| mynameisseby a întrebat:

ziceti-mi si mie cum se rezolva un sistem prin metoda substitutiei mai ales, dar si a reducerii, dati voi exemple plss cine ma face sa inteleg la al substitutiei ia FUNDA! plss mult am nev pentru maine la matematica

Răspuns Câştigător
| TheJeryk0 a răspuns:

Deci ai {X+3Z=4
{Z+2X=5
Substitutie.
Scoti din prima X-ul de exemplu [ poti si Z-ul]
X=4-3Z... Muti 3Z in partea cealalta cu semn schimbat.
Acum te duci in a doua Si inlocuiesti. deci X= 4-3Z
=>Z+2(4-3Z)=5 [ Originala. Z+2X=5 ] X fiind 4-3Z inlocuiesti.
Faci o ecuatie numai in Z...
Deci iti da Z+8-6Z=5
-5Z=-3
Z=-3 pe -5
Acum ai aflat Z...
Te duci in prima si inlocuiesti.X+3Z=4
Stiind ca Z = -3 pe -5.
Faci asa... X+3(-3 pe -5) = 4...
X-9 pe -5=4
X=(9 pe -5) +4
Si nu mai ai ce sa-i faci pentru ca nu am dat eu exemplu bun.
Acum stii si X=(9 pe -5) +4. Stii si Z = -3 pe -5... Sper ca ai inteles.

4 răspunsuri:
| ramoyoopisicel a răspuns:

Pai iti dau un exemplu : ai x+y=12 si x-y=4. in prima il scrii pe x in functie de y adica x= 12-y si il inlocuiesti in a doua adica o sa ai 12-y-y= 4 adica y = 4. sau invers poti sa il scrii pe y in functie de x : 12-x inlocuiesti ca mai sus pe y in a doua si faci calculele

| ramoyoopisicel a răspuns:

Si prin medota reducerii faci asa : ai x+y=12 si x-y=4 le pui una sub cealalta si le aduni. o sa ti se reduca y il aflii pe x iar apoi revii in ecuatie inlocuiesti x si aflii y. simplu

| LaviLavi a răspuns:

Pai prin metoda substitutiei se face asa: ai sistemul :
x+y=3
x*y=2 => scoti din prima ecuatie pe x asa ca la clasa 1 adica x=3-y apoi in loc de x in a doua ecuatie pui ce a rezultat din prima adica in loc sa scrii ca x*y=2 scrii (3-y)*y=2 efectif l-ai pus pe 3-y in loc de x. ai inteles? =>
x=3-y
3y-y (patrat)=2

apoi 3y-y=2=>-y(patrat)+3y-2=0
apoi aflii delta si-o scoti radacinile. Eu nu stiu in ce clasa esti si nu stiu daca ai facut cu delta cred ca ti-am dt un exemplu cam greu. Daca totusi ai inteles ceva si vrei sa ma mai intrebi cate ceva trimite-mi un mesaj si te ajut cu ce pot happy

| andreealove20 a răspuns:

Metoda substitutiei in rezolvarea unui sistem de ecuatii cu doaua necunoscute consta in exprimarea unei necunoscute dintr-una din ecuatii in functie de cealalta necunoscuta si inlocuirea ei in cealalta ecuatie, obtinand astfel o ecuatie cu o singura necunoscuta, pe care o rezolvam! Se afla apoi valoarea celeilalte necunoscute!
Ca exemplu: {a+b=2
{a+b=6 =>>>>>>>>>>>>luam prima ecuatie si o rezolvi ca si cand ai sti toate valorile a+b=2 a=-b+2 apoi scrii in cea de-a 2-a in loc de "a " -b+2...si vei afla valoarea lui "b" si apoi iei prima ecuatie si inlocuiesti "b" cu valoarea obtinuta pentru a afla pe "a"!

Metoda reducerii este mai simplahappy o sa-ti dau direct exemplu
{2a+2b=8
{2a+3b=12 trebuie sa avem o necunoscuta negativa asa ca in prima ecuatie (sau a doua) inmultim cu -1 si obtinem {-2a+2b=8
{2a+2b=12 tragem linie si calculama facand adunare intre membrii ________
2a cu -2a se reduc... / + 4b=20
acum calculezi pe b... b= 20/4 b=5
acum iei una din ecuatiile initiale si inlocuiesti pe b cu valoarea obtinuta(5)
2a+2b=8 =) 2a+5=8 2a=-5+8 2a=3 a=3/2
Deci solutiile sistemului sunt 5 si 3/2 adica S={5; 3/2}
Sper ca te-am putut ajuata cu cevabig grinbig grinbig grin:*:*:*:*