fata de soare dar are niste temperaturi extreme mai mari ca noi care suntem la 149 milioane de km de ce e mai cald? din cauza efectului de sera practic din astmosfera aia nu iese nimic totul se retine, imagineazati ca faci foc pe camp sau intro camera inchisa in care isi va fi cald? desigur ca langa soare e fierbinte nu as vrea sa fi pe acolo de aia si planetele apropiate de soare sunt fierbinti
De aia e atata tam, tam pe ideea poulari ca gazele astea retin temperatura in astmosfera, de efectul de sera nu auzit?
User252426 întreabă: