Aoleu! Mi-a mancat sufletul in facultate si nu mi-a mai folosit la nimic de atunci.
Cauta Ferdinand de Saussure, Lingvistica generala. Tin minte ca de pe acolo invatam pentru blestematul de examen.
Stiu ce zici, aceeasi situatie. ) Cea mai tampita si inutila materie
Obiectul de studiu cred că este evident: limba - limba unui popor, a unei naţii. Şi studiul ăsta se referă la tot ce ţine de limba respectivă: forma cuvintelor, înţelesul, felul cum sună şi influenţa pe care o are sunetul asupra înţelesului. Sau cum influenţează contextul sensul unui cuvânt. De exemplu "ia" e un cuvânt doar de două litere/sunete, dar într-un fel îl accentuezi când zici "ia obiectul ăsta", în sensul de "ţine-l" şi în altfel când zici "ia mai lasă-mă-n pace". În primul caz este un verb (verbul "a lua"), iar în al doilea este o interjecţie.
Cât despre concepte cu care lucrează, în primul rând m-aş gândi la gramatică. Păi nu? E un concept. Şi dacă vrei să detaliezi, poţi vorbi de morfologie şi sintaxă. Se mai poate analiza şi limba ne-scrisă, unde discutăm de gesturi, de expresia feţei. Şi astea exprimă ceva. Sau despre unele pauze în vorbire, când nu există coerenţă în ceea ce vrei să spui (Mmm...). Mai sunt accentele, dialectele...Depinde cât de mult vrei să intri în acest subiect.
Imi pare rau, dar esti foarte departe de adevar. Conceptele de baza din lingvistica sunt semnificatul si semnificantul. N-are nicio treaba cu gramatica sau cu dialectologia.
O să mă scuze şi el. Am dat şi eu un răspuns de amator.