| PaunCatalinTPU a întrebat:

La sfârşitul acestei luni voi susţine bacalaureatul la biologie animala şi vegetală. Nu reuşesc să înţeleg problemele de la partea a II-a, cele cu încrucişări, am căutat peste tot şi nu găsesc nimic despre cum se face. Nu am timp de meditaţii pentru că muncesc, aşa că aş fi foarte recunoscător dacă unul dintre voi m-ar ajuta cu o schiţă/ un video/ o poză cu o rezolvare a acestor probleme, sau să îmi spună ce ar trebui să fac... Iată cum arată o astfel de problemă: http://media.hotnews.ro/......ogie-2.jpg

Răspuns Câştigător
| alessia5158 a răspuns:

La problema respectiva se aplica legea mendeliana a segregarii independente a perechilor de caractere.Ca sa intelegi citeste si invata temenii de aici:http://www.preferatele.com/docs/biologie/3/genetica-2.php

Aici se explica monohibridarea --- cu ajutorul scemei aratate rezolvi problemele care privesc incrucisarea a 2 indivizi care se deosebesc printr-un singur caracter:http://www.scientia.ro/......tii-2.html

Cum se rezolva problema:
Pereche de doua caractere se refera la culoare si marime: AA ->alb galbui; aa->albastru violet si MM ->mare; mm-mic.
Genotipul parintilor(caracterul dominant se scrie cu litere mari iar cel recesiv, cu litere mici):
AAMM x aamm
Gametii parintilor: AM si am
Din incrucisare gametilor AM si am rezulta generatia F1 cu genotip heterozigot de tipul AaMm si fenotipul dominant fructe de culoare alb-galbui si marime mare

Prin incrucisarea intre ei a hibrizilor AaMm rezulta generatia F2.
Gametii hibrizilor (AaMm)din F1 sunt:AM; Am; aM; am

Punctul "c" al problemei il rezolvi cu ajutorul diagramei Punnet dupa acest model :
http://www.google.ro/......tp?/imgres

rezulta 16 combinatii:
AAMM
AAMm
AaMM
AaMm

AAMm
AAmm
AaMm
Aamm

AaMM
AaMm
aaMM
aaMm

AaMm
Aamm
aaMm
aamm
Deci :
*dublu homozigote sunt in numar de doua(AAMM si aamm)
*genotipurile organismelor din F2 care au fructe alb galbui si mici:AAmm; Aamm(AA pentru caracterul" alb galbui "si mm pentru caracterul "mic")

13 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Literele mari (A, B,etc)sunt folosite pentru a desemna genele dominante, literele mici (a, b,etc) pe cele recesive.
La a iti cere fenotipul, deci modul i ncare va arata vita de vie.
E pe probabilitati, trebuie sa alegi toate variantele, daca ai AAMM cu aamm ai sa obtii fie AAmm, fie aaMM, sau AaMM, AAMm.
Si le alegem pe fiecare, de exemplu AAmm va fi alb-galbui cu fructe mici.

| relian a răspuns:

Cred ca esti lamurit bustean asa e? Toti tiau dat expl; icatii copy paste de prin carti sau de pe net.Alea si tu le gaseai ca doar nu esti batut in cap.Eu stiu ce ai vrea tu dar trebuie timp si cineva in masura sa explice astfel incit tu sa retii f usor si sa si inte; legi.De fapt tocmai asta e si secretul retinerii -intelegerea acelui fenomen.

| Exilee a răspuns (pentru relian):

Ce vorbesti acolo, dom'le?! Tin sa mentionez ca problema este facuta mintal de catre mine personal. Ce bati campii cu copy/paste si alte prostii?! Ce-ai fumat?

| Inferno a răspuns (pentru relian):

Ce nu ti-e clar?

| relian a răspuns (pentru Inferno):

Ce sa fie clar? Nu stiu daca am discutat noi despre ceva anume, dar mai stii poate nu imi amintesc eu.

| relian a răspuns (pentru Exilee):

Nu stiu cine esti si ce doresti sa afli.Nu imi amintesc sa fi discutat vreo problema sau mai stiu eu un subiect pe aici. Apoi eu nu fumez.

| anonim_4396 a răspuns (pentru relian):

Domnu' relian, sa-mi fie cu iertare ca ma bag dar din ceea ce am vazut ca ati scris mai sus denota ca va contraziceti singur, de ce? Te-ai nascut invatat sau cum, nu din carti ai si matale "inteligenta" de care dispui? Eu stiu ca ai dreptate dar de ce te repezi mereu sa fi hopa-mitica, de ce iti lasi degetele sa o ia inainte cu scrisul fara sa gandesti? nu te mai grbi mai omule si inainte de a raspunde cloceste raspunsul nu-l scuipa ca gaina oul, daca m-ai inteles dai o bere daca nu m-ai inteles mai dai o bere ca sa ma fac iar inteles, bine?

| relian a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu stiu ce problema ai dar se pare ca stai si urmaresti oamenii ce scriu ce fac.Alta ocupatie nu ai? Si normal toata lumea invata din carti daca pricep de acolo.Cei mai multi nu prea pricep din carti, pentru ca de aia sint si profesori.Aia nu sint platiti doar sa se uite la tine. Iara in caryi daca nu stiai nu sta nimeni sa explice mura in gura, asa ar fi o carte de nu sar mai termina.Problema este ca nu toti oamenii sint la fel receptivi si asa mai departe, ca urmare ala este rolul unui invatator sa explice la toti sa inteleaga, asta dupa ce lea citit din cartea aia de care tu tot spui.Eu cred ca stiu f bine ce vorbesc, iar de scuipat se pare tu scipi numai pe linga subiecte.Aici iti repet nu se disuta intrebarea mea si nici despre persoana mea.Vad ca nu stai linistit.Veziti omule de alea tale.Si inainte sa spui ca eu as scuipa era bine sal fi intrebat pe cel care a pus intrebarea daca a inteles ceva? Dupa daca persoana ar fi spus da am inteles arata-i uite aici a spus ca inteles si de abia atunci veneai sa bati fasole sau garduri ce tot bati tu pe aici.Eu nu sint hopa nicicum, dar vad ce explicatii dau unia pe aici adica exact aceleasi chestii luate din carti sau de pe net.Cu alte cuvinte daca cineva imi da un asa raspuns ma ia drept de timpit.De ce? Pt ca se gindeste ca sint incapabil sa caut intr-o carte sau sa caut pe net si uite el marele destept a facut acest efort pentru mine sa imi aduca ceva ce nici el habar nare.Cam asa stau lucrurile pe aici pe net.Pe net tot sint destepti si cunoscatori si asa mai departe. Iara bere du-te si bea ca poate ai nevoie.Si daca tot mai continui sa ma deranjezi cu astfel de capodopere de mesaje las-o balta ca o sa te blochez.Nu vreau sa blochez pe nimeni dar deja discuta pe linga subiect si e cazul sa te redresezi pe drum.Bafta

| anonim_4396 a răspuns (pentru relian):

Neniculeee, esti in lumea ireala fratele meu, cine mama lui proces verbal te cunoaste de te superi asa rau, nu mai pune la suflet toate cele ca se aduna la ficat si Doamne fereste de-o ciroza, eu ti-am scris sa fi mai relaxat si nu crede ca orice zboara se mananca, daca in irealitate esti asa cred ca in realitate iti sare repede tandara, iti place sa te contrazici, pentru ce? crezi ca ne face cineva statuie?

| Wøodenpints a răspuns:

Nici nu trebuie să le înțelegi. Dacă nu vrei sa iei o notă prea mare și te mulțumești doar să iei bacul, răsfoiește un memorator dinăla mic cu 3-4 zile înainte de bac. Ar trebui să fie de-ajuns, dacă n-ai pretenții la notă și nu vrei să profesezi în domeniu.

| PaunCatalinTPU explică (pentru Wøodenpints):

Nu vreau să profesez în domeniu, dar am nevoie de o notă destul de mare zic eu, îmi trebuie 7 ca să îmi iasa media. Şi ca să iei 7 trebuie neapărat să faci problema.

| Exilee a răspuns:

16 generatii. mda.
Apropo, lucrezi cu dihibridarea, iar la finalul problemei vei avea nevoie de sahul mendelian.

Parintii evident ca sunt AAMM si aamm.
Separand gametii, vom obtine: AM AM si am, am.
Incrucisand gametii, vom obtine in F1: Aa, Mm,Aa, Mm. Separam iarasi gametii, iar apoi obtinem DIN ICNRUCISAREA GAMETILOR URMATORII INDIVIZI HIBRIZI:AM, Am, aM si am.

Dupa, vom construi sahul mendelian, unde "masculul" este reprezentat de AM, Am, aM si am, la fel ca si femela.
Iar cele 16 organisme obtinute sunt :AAMM, AAMm, AaMM, AaMm, AAmM, AAmm, AamM, AaamM,... aamm.

Ma rog, daca cumva cerea sa separi gametii individului AcDc, ai fi avut: AD, Ac, cD, cc. Ma rog, stiu c anul e din cerinta.

Sa luam cateva exempe: aamm=alb albastrui cu fructe mici.

| PaunCatalinTPU explică:

Explicaţiile sunt foarte utile, m-ar fi interesat în mod special să văd cum arată o astfel de schemă pe hârtie. Sper să reuşesc să înţeleg fenomenul până la sfârşitul lunii.