| bleakk a întrebat:

Se poate dovedi inexistenta unui lucru?

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

In principiu este imposibil de dovedit inexistenta unui lucru, de aceea nici in drept nu se cere aceasta.
In cazuri particulare, de exemplu prin reducere la absurd sau existenta unui alibi, se poate dovedi.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Daca cineva vine la tine si iti zice ca tii in dulap 3 purcei roz din plus, poti sa deschizi dulapul si sa ii demonstrezi ca nu e asa.
Daca vine altul si spune ca pe Soare sunt 3 lacuri, din care unul cu apa sarata, tu poti sa ii explici in ce conditii poate se existe apa si sa ii demonstrezi ca nu e niciun lac pe Soare.
Astea au fost numai doua exemple la intamplare, in care nu e nevoie nici de reducere la absurd, nici de alibi ca sa demonstrezi inexistenta unui lucru.
Plus ca si daca ar fi fost vorba numai despre niste cazuri particulare, asa cum ai zis tu, raspunsul la intrebarea asta tot "da" ar fi fost, tocmai pentru ca exista cazuri in care se poate dovedi. Pentru ca intrebarea era daca se poate.

| Ioandelasal a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu mi-ai citit atent raspunsul. Am spus "in principiu" si ca exista cazuri particulare, nu le-am expus pe toate, am dat doar exemple. N-am spus ca nu este imposibil in toate cazurile.

Am citit cu destula atentie (nu ma apuc niciodata sa contrazic aiurea pe cineva). Ai zis "in principiu" e imposibil, ceea ce ar insemna ca situatiile in care se poate demonstra sunt numai niste exceptii. Nu e chiar asa. Referitor la faptul ca ti-ai editat raspunsul dupa aia si ai scris "de exemplu" nici nu mai are rost sa comentez prea mult. Decat ca e cam jenant. Parerea mea.

| bleakk explică (pentru anonim_4396):

Meriti niste voturi pozitive, raspunsul tau trebuie premiat dar a fost vina mea ca nu am citit mai jos. Oricum, te superi? Nu te superi.

| Ioandelasal a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu mi-am editat deloc raspunsul, acum imi este foarte clar ca nu l-ai citit cu atentie si pe tot.

Asa e. Raspunsul tau era perfect (as zice mai mult decat perfect, dar asta nu se poate). Nu stiu ce mi-a venit sa ma apuc sa te contrazic.

| anonim_4396 a răspuns (pentru bleakk):

Eu nici macar nu raspund la intrebarile in care cel care intreaba zice ca da funda.

20 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Depinde de lucru.

| Inferno a răspuns:

Doar pentru acele "lucruri" pentru care cunoasterea obiectiva poate exista.

| T0T a răspuns:

Da, dar doar in anumite conditii.

| suffarstar a răspuns:

Intai sa stabilim ce inseamna dovezi. Insusi cuvantul "dovada ", chiar asa cum il explica DEX-ul, denota subiectivism.
DOVÁDĂ, dovezi, s. f. 1. Fapt sau lucru care arată, demonstrează ceva; probă convingătoare, mărturie
Cum ai putea tu argumenta ca exista cai mov daca numai tu i-ai vazut? Si chiar daca i-a vazut tot universul, si eu nu i-am vazut cum imi pot demonstra ei mie ca exista? In concluzie, existenta nu se poate dovedi sau demonstra, doar percepe.

| mont a răspuns:

In unele cazuri da.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da, normal ca se poate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu, nu se poate dovedi inexistenta a ceva, in schimb se poate afirma inexistenta sa prin faptul ca existenta nu-i poate fi dovedita.

| Teardrop a răspuns:

Da, se poate. Inexistenţa unui măr pe masa mea. Nu-l pot simţi cu nici unul dintre cele 5 simţuri: Nu-l văd, nu-l aud, nu-l miros, nu-l gust, nu-l simt tactil.

| Buresbista123 a răspuns:

Nu

| stefanvladvlad a răspuns:

Buna!
nu. nu cred ca e posibil.
ex: un animal disparut..inca isi are oasele in pamant

| Solutionistul a răspuns:

Ai stat mult sa gandesti intrebarea asta? laughing Te plictisesti?

| TiaFCRB a răspuns:

Intr-un anumit mod da. Daca vrei sa dovedesti inexistenta unui lucru dintr-un loc anume poti face asta aratand lucrul concret. Daca te gandesti la lucru in sine si cred ca despre asta ai intrebat orice e posibil. Lumea e mare, populatia de pe glob la fel, deci nu ai de unde stii daca cineva nu a facut de exemplu un pix care mananca, pe care poti sa stai si controleaza vremea -_-. Adica te.ai gandi ca nu exista, nu? Si eu zic la fel...dar poate undeva in Japonia, Rusia, Antarctica se afla asa ceva. Pai cam asta e perceptia mea.

| puscuta a răspuns:

Da, se poate dovedi prin absenta acelui lucru.

Întrebări similare