Adevarul e relativ, ar spune multi...fiecare il vede asa cum este crescut, dupa temperament si caracter...
Adevarul este o notiune foarte relativa.Il poti compara cu un diamant cu multiple fatete. Mira
Adevarul are intotdeauna macar doua capete - adica depinde de unghiul din care privesti. Exista adevaruri universal valabile - cum ar fi ca Pamantul se invarteste, ca femeile dau nastere copiilor, ca albul e alb si negrul negru... Dar sunt si adevaruri interpretabile - (ex : in cazul certurile din familie - fiecare o tine pe a lui) - avand in vedere doar bucatica lui de adevar. In cazul divorturilor - cand ambele parti sunt de vina - fiecare vede doar vina celuilalt si in functie de asta stabileste adevarul... pe care il sustine in instanta. Sau mai exista adevarul filosofic despre care Ortega y Gasset in „Ce este filosofia?" spunea, referitor la aceasta problema, ca - "adevărul filosofic va fi astfel suficient, dar totuşi inexact, iar adevărul ştiinţific este insuficient, dar exact."
Adevarul e ca apa rece, care doare numai dintii bolnavi! Adevar, aur? De adevar Fug toti, dupa aur fug toti! M. Eminescu Adevarul poate fi adevarat, dar poate sa nu fie benefic oricui, oricand! De aceea, si in terapie, prefer sa nu spun ceva cu potential "letal", si, cu vorbe bune si incurajari, sa salvez situatia, omul, etc...
Adevarul e unul singur, el exista iar noi tindem asimptotic spre el, fiind permanent aproape sa-l atingem.
Intreaba un nebun daca se considera nebun sau normal si vezi ce iti raspunde. de fapt de unde sa stim ca nu noi suntem cei nebuni si nu aceia ce-i catalogam noi a fi nebuni. raspunsul meu este ca majoritate decide deci adevarul este adevar atunci cand mai multi oameni il considera a fi asa. ex.1000 contra 10.este clar ca cei 10 au un motiv sa sustina contrariul
Relativitatea adevarului trebuie inteleasa in sensul ca fiecare cunstinta adevarata reflecta realitatea obiectiva, dar poate cuprinde toate laturile ei, ci le cuprinde numai pe acei care au patruns in sfera cunoasterii.
Caracterul relativ al adevarului tine de ceea ce in cadrul ei cunostintele sunt suspuse revizuirilor, intregirilor si completarii iar cel absolut tine de ceea ce in cadrul oricarei cunostinte rezista in timp, este retinut din generatie in generatie.
Sarcina stiintei este dobandirea adevarului obiectiv relativ, care reprezinta un pas spre cel absolut.
Mariani_Roberto_1993 întreabă: