Daca ai ales patru bile, sa spunem 1, 2, 3, si 4, numarul de moduri in care poti sa nimeresti cele patru bile se determina simplu:
Prima bila, sa spunem bila 1, poate fi nimerita la oricare din cele 10 extrageri.
Deci avem 10 variante in care bila numarul 1 poate fi extrasa.
A doua bila, sa spunem bila numarul 2, poate fi nimerita la oricare din cele 9 extrageri ramase. Deja stim ca una din extrageri va fi bila 1, deci au mai ramas doar 9 extrageri posibile.
Deci avem 9 variante in care bila numarul 2 poate fi extrasa.
Aplicand un rationament similar si pentru bila 3, respectiv 4 rezulta ca:
Avem 8 posibilitati in care putem extrage bila numarul 3 si 7 posibilitati in care putem extrage bila numarul 4.
Rezumand ce stim:
Bila 1 poate fi extrasa in 10 moduri.
Bila 2 poate fi extrasa in 9 moduri.
Bila 3 poate fi extrasa in 8 moduri.
Bila 4 poate fi extrasa in 7 moduri.
Pentru oricare din cele 10 variante in care bila nr 1 a fost extrasa vor exista alte 9 variante in care bila 2 va putea fi extrasa. Ceea ce inseamna ca exista 10 x 9 moduri in care cele doua bile pot fi extrase.
Extrapoland, cele 4 bile vor fi extrase in 10*9*8*7 moduri. Deci 5040 de cazuri favorabile.
Folosești schema lui Poisson:
Luăm al patrulea termen al dezvoltării (X/20+19/20)(X/19+18/19)...(X/11+10/11).
Pai pe TPU nu poti intreba despre teme. Poti folosi bainly. Fractional cred ca 4/20. Eu am gandit ca chiar daca se extrag 10, alea 10 sunt luate tot din 20.
Nu este tema! Nu am cerut formula de calcul, ci doar rezultatul. Este vorba de un loto 10/20 in care poti alege pana la 8 numere. Eu joc cu 4 si eram curios de probabilitate