| Inferno a întrebat:

Am putea spune ca mintea si creierul sunt una si aceeasi entitate.
Desi pentru mine afirmatia pare destul de adevarata, se poate argumenta ca nu reprezinta decat o teorie filosofica.

Filosofie sau stiinta, daca am compara aceasta idee cu celelalte teorii filosofice din domeniul mintii, am ajunge repede la concluzia ca este net superioara.

Spre exemplu: Dualismul, care sustine ca mintea si creierul sunt complet separate si nu comunica intre ele, (sau comunica prin intermediul lui Dumnezeu, sau doar corpul comunica cu mintea, dar nu si mintea cu corpul, etc) nu pare sa aiba nici cea mai mica legatura cu imaginea de ansamblu pe care stiinta o ilustreaza.

Daca ideea ca mintea=creierul intra in categoria "Materialismului" si poarta numele de "Teoria Identitatii", mai trebuie mentionata o alta teorie filosofica cel putin la fel de populara:

Functionalismul sustine, pe scurt, ca mintea este pentru creier ceea ce software-ul unui computer este pentru hardware-ul sau.
Aceasta ar fi viziunea filosofica ce concorda cel mai mult cu realitatea stiintifica.
Asa ca, ce sa crezi, mintea si creierul nu sunt tot una! (Zic "ei"!)

Din punctul meu de vedere nu exista decat hardware-ul. Absolut tot ce face software-ul poate fi descris prin hardware.
Software-ul a aparut doar pentru a simplifica lucrurile. Era mult prea dificil sa pornesti de la "zero" de fiecare data cand incerci sa explici un proces.
Functionalismul nu imi pare sa modifice cu nimic relatia intre minte si creier. In cel mai bun caz am putea spune ca mintea este produsul direct al creierului. Dar nimic mai mult. Nu exista fantome in masinarie. Pe cat de mult ne place sa ne identificam cu mintea noastra, pe atat de mult va trebui sa acceptam ca suntem tot una cu creierul nostru.


Care e parerea ta? Este mintea tot una cu creierul? De ce? Sau sunt cele doua complet separate si daca da, care este legatura dintre ele?

11 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Doar tu ai putea spune asta.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Să definești mintea și apoi mai filo sofăm.

| Inferno explică (pentru sadrian46):

Totalitatea aptitudinilor psihice pe care un individ le detine.

| Zuzu1991 a răspuns (pentru Inferno):

Ai un link oficial care spune asta?
sau ai inventat-o chiar acum?

| Inferno explică (pentru Zuzu1991):

"mind: The faculty of a human or other animal by which it thinks, perceives, feels, remembers, or desires."

https://www.thefreedictionary.com/mind

| T0T a răspuns:

Eu iau definiția din DEX. Alte interpretări sunt cum ți-ai pune mâna de după gât ca să apuci un pahar. Din ce scrie în DEX mintea e rațiunea umană, înțelegerea, gândirea. Creierul e organul care face posibilă existența minții. Unii le iau ca sinonime. Deci e cum ai dat respectiva variantă: creierul poate fi asociat cu hardware-ul, iar mintea cu software-ul
Orice software este implementat prin hardware. Și la calculatoare e la fel. Doar că cele două s-au separat oarecum ca să fie mai ușor să se studieze sistemul pe două direcții: direcția logică și direcția fizică. Această separare este din ce în ce mai potențată deoarece sistemele de calcul își măresc complexitatea. Dacă înainte puteai programa un sistem punând câteva fire colo, câteva elemente de circuit dincolo, acum e foarte complicat să programezi sau să execuți direct niște instrucțiuni folosind strict o infrastructură hardware complexă. Lucrurile au căutat să fie simplificate, iar prin simplificarea lor a fost posibilă mărirea complexității sarcinilor în mod semnificativ. Unii definesc 7 niveluri de programare în arhitectura calculatoarelor. Simplificarea s-a realizat prin interfețe, compilere. Deci dintr-un limbaj simplist prin care poți programa sau dintr-o interfață simplistă prin care poți da comenzi se ajunge de la nivel inferior la altul și mai inferior mărindu-se complexitatea până la limbajul mașină. Așa cred că e și la noi. Psihologia și lucrurile pe care le interpretăm, le înțelegem sunt la nivel de pură interfață sau de limbaj superior. Ele sunt interpretate după pe niveluri inferioare ale creierului și organismului în general. Suntem niște mașini foarte complexe, de aceea ni se pare și nouă că interfața aia e magică și divină, așa cum i se pare unui copil când ține în mână o tabletă de ultimă generație și nu știe nimic despre arhitectura ei și modul în care funcționează.

| Catrice a răspuns:

Hai să-ți scot creierul sa vad, mai ai minte?

| Apokales a răspuns:

Cred ca mintea este ceva abstract, un concept. Daca esti mai religios poti spune ca mintea este acelasi lucru cu sufletul. Cred ca creierul cuprinde mintea/sufletul (oricum ai vrea sa le spui). Mai cred ca mintea iti ofera acel lucru care te face unic.

Ma tot gandesc la un fel de exercitiu, sa-i spunem asa, cum ar fi sa fii pe patul de spital cu picioarele amputate. Si cineva sa vina cu o clona a ta, complet identica, dar mult mai functionala, ea avand picioarele bine-mersi. Ti se propune un targ in care tu mori, dar clona ta ramane si iti duce povestea, indatoririle mai departe sau dispare clona si tu ramai, dar povestea ta continua cu tine si fara picioare. Cred ca ai alege sa ramai in viata, chiar daca "hardware-ul" este acelasi. Cred ca "software-ul" iti ofera aceea unicitate care te face sa pretuiesti viata intr-o decizie de genul asta.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Citeste cartea "Mintea, o calatorie spre interiorul fiintei umane"de Daniel Siegel.

| badpanda a răspuns:

Iti lipsesc amandoua, deci intr-un anumit sens sunt acelasi lucru pentru tine.

| Cristian29 a răspuns:

Creierul este hardware, nu este "constient" de sine ci doar softul care il ruleaza, un hardware defectos poate rula un soft doar fara toate abilitatile complete si in viitor poate da erori "parkinson" etc boli mentale.