ApolloX,
Aşa este; cum spune citatul, responsabilitatea ţine de noi înşine, având liberul arbitru. Iar sensul vieţii, ştiind că toate faptele bune sau greşite, se datorează credinţei noastre, în Dumnezeu; El a instituit valorile obiective, stabilizând o ordine în Univers. Prin urmare, absenţa credinţei este echivalentă cu prelungirea nimicniciei, a lipsei de sens. Evident, după care mă pot ghida(valori/credinţă), progresa, gâsind anumite răspunsuri şi chiar realizând menirea mea, pe această Terra, ş. a. m. d...
Bineinteles ca noi suntem singuri responsabili pentru faptele noastre, chiar daca uneori dam vina pe circumstante. E bine sa traim in armonie cu lumile altora sa oferim si sa primim respect
Sensul vietii mele. Mi-ar placea sa stiu care e. Dar nu stiu care e. Poate ca am sa-l aflu mai tarziu...sau poate niciodata
Poate suntem prea ocupaţi cu periferiile noastre ca să mai avem timp să îi dăm dreptate citatului. Este adevărat, dar prea mulţi poartă ochelari de cal şi nu îşi imaginează că există şi altceva decât pe ceea ce poţi pune mâna. Uită de sentimente, uită de valori morale, în schimb au respect pentru cei cu funcţii şi cei cu bani. Nu au un sens al vieţii, ci urmează alte drumuri.
Sensul vieţii mele este să ajut şi să îmi las urma în mentalitatea altora...cam ambiţios, dar măcar am pentru ce lupta.
Frumos citat si inteligent este cel care la postat, adica TU.
Ce pot sa iti spun despre sensul vieti-este ca inaintez spre centru, caut sa inteleg-cine sint, de ce m-am nascut barbat si nu femeie, care este adevaratul meu scop, cine m-a trimis aici, si sper sa ajung in"centru"cit mai repede.Sint ferm convins ca nu m-am nascut doar pentru a munci, a minca, a dormi, etc.etc.
Eu cred ca fiecare dintre noi reusim sa dam un "nume" propriei noastre vieti. In schimb, am observat ca multi dintre noi lasam persoanele care ne inconjoara sa ne puna piedici. Este mai usor sa facem precum ceilalti decat sa gandim singuri.
In ceea ce priveste maturizarea, eu consider ca fiecare are ritmul sau. De obicei, cand intalnim o persoana, avem tendinta sa credem ca o ajutam daca incercam sa o schimbam. Eu spun ca este exact contrariul! Ajuti o persoana in momentul in care o accepti asa cum este. Singurul lucru pe care-l putem face este sa dam sfaturi si sa o ajutam sa constientizeze unde a gresit.
Asa este! Suntem si noi responsabili de ceea ce se intampla in viata noastra, dar nu suntem singurii responsabili. Pentru ca noi actionam in fuctie de context, iar asupra contextului actioneaza si cei din jurul nostru.Trebuie sa ne gandim mereu cat de mult am gresit noi in acea situatie, nu sa ne lasam orbiti de greselile altora(oricat de mari ar fi acestea). Oricum este mai simplu sa cautam vinovati decat sa recunoastem adevarul, de aceea multi ne limitam la prima faza.
Nu cred ca spune lucruri pe care noi nu le stim, doar ca ne este greu sa le acceptam.
Va multumesc mult pentru promptitudine. Nu m-am asteptat sa-mi raspundeti atat de repede.
@onutzu - stai linistita, suntem multi care nu avem raspuns la aceasta intrebare. Uneori raspunsul cel mai simplu, e si raspunsul corect.
"Iubirea este coloana care susţine lumea să nu se prăbuşească... şi să se stingă pentru totdeauna. Un capăt se sprijină în inima Pământului, celălalt se înalţă şi se pierde în nesfârşitul Universului." - Constantin Parascan (Vamile iubirii)
@dansor - Ooo, experimentul cu borcanul, pietrele, pietricelele, nisipul si apa... cunosc, cunosc cum sa nu! Tot asa, de la un profesor de facultate.
@bet - Cine? Eu inteleigent? Tu glumesti?! Te inseli amarnic.
@unicat - In nici un caz nu ne plictisesti! Chiar mi-a placut raspunsul tau.
@JeSsYkA - Un raspuns religios... aici se potrivesc foarte bine cuvintele lui Petre Tutea:
"Fara Dumnezeu omul ramane un biet animal rational si vorbitor, care vine de nicaieri si merge spre nicaieri"
Mai astept si alte pareri! Va multumesc.
Nu sunt expert si nici nu ma cred buricul pamantului, dar bunica m-a invatat multe, iar asta mi-a confirmat spusele bunicii, sper sa-ti fie de folos:
"Un profesor de filosofie statea in fata studentilor sai avand cateva obiecte pe catedra.
Cand a inceput ora, fara sa spuna un cuvant, a luat un borcan mare si a inceput sa-l umple cu pietre avand diametrul de aproximativ 5 cm. Apoi i-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin. Toti studentii au fost de acord ca borcanul este plin.
Apoi, a luat o cutie cu pietricele si le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Desigur, acestea s-au rostogolit printre pietrele mari si au umplut spatiile ramase libere. I-a intrebat din nou pe studenti daca borcanul este plin. Au fost din nou de acord ca este plin, si au ras.
Profesorul a luat o cutie cu nisip pe care l-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Desigur, nisipul a umplut spatiul ramas liber. Acum, spuse profesorul aratand spre borcan, vreau sa recunoasteti ca aceasta este viata voastra.
Pietrele mari sunt lucrurile importante: familia, partenerul, sanatatea si copiii vostri, lucruri care, chiar daca totul este pierdut, si numai ele au ramas, viata voastra tot ar fi completa.
Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza: slujba, casa si masina.
Nisipul reprezinta lucrurile mici, care completeaza restul.
Daca puneti in borcan mai intai nisipul, nu mai ramane loc pentru pietrele mari si pentru pietricele. La fel se desfasoara si viata voastra: daca va consumati timpul si energia cu lucrurile mici, nu veti avea niciodata spatiu pentru lucrurile importante. Fiti atenti la lucrurile care sunt esentiale pentru fericirea voastra.
Jucati-va cu copiii vostri, faceti-va timp pentru controale medicale, duceti-va partenerul la dans. Va ramane mereu destul timp sa mergeti la serviciu, sa faceti curat in casa, sa dati o petrecere sau sa duceti gunoiul.
Aveti grija de pietrele mari in primul rand, de lucrurile care intr-adevar conteaza. Stabiliti-va prioritatile! Restul... este doar nisip.
Dupa ce toata lumea a fost de acord ca profesorul umpluse borcanul si daduse lectia de viata, parea ca nimic nu mai poate fi spus.
Profesorul lua o halba de bere si o turna in borcan care, desi plin, absorbi intreaga cantitate de lichid, printre pietre, pietricele si nisip. Acum era intr-adevar plin.
Si spuse: oricat de plina va va fi viata, intotdeauna va fi loc si pentru o bere cu prietenii!"
Isi mai au rost cuvintele? Eu cred ca nu, iar daca cineva v-a dori sa discute pe tema subiectului de mai sus, atunci v-a avea multe de spus. Un "subiect" care difera de la om la om...
Cand trec printr-o pasa proasta imi aduc aminte de "lectia" asta si chiar ma ajuta sa inteleg multe din ceea ce ma inconjoara.
Sa auzim numai de bine si toate bune
Eu cred ca in acest citat este vb de increderea de sine, de a constientiza ca tot ce faci in viata trebuie sa porneasca de la tine, dinauntrul tau.nu sa te iei dupa altii, in momentul cand gresesty sa nu dai vina pe altii, cand faci ceea ce trebuie u sa iei laudele, nu altii, fiindca fecare om este responsabl de faptele sale si asa ar trebui.Nu trebuie sa sufere alti pentru greselile tale si invers.as mai putea spune o garamada dar nu vreau sa plictisesc pe cei care citesc raspunsul
Suntem responsabili pentru ceea ce ni se intampla, nu cred in destin, destinul il facem cu mana noastra, uneori gresind si crezand ca nu vom mai repeta greselile, dar nu mereu suntem in stare sa iesim din profilul pe care il alegem.Iti multumesc pentru asta! http://www.youtube.com/watch#! v=Ps6Rjl7M_eU&feature=related
Sunt bune cartile lui Osho dar ce s-a publicat prin Ro sunt incomplete: au publicat multe compilatii, carti taiate de editori sau amestecuri aiurea, de aceea nu prea le-as recomanda, ci as recomanda VIDEO-urile sau pdf-urile in engleza. Osho are VIDEO-uri, el nu a scris carti. VIDEO-URILE SUNT MAI BUNE. Oamenii nu sprea stiu chestia asta, pentru ca ii sunt cenzurate. Pe Osho cand traia i-au interzis intrarea in orice tara europeana, el a luptat tare cu sistemul.
Fiecare capitol dintr-o carte de Osho e de fapt un film de 1-2 chiar 3 ore, iar 20-30 de filme formeaza o serie intreaga (are serii despre Bodhidharma, despre Zen, Taoism, Yoga, Tantra, Comunim, Anti-Comunism, Capitalism, Anticapitalim -- toate astea legate de Meritocratie -- Hassidism, Budism, si asa mai departe. E o opera extrem de vasta si CU LEGATURA. Nu va luati dupa cei care au citit 1 carte din-aia taiata si au tras ei concluzia ca nu stiu ce. Abia dupa 200 de carti imi dau seama ca nu stiu nimic, e ceva extraordinar ce a putut Osho sa faca, ce munca de titan, d-aia a si slabit fizic la un moment dat )
Recomand si cartile lui Osho in Engleza (pdf-urile complete si gratuite de pe net, ca in ultima vreme au inceput sa publice versiuni taiate nenorocitii) Deci luati de pe oshoworld.com. Inregistrarile mp3 si video-urile pe care le vand in prezent Osho International Foundation (care a devenit corupta dupa ce Osho a murit) sunt tot taiate sa nu se vada ca discipolii radeau si ca il numeau pe Osho "Bhagwan", sau "Iubitule Osho". Vor sa-l transforme intr-un filozof de 2 bani si sa-i schimbe mesajul.
Cartile publicate pe la edituri in Romania nu le recomand, in primul rand pentru ca sunt compilatii (au luat si au pus la un loc ce afirmatii au vrut ei, din discursuri video diferite. De aceea putem vedea in alte raspunsuri ca oamenii au perceput ca e vorba de o 'shaorma'. Este insa o perceptie de suprafata, munca lui Osho este unica si colosala, absolut brilianta si diferita de orice altceva - dar pentru asta trebuie sa practici si sa reusesti sa gusti meditatia)
De aceea recomand FILMELE lui complete, care nu se gasesc usor, dar daca faci efort poti sa dai de un film colo, un film dincolo. Osho e cel mai tare (dar asta pot vedea doar cei care stiu sa aprofundeze). Nu e doar un iluminat, e un iluminat care e capabil sa se si exprime pentru o categorie larga de oameni si care a oferit metode si chei pentru toate tipurile de oameni.
In plus e singurul (atentie... SINGURUL) care chiar a lucrat pentru deprogramarea si dezindoctrinarea omului. Restul maestrilor incearca cumva sa ne invete constientizarea fara sa ne dezindoctrineze, dar e imposibil asa ceva.
Cine vrea poate sa caute pe vimeo.com "rajneesh"; si cine cauta chiar intens poate gasi chiar multe (multe, adica chiar si filmele complete, pentru cine stie sa sape. DA, ALEA 2-3 mii de filme complete de 2-3 ore fiecare abia acum in 2020 se pot gasi. ), dincolo de propaganda si prostiile superficiale scrise de cei care nu au aprofundat.
Si sa nu uit... Recomand ca Osho sa fie gustat direct, nu prin interpusi, nu va duceti la ASA ZISELE workshopuri "osho", "meditatii dinamice" si alte rahaturi decat dupa ce ati reusit sa meditati singuri (dar nici atunci, pentru ca 99.9% din ele sunt tinute de papagali fara nici o intelegere sau experienta reala; fac pe gurusii si isi dau aere, sunt niste prefacuti, mai bine nu va pierdeti timpul cu ei)
Pt cei care il iubesc pe Osho: hai sa nu mai scoatem citate de-ale lui din context. Mai bine recomandam filmul cu discursul complet, pentru ca in afara contextului citatul isi pierde semnificatia si implicatiile. Aveti grija ca au aparut si citate false in numele lui, vedeti ca e un soft Oshobooks - Complete Works cu majoritatea discursurilor transcrise (dar tot sunt cateva zeci de discursuri in engleza care n-au fost transcrise nici pana in ziua de azi. De alea din Hindi ce sa mai zicem happy Abia s-a tradus in engleza volumul 1 al seriei despre Bhagavad Gita ). Puteti cauta instant in el orice citat, sa verificati daca chiar l-a zis Osho sau nu.
Legat de contientizare, daca chiar practici (de exemplu sa constientizezi fiecare respiratie si miscare a corpului) vei simti efectele instant, dupa o ora daca reusesti sa faci incontinuu vei simti energia Qi prin tine, si alte fenomene. Unele atat de extraordinare incat sunt greu de descris - si astea le simte orice incepator. Ce simte un avansat, sau un iluminat... probabil ca e si mai grozav.
Hai ca fac un grup pe Facebook, il intitulez Osho Constientizarea, ne putem aduna acolo cei interesati
AvalohAlyn întreabă: