"Daca s-ar roti in jurul axei sale, n-ar trebui sa se poata observa, la un moment dat, partea ei mereu nevazuta?"
Nu, deoarece miscarea de rotatie a lunii in jurul propriei axe este sincronizata cu miscarea de rotatie in jurul Pamantului. Perioada este egala pentru ambele miscari.
"Indiferent de raportul dintre rotirea ei si a Terrei, tot ar trebui sa se poata observa "the dark side of it". "
Fals.
Pentru ca luna sa aiba o parte nevazuta este necesar ca raza orbitei sa fie perpendicular pe planul ce separa luna in doua portiuni ce cuprind suprafata nevazuta a lunii si respective cea vazuta.
Geometric asta ar insemna ca unghiul din desens sa fie mereu 90 de grade.
http://i.imgur.com/jHPrx83.png
Tot ce trebuie sa se intample pentru ca cerinta de mai sus sa fie respectata este ca viteza unghiulara a lunii in jurul axei sa fie egala cu viteza unghiulara in jurul Pamantului.
http://i.imgur.com/Dvqwbn0.png
Dupa un anumit moment de timp unghiul "a" pe are luna l-a facut rotindu-se in jurul Pamantului va fi egal cu unghiul pe care l-a facut rotindu-se in jurul propriei axe. (viteze unghiulare egale)
Unghiul "c" il putem afla din triunghiul dreptunghic ca fiind c=a-90
Asta inseamna ca unghiul "d" este d=a-c=90.
Prin urmare indifferent cat timp a trecut raza va ramane perpendicular pe planul care imparte cele doua suprafete.
Nu este parte intunecata si parte luminata cum crezi tu.Adica luna are ca si Pamintul mereu parte intunecata si luminata dar nu mereu aceiasi parte.Corect e sa spui partea nevazuta a Lunii.Deci da exista o parte pe care noi nu o putem vedea niciodata datorita rotatiei Lunii in jurul propriei axe si in acelasi timp in jurul pamintului.Sa intelegi cum Luna se roteste in jurul propriei axe alearga tu pe pista unui teren si vei vedea ca mereu vei avea doar o singura parte spre centrul terenului si mereu aceiasi parte corect? Asa este.Acum o sa spui dar tu nu te rotesti in jurul propriei tale axe? Pai aia e ca te rotesti, ca de nu te-ai roti nu ai putea sa mergi eliptic, ai lua drept.Fa urmatorul experiment pentru a te lamuri si mai bine si usor.Mergi in jurul unui dreptungi.Deci mergi pe latura lunga corect? Ai fata catre inainte corect? Ajungi la colt ce faci? Faci stanga cu lateraul si mergi pe lateral? Nu, te rotesti spre stanga si mergi iarasi cu fata inainte si tot asa.Ca urmare ce ai facut? Teai rotit in jurul axei proprii si astfel mereu tu vei merge cu fata inainte deci cineva un observator aflat in fata ta sau in interiorul patrulaterului iti va vedea mereu o singura parte corect? Cam asa se intampla si cu Luna.Are doua miscari de roatie.Simplu nu?
Imi place cand se discuta asa aprins pe niste chestii atat de logice si simple ca la un moment dat o parte o sa-si dea seama cum spanac nu si-au dat seama si cat de prostuti au fost.
Alexandru (alaturi de altii) au dreptate. Tocmai ca si luna se invarte in jurul axei sale, de aceea si ramane mereu cu aceeasi fata catre noi. Faceti experimentul cu mingile, cautati o mica simulare pe Youtube sa vedeti mai exact despre ce e vorba.
Asta nu inseamna ca fata cealalta nu e luminata niciodata de soare. Atunci cand e eclipsa de soare, luna sta exact cu acea "parte intunecata" catre soare, cu toata partea aia...
E tocmai invers. Daca Luna nu s-ar roti in jurul axei sale, la un moment dat s-ar vedea si cealalta fata din anumite locuri de pe Pamant.
Iti poti da seama foarte usor de asta daca iei o minge mai mare si rotesti in jurul ei o minge mai mica, fara sa o rotesti in jurul axei ei si iti imaginezi care parte ar vedea cineva daca ar fi pe mingea mare (Pamantul) si s-ar uita la mingea mica (Luna).
WTF? Ai citit macar intrebarea de baza?
Pai, daca Luna nu s-ar roti in jurul axei sale, nu inseamna ca ne arata EXACT ACEEASI FATA? Daca o minge mai mare se roteste in fata altei mingi, mai mica, nu ajunge oare la un moment dat ca orice portiune sa fie fata-n fata, indiferent de circumferinta + tinand cont de viteza de rotatie?
Pfff!
Nu am obiceiul sa raspund la intrebari fara sa le citesc.
Daca nu reusesti sa iti imaginezi faza cu mingile, fa-o practic si dupa aceea daca mai ai intrebari sa-mi zici.
Luna nu se roteste in jurul axei sale, in caz ca nu ai aflat deja, de pe Pamant se poate vedea o singura parte a lunii, ceea ce inseamna ca o fata a lunii se vede totdeauna, si o fata nu se vede niciodata.
Poti sa te uiti la asta, daca intelegi engleza :
https://www.youtube.com/watch?v=kJkVegBsNyE
E destul de amuzant ca imi arati un filmulet in care se spune ca Luna se roteste ca sa ma convingi ca de fapt nu se roteste in jurul axei sale.
Daca intelegi romana, citeste cu atentie raspunsul la care te-ai gandit sa ma contrazici.
In videoclip nu arata ca luna se roteste in jurul axei sale, in videoclip arata ca luna se roteste in jurul Pamantului, e cu totul altceva. Uita-te mai bine si apoi gandeste cand vrei sa spui ceva.
Invata care e diferenta intre 'rotate' si 'revolve'.
LOL.
Pai, cine orbiteaza in jurul cui, amice? Daca pamantul se invarte in jurul axei sale, iar Luna nu, dar Luna orbiteaza in jurul pamantului, nu este evident ca vei vedea aceeasi fata a Lunii mereu, indiferent in ce locatie a pamantului te afli? Tu crezi ca pamantul orbiteaza in jurul Lunii, iar datorita acestui lucru putem vedea partea ascunsa noua? Pai, ce facem aici, dam ture in jurul Lunii, pentru a putea vedea toata suprafata ei?
Eu din cate vad ti-am zis sa invarti mingea mica in jurul celei mari, nu invers. Chiar e asa de greu de inteles exemplul ala si trebuie sa iti desenez ca sa iti dai seama cum sta treaba?
Of, of, of, cam mulți neinițiați în geografie. Treaba stă în felul următor, orice corp ceresc se învârte în jurul unei proprii axe datorită momentului unghiular, determinat de premisele formării respectivului corp ceresc.
În cazul dragii noastre Luni treaba stă altfel, dacă Luna nu ar efectua mișcarea de rotație în jurul propriei axe atunci la un moment dat am vedea și "partea întunecată"; perioada de rotație a Lunii este exactă cu perioada orbitală în jurul Terrei (aprox 27 de zile) astfel încât dacă ai puțină imaginație realizezi că e logic ca Luna să aibă întotdeauna aceași față îndreptată spre Pământ
Pai suprafata lunii este luminata de Soare, astfel ca mereu vom vedea de pe Pamant "partea luminata" a acesteia.
Atractia Lunii fata de Pamant scade intr-un ritm foarte lent; astfel, in urma cu miliarde de ani, gravitatia era destul de puternica incat luna se rotea in jurul propriei axe; atractia gravitationala a devenit din ce in ce mai slaba iar Luna s-a invartit din ce in ce mai lent, pana cand s-a oprit; asadar Luna se afla doar cu o parte indreptata spre Pamant, iar expresia "partea intunecata a Lunii" este incorecta, deoarece lumina Soarelui cade pe toata suprafata Lunii in decursul revolutiilor.
Pai,... se roteste sau nu? Ca, lumea stiintifica asa sustine. Eu, nestiintific, spun ca NU. Despre ce atractie gravitationala vorbesti? Adica... mareele erau cat muntii la inceput?!? Vorbesc despre "partea intunecata a Lunii", aia pe care lumea de rand (ca mine) nu o cunoaste, ca pe "partea luminoasa a Lunii". De ce este partea luminata a Lunii de catre soare singura parte pe care o putem vedea de pe pamant (asa ai spus mai inainte)? De ce scade atractia Lunii fata de pamant? P.S. Totusi, de ce nu putem vedea in timp real fata nevazuta a Lunii?
Cea mai mare imbecilitate ca luna se invirte in jurul axei. Luna nu are asa ceva, de acea arata aceeasi fata, ca la invirtire a unui corp fata de un alt corp, primul corp isi va arata fata pe una din fetele celui deal 2-lea corp pe care il inconjoara. Teoria invirtirii e doar o adaptare matematica, si nu realitatea fizica. Din pacate Luna nu se poate indeparta de Pamint, ca fortele antagonice de respingere si atractie dau un nul adica 0, pe o raza de evolutie la 2 acceleratii gravitationale considerate constante, care dau un echilibru unei miscari. E imposibila apropierea sau departarea Lunii. Soarele nu v-a crapa niciodata pentru ca exista un lucru care nimeni din Lumea asta NU GINDESTE. Spatiul cosmic e plin de energie, nu e gol si e ca un carburant ce alimenteaza artederea in stratosfera Soarelui, el nearzind in totalitatea lui, cum se minte actual, ca s-ar produce o ardere interna a lui, urmata automat un big bang ca al Universului. Timpul de ardere integrala al lui, ar fi de ordinul secundelor. Deci ea se afla in stratosfera Soarelui si in interiorul lui temperatura ar scadea la nivelul 0 absolut ce sustine core-ul ce da imensa atractie gravitationala. Este ceea ce se poate numi core-on-star. Multe asazisele cunostinte stintifice sunt foarte gresite, si cu putina gindire se poate demonsta contrariul.
DOOMNEZEU
anonim_4396 întreabă: