| SaveTheNature a întrebat:

Se poate explica psihologic de ce vremea are o influenta foarte mare asupra psihicului meu?
Cand ploua,sau e innorat sunt trist si abatut, cand da soarele ma inveselesc foarte mult.
Si cea mai mare dorinta a mea pe timp de iarna este sa vina primavara.
Cand vine primavara renasc. Cand vine toamna parca intru in hibernare.

Răspuns Câştigător
| mixxjim a răspuns:

Nu este vorba de o problema de natura psihologica, ci de una de natura hormonala. Avem o glanda, glanga pituitara (sau hipofiza) care secreta hormoni in functie de cantitatea de lumina existenta. Ziua, la lumina soarelui, secreta serotonina si endorfina, care au legatura cu starea de bine, de activitate http://www.medicalstudent.ro/......cirea.html iar noaptea secreta melatonina, care este responsabila, printre altele, si cu starea de "om prost" cum spun eu, adica acele stari mai depresive, anxioase, aparent fara niciun motiv http://www.medicalstudent.ro/......rsat.html. Din acest motiv in tarile nordice, unde lumina soarelui este mult mai putina de-a lungul anului decat in alte zone, nuamrul depresivilor si al bolilor asociate este mult mai mare decat in celelalte zone. Prin urmare iesi maimult afara, stai mai mult la soare, chiar si la cel de iarna, fa sport si mananca ciocolata (moderat, evident). O alta solutie ajutatoare, folosita in tarile nordice, ar mai fi si lumino-terapia http://sanatate.ele.ro/......arna.html, pe baza unor lampi speciale facute de cei de la Philips, care au becuri ce produc lumina la nivelul de frecventa al celei naturale. Deci lumina si ciocolata :) Sanatate multa si la multi ani!

7 răspunsuri:
| M25M a răspuns:

La mine e taman invers, imi place mai mult toamna, aerul, culorile tomnatice, iar cand ploua parca ma simt mai revigorat, parca e aerul mai curat.
Sunt fel si fel de stari psihologice in legatura cu exteriorul si variaza de la persoana la persoana.

| OOOLEOOO a răspuns:

Esti sensibil la oscilatiile prestiuni atmosferice.
Corpul tau rezista greu la schimbarea anotimpurilor

| Delicacy a răspuns:

Tot ceea ce percepem trece prin filtrul personalităţii noastre şi implicit a psihicului nostru, a stării noastre de moment.E adevărat că atunci când nu eşti într-o dispoziţie prea bună şi ploaia de afară este mai rece şi respingătoare.Asta se întâmplă din cauză că psihicul tău este legat de o anumită sferă,cea a tristeţii,şi percepe absolut tot din jurul său ca făcând parte din acea sferă.De ce crezi că atunci când suntem nervoşi, ai impresia că mereu intervine ceva care te enervează şi mai tare? De fapt, dacă nu aveai acea stare de nevroză, la momentul respectiv, nu ţi s-ar mai fi părut la fel.
Dar nu este o regulă să te simţi trist sau vesel, în funcţie de vreme....ci totul depinde de tine, de starea ta. Unii poate chiar admiră ploaia şi o consideră ca fiind excelentă pentru meditaţie sau romantisme.

| Maomau a răspuns:

Da se poate explica!
Si este normal sa te simti asa cum te simti!

| radu75 a răspuns:

E totul doar in mintea ta, ai aceste stari odata cu schimbarea anotimpului. fii mai pozitiv(a). nu te mai lasa influentat(A)

| Uza a răspuns:

Si eu sunt la fel sad
Toamna si iarna pentru mine au devenit deja un chin, atat fizic cat si psihicsad
Cand vad ca intram in primavara si dupa urmeaza vara, cum ai spus si tu, renasc:X
Asta e al 2-lea an cand patesc chestia asta sad

| gabi13579 a răspuns:

Lucrul asta e normal. subconstientul tau vede schimbarile si crede si el ca trebuie sa se schimbe. de exemplu cand e toamna si ploua e urat afara si chiar nu poti fi fericit. vara, cand e cer senin, simti nevoia de a fi fericit, primavara cand vezi ca totul revine la viata revii si tu dupa iarna in care afara nu vezi pic de viata