anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Selecția artificială făcută de oameni cât și modificările genetice sunt un lucru care există deja de mult timp. De la labradorul vecinilor care te latră fără motiv la porumbul din amestecul cu legume mexicane congelate.

Modificarea genetică există acum și la oameni, desigur e un început timid, dar va evolua. Scopul principal al acestor modificări este de a reduce sau chiar elimina riscul unor boli.
Să zicem că aveți posibilitatea de a edita ADN-ul astfel încât copilul să se nască cu o șansă minimă spre zero de a face Sida sau diabet. Desigur, poate nu ar fi făcut oricum, n-ai de unde știi. Ați face acest lucru copilului vostru? Dar... dacă ați putea să editați ADN-ul astfel încât copilul să fie mai înalt sau să aibă o anumită culoare a părului sau o inteligență deosebită, ați face-o? Este asta mai puțin moral sau chiar imoral?

Mai este și argumentul, complet real zic eu, că acest lucru va face diferența dintre bogați și săraci și mai mare. Desigur aceste intervenții costă/vor costă de la un milion de dolari în sus. Deci pentru majoritatea persoanelor e doar o întrebare ipotetică. Dar gândiți-vă că miliardarii pământului vor putea să își optimizeze viitoare odraslă astfel încât să fie imună la boli cât și să aibă un fizic și intelect grozav. Genetic care apoi se va transmite mai departe. Deci bogații nu vor mai avea acces doar la o casă mai mare decât săracii, ci la un ADN mai bun...
Recomand vizionarea episodului despre Modificarea Genetică CRSPR de pe Zaiafet. De acolo vine întrebarea.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Salut.
Ce sa mai zic...deja ai spus totul, sunt de acord cu ce spui si sunt de parere pe langa asta, analizand tot "pachetul", aceasta tehnologie este mai mult pozitiva decat negativa. Aceasta tehnologie ar veni la pachet cu multe alte descoperiri stiintifice care ne.ar putea ajuta si mai mult sa intelegem anumite ramuri ale medicinei pe viitor. Referitor la intrebarea daca as face o astfel de procedura pentru copilul meu, daca as avea banii aceia incat sa imi permit pierderea lor temporara (deoarece copilul devenind destept din fabrica va avea succes pe viitor iar acea suma va fi un castig minim pentru el) iar tehnologia ar fi sigura intr.un procentaj de peste 90% as fi de acord sa semnez contractul fara remuscari.
Foarte buna intrebarea.

45 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Până la urmă întrebarea ta despre clonare s-a transformat în una de istorie - istoria poporului român, cu ceangăi, ruteni, saşi etc happy

Răspuns utilizator avertizat
| relian a răspuns:

Cam greu ce spui tu, oric e spun sau arata altii prim mai stiu eu ce emisiuni, filme.
Modificari genetice la plante, pentru ca despre plante era vorba la inceputu povestirii tale, da sunt, dar plantele alea traiesc 1 an,cu plantele te poti juca,cu oamenii mai greu,asta nu doara din considerente morale,ci pentru ca in domeniul asta suntem cam pe dinafara.
Crezi ca aia care modifica plantele,sau aduc modificari unor plante fac chestia aia cunoscand mare lucru?
Nici pomeneala,acele modificari se fac adaugand ceva acelei plante de altundeva,ceea ce la om nu vad cum o sa mearga.
Plantele is foarte numeroase si au familii foarte largi,de aia se poate lua ceva de la o planta din aceiasi familie si baga la o alta ruda dea ei.
Dar nu stiu daca ai observat,cand faci chestia asta,aduci o modificare se pierde altceva,planta respectiva pierde de regula o alta calitate,de regula calitate se pierde.
De ce spun asta? Am observat fara sa vreau,poate multi au observat la pepeni de exemplu,aia fara seminte,bine aia nu-s modificati,dar fara modificare si s-a pierdut din gust din aroma.
Deci cred ca modificand ceva genetic sar pierde altceva,nu sunt sigur,dar asa banui.
Plus de asta la plante nu se aduc cine stie ce modificari nemaipomenite,se adauga o gena care sa faca mai stiu euc e membrana mai rezistenta,sau care sa faca frunzele mai rezistente,astfel atunci cand o insecta inteapa sa nu o afwecteze cine stie ce,sau daca ataca o boala planta sa produca o substanta care sa contracareze si asa mai departe.
Deci cand se intampla asta fii sigur ca ceva se modifica in chimia acelei plante.
De ce? Pt ca inca nu stim toate piesele din care este alcatuit un roganism viu,nu stim nici macar exact cum functioneaza acele piese microscopice,de am stii poate ar fi mult mai simplu.

Ca urmare sa ajungem sa facem noi la om mai stiu ce modificari,asta tine mai degraba de SF,poate candva undeva,asta daca nu so intampla ceva cu noi,poate,viitorul indepartat este f greu de prezis,daca nu imposibil.
Spun aia sau spui tu sa ai o odrasla imuna la boli? Este gresit spus,imun la boli nu ai cum,o piesa s e poate defecta din anumite cauze,boala este de fapt o defectiune a unei piese,sistem din organism,asa cum este cancerul aia este o boala,. ceva s-a defectat,trebuie reparat,deci daca am cunoaste toate piesele la anivel microscopic,da am putea repara f usor.
Atacul unor agenti straini organismul nu ar trebuie sa se numeasca boala,dar sa generalizat.
Dar aceste atacuri sunt deja contracarate,de aia exista medicamente,antibiotice pentru bacterii,mai stiu eu ce pentru ciuperci,deci sa fii imun la atacul unor bacterii sau ciuperci,ori alte microorganisme daca or mai fi,aia deja depaseste chiar si imaginatia.
De ce spun asta? Pt ca sa fii imun natural,pfff aia ar insemna ca organismul uman cand patrunde un agent strain,mai exact sa zicem o bacterie,el sa fie capabil sa o contracareze,adica sa fie inteligent,astfel incat sa analizeze acea bacterie,sa afle cum este construita,ca apoi sa secrete mai stiu eu ce chimicale otrava pentru acea bacterie si sa o elimine laughing asa ceva uite este un fel se idee pentru filme de astea SF.
Alta cale ar fi sa avem in noi nanoroboti,dar aia nu mai este imunitatea naturala,acolo avem dea face cu totul altceva.
Deci dupa cum observi lumea vie este ceva mult mai complex,o bacterie nu e doara o bacterie,is diferite,ca de n-ar fi ar exista doara un singur antibiotic,apoi ele se modifica,isi construiesc sisteme sa devina imune la o chimicala cu care o omori,complicat rau,iar organismul sa aiba el gene,capabile sa gandeasca singure,sa analizeze, ori informatiile sa fie trimise la creier si ala sa dea comenzi, deja vorbim de alba ca z apada laughing

Iara sa se repare singur in cazul unei boli, adica o gena se defecteaza, organismul sa o repare singur, pfff sintem deja depasiti laughing

| relian a răspuns:

Ce ai spus tu sa se nasca un copil fara defecte,da aia se poate si ar fi foarte bine,dar nu modificand nimic genetic,defectiunile se repara,sau elimina. Dacabiotice si ai o gena care stiu si eu ce defect aduce organismului,intervii,reparti acea gena si ai rezolvat ptoblema.
Este mult mai simplu sa repari,sa elimini o gena,sau sa o inlocuiesti,ar fi si mai bun,decat sa aduci modificari care nu or sa te ajute cine stie ce,pentru ca modificarea aia ce anume inseamna pentru tine sau pentru cei care fac acele filme?

Modific ce anume? Modifici o gena sa ce anume? Sa nu se defecteze? Se pot defecta si accidental,deci trebuie so repari sau sa o inlocuiesti cu una exact la fel. Teoretic s-ar putea.
Sa modific sa face ce anume? Sa contracareze o bacterie cum? Tiam zis bacteriile,ciupercile,hai sa trec si virusurile desi acestea nu se cunosc macar laughing dar le trec sa nu zica unia cas rasist laughing deci sa le elimine cum?
Deja aceste bacterii,ciuperci organismul are arme cu care lupta impotriva lor,deci sa modifici o gena,ADN-ul cum zic aia sa faca ce anume?
Sa produca o otrava pe acea bacterie? Ok si daca bacteria se modifica dupa ce o sa faca acel ADN?
De aia avem antibiotice si le folosim atunci cand organismul nu mai poate face fata.Dar ai observat uneori cu tot cu antibitotice si tot poti da coltu,bagi otrava pentru bacterie dar aia nici deal dracu nu crapa laughing pana cand o omoara organismul prin ridicarea temperaturii,dar se omoara si pe el singur.
Sa modifici ADN-ul sa repare o gena defecta cum? P[oate teoretic ar merge,adica o gena se defecteaza,stiu si eu alta gena probabil care sa se ocupe cu reparatii sau inlocuiri,sa adaugam ceva,un sistem gen service,ca la masini laughing dar daca na reusit sa faca asta natura in miliarde de ani,crezi ca o sa reusim noi?
Asa sa visam frumos este f bine, ne simtitm si noi mai altfel.

Chestia aia sa reparam gene, sau sa le inlocuim este o idee foarte buna, dar pentru a facea lucru asta trebuie sa stim tot despre toate piesele la nivel microscopic, apoi sa stim exact ce face fiecare, dupa ar fi floare la ureche sa reparam.

| Freya1 a răspuns:

As vrea sa am un copil brunet cu ochi verzi, dar nu ii voi forta organismul sau adn-ul niciodata pentru asta.
Într-adevăr, bogați vor da bani sa isi bage in ei toate prostiile.Dar niciodata un lucru fortat prin chimicale sau alte prostii sa fie perfect nu va fi.Va iesi probabil ok,dar cu timpul vor apărea mutații,boli si multe altele. Cele mai bune exemple sunt operațiile estetice,degeaba isi baga silicoane, botox, isi picmenteaza sau depicmenteaza pielea ca la scurt timp se îmbolnăvesc, se infecteaza, putrezesc.Cazul lui Michael Jackson, cand "ia căzut nasul" si a început să intre în putrefacție.
Ca sa nu mai vorbim ca toate bolile alea noi le avem in organism.Insulina,cancerul etc toate sunt acolo doar ca nu sunt declanșate.Nu prea cred ca poti sa le elimini, iar daca poti nu cred ca ai sanse fara sa afecteze altceva. Uite exemplu.Un cancer la sân mai poti sa il extirpi, dar cum? Tăind sanul si si asa nu e 100% sigur ca scapi.Cel la ovare, le scoti si dupa nu mai ai copii sau multe altele.Asa ca mai bine in loc sa faca mutații genetice in laboratoare ar inventa tratamente la toate bolile astea.Asa ne vom naște cum trebuie, probabil ne făcând bolile alea niciodata, sau daca le facem sa le putem trata.
Si mai cred ca, cumva sa facem boli si sa murim e legea firii. Daca nu, în curând nu vom mai încăpea pe planeta.Pana sa ajungem noi bătrâni si sa murim de moarte naturala si dupa copii nostri la fel altii se vor înmulți si se vor înmulți si asta va deveni o problema.

Răspuns utilizator avertizat
| Freya1 a răspuns (pentru Harfagre):

Da chiar, oricum daca nu se suprapopuleaza planeta atunci o data cu apariția altor si altor oameni vor fi mai puțini bani si vom trai mai greu.Nu e vorba doar de cat rezista suprafața pământului.
Daca tu ai 200 de lei și iei doi oameni la munca ii împarți în două si amândoi se aleg cu ceva.Dar daca iei mai 4, 5 ...deja ei nu se mai prea aleg cu nimic.

Răspuns utilizator avertizat
| Freya1 a răspuns (pentru Harfagre):

Într-adevăr nu au nevoie de telefoane performante sau alte nebuni dar crezi ca oameni după ce s-au obisnuit asa o sa fie ok cu faptul că în curând va fi nevoie doar sa supraviețuiască?
Eu una nu am nimic impotriva lucrurilor de genul, chiar mi-as dori sa fie mai multă egalitate între oameni dar nu cred ca va fi primită o situație de genul cu brațele deschise.
Si da, sunt de acord cu tine ca sunt foarte multi oameni aproape inutili in lume ce fac anumite școli sau meserii doar pentru a primi bani si fara a face ceva util.Dar si asta, tot noi oameni am permis.La bugetari in schimb nu e cu toti asa.Da, nu sunt de acord ca tu ca bugetar sa sforia pe un scaun si sa iei salar si pensie nesimtita.Dar mai sunt bugetari (cum e mama spre exemplu ce lucreaza la stat, la o scoala mai exact ca femeie de serviciu) si nu are un salar mare si nici pensia nu o sa fie strălucită.Dar ea chiar munceste pe brânci în schimburi si singura pe tura cum s-ar zice.

Răspuns utilizator avertizat
| Freya1 a răspuns (pentru Harfagre):

În ziua de azi daca vrei sa stai la tara fara sa cheltui trebuie sa trăiești spalandu-te la lighean, cu wc in fundul curți, aducând apa de la fântâna, făcând foc in soba. Faza cu focul in soba e rentabil, dar celelalte sunt chinuitoare ca sa nu mai vorbim ca nu sunt locuri de munca..Am trăit foarte mult timp fara conditii, carand apa si spaland de mana etc si crede-mă, as prefera ca tipul ala sa il ocup cu o munca ceva ca sa fac bani sa imi plătesc utilitățile decat sa ma chinui fizic si psihic in halul ala.
Iar cu grădina, sa zici ca iti cultiva si legumele si ti animale din nou cel putin azi nu e rentabil.Cat timp pierzi sa plantezi,sa cureti si sa le aduni, plus bani pe care îi dai pe seminte, rădăcini, ingrasamnt, arat etc.Plus mâncarea animalelor si timpul petrecut sa le cureri, îngrijește mai bine mergi si muncești si cu bani aia iti iei toate alimentele.
Atunci într-adevăr, din cauza ca oameni nu prea au gandit cum trebuie si au luat decizi proaste au trebuit să suporte consecințele.
Sunt de acord ca au salarii mult prea mari, si da, sunt de acord si cu faptul că omul are nevoie de strictul necesar.Dar vezi ca generațiile noi nu prea vor sa conceapă ca viata lor sa se rezume doar la strictul necesar.

Răspuns utilizator avertizat
| Freya1 a răspuns (pentru Harfagre):

Eu m-am nascut la oras dar am stat ani de zile la tara si si in prezent stau.Stiu ca exista electricitatea ca la sat nu esti neapărat in munti, dar de multe ori hidrofoarele iti strica masina de spalat spre exemplu(am patit-o).Iar o centrală pe lemne ce sa încălzească o casa întreagă costa mult plus lemnele ce trebuiesc la ea ca bagi butuci maricei.Dar eu am zis ca daca e sa stai fără sa cheltui trebuie sa accepti ca nu ai conditii.Ca la apa calda la boilar iti trebuiesc lemne, sau la centrala mare trebuiesc lemne ce e o cheltuiala destul de mare ce o ai oricum tot anul.Curentul il plătești oricum cum il plătești si la oras, cablul tv si internetul la fel, fosa septica din nou plătești sa o golească, hidroforul consuma si el curent si atunci te intreb de ce nu ai sta la oras?
Bun, tu nu ti animale sa faci cheltuiala si nici nu pui in grădina sa ai de lucru si sa iesi pe 0. Dar iti spun o chestie, la tara mai nou (cel putin prin zonele astea) nu mai vinde nimeni legume, le cumperi din sat de la magazin (În general profi, la doi pasi) ca cine isi pune isi pune pentru el.Carne nu dau nici pe atat, ca atunci cand tau o vacă sau un porc (cine mai tine) mănâncă ei si t
le trimit copiilor.Iar litrul de lapte e 5 lei si brânză 24 de lei kg.Si sincer am vazut mai ieftine in magazine de multe ori.
Iti spun din experienta ca stau la tara.Eu spre exemplu sunt nevoită să stau aici până când îmi termin casa Si nu pot sa pun ban pe ban pentru ca nu am unde munci.Mai munceste partenerul meu plus ce ne mai ocupam cu masini, piese mai o reparație dar in schimb iti spun sincer abia astept sa scap.
În ceilalți ani cand am fost intr-o alta relație tot asa am stat la tara o perioada si era cheltuiala mai mare decât daca stăteam la oras.

Răspuns utilizator avertizat
| relian a răspuns (pentru Freya1):

Sa nu mai fie cancer ce spui tu la sani etc,aia se poate repara,fara sa tai nimic,poti elimina de la nastere,sau din conceptie sa repari acele defectiuni,dar asta nu inseamna ca n-o sa mai fie boli.
O boala poate aparea accidental,chir daca sa zicem te nasti curat,se poate intampla ca o gena normala,sa o ia razna laughing ca uite asa ca si la masini cum se strica o piesa,la fel se strica si o gena si dupa apar boli.
Dar daca cunosti toata masinaria,toate piesele ei,cum functioneaza fiecare piese,dar exact ce face,atunci repari,s,au inlocuiesti si ai rezolvat problema.
Sa fii imun la boli este imposibil,organismul nu se poate repara singur daca o piesa se defecteaza.
Daca este atacat de o bacterie pai avem deja imunitate laughing despre ce anume vorbim aici?
Sa modificam ce? Sa nu mai fim atacati de bacterii de ciuperci cum? Noi mancam,ne ranim,aceste microorganisme stau in aer,sunt peste tot,se aseaza pe rani si aia e deja sunt acolo.
Sa modificam astfel cand intra sa si crape? Cum? O bacterie sau ciuperca nu moare decat daca o omori, ii dai otrava, asa cum is antibiotice, deci asta ar insemna ca organismul instantaneu cand bacteria a intrat sa o omoare, so analizeze si sa si produca otrava potrivita, despre ce vorbim noi aici?laughing vorbim deja despre religie

| Freya1 a răspuns (pentru Harfagre):

Păi cu cat e mai retras în munți cu atat e mai greu sa trăiești.
Eu acum stau la 100/100 si ceva km de oras fara sa pun distanță din sat până unde locuiesc ca e ceva.Intr-adevar nu am vecini la km distanță dar nu sunt nici într-un sat la 10 km de oras si este foarte greu daca nu muncești.Asa,sa ai o căsuță de vacant la care sa te duci după o săptămână de stat la oras si muncit la oras e super ok, dar sa stai si sa trăiești din ce poti sa faci acolo e dificil.
Bunicul iubitului meu a stat la 100 si ceva de km de oras (ma refer aici la orașe mari, nu tentative de oras) si din sat in mute încă 20 de km de nu mai bine.El era ultima casa si primul lui vecin era de la 2 la 5 km distanta.A avut pădure, teren si animale dar înafara de perioada lui ceausescu, cand vindea carne, lapte etc nu a putut face nimic de acolo.Nu ajungeau nici medici la ei, iar cei ce mai urcau la pădure le mai lăsau din cand in cand provizii. Bunica era paralizată la pat iar el (chiar daca respect bătrâni nu am cum sa ma abtin) era un om cu probleme mentale cred, ca altfel nu stiu de ce ar fi refuzat să o duca pe săracă femeie intre oameni sa o ajute si pe deasupra o mai si bătea.Acolo a si murit singura ca el fugea câteodată câteva zile prin sat.

| Freya1 a răspuns (pentru relian):

Pai si eu ce am zis? Nu ca bolile sunt oricum înăuntrul tău sau in jur, sau ca mai bine ai inventa tratamente ce sa omoare microbi sau ciupercile ca sa ne însănătoșim daca se poate?
Nu am zis altceva.

Răspuns utilizator avertizat
| Emma30555 a răspuns (pentru Harfagre):

Dacă trăiești la tara, din ce sa obți acei bani? Sau tu vorbești despre o viata ideala din punctul tău de vedere? Dacă ai meserie banoasa trebuie sa sta la oraș și eventual sa te retragi la tara când ai timp dar dacă stai permanent la tara ce munca trebuie sa ai ca să te poți întreține și sa ai și un confort?

| anonim_4396 explică (pentru Emma30555):

Să presupunem tongue că aș avea un site, pe care aș vinde diverse componente mai mult decât necesare, unor clienți din Canada, Japonia, Germania, UK, Australia etc. Să mai presupunem că aș fi avut doar doi clienți din România în ultimii 6 ani, din care ultimul ar fi fost în urmă cu peste 4 ani. Sunt componente scumpe, iar România e o țară săracă, nu prea e nevoie de ele.

Care e problema dacă aș sta la țară? În oraș nu am 6 camere, la țară le-aș putea avea. În oraș nu prea pot să am 5.000 mp de teren în jurul casei, la țară cred că i-aș putea avea. Iar cei 3-4 kilometri de pădure care s-ar afla între sat și autostradă, ar fi de neprețuit, chiar dacă aparține statului sau altcuiva.

| Emma30555 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu ar fi nicio problema dacă ție îți place și îți dorești și mai ales îți permiți.

Răspuns utilizator avertizat
| Emma30555 a răspuns (pentru Harfagre):

Pai mai ai nevoie și de socializare și de putina distracție din când în când dar nu obligatoriu, căci fiecare simte în felul lui lucrurile astea

Răspuns utilizator avertizat
| anonim_4396 explică (pentru Harfagre):

O demonstratie despre "Viabilitate". Stii cine au cea ma mare viabilitate, adaptare?
-> Romii. Se adapteaza pretutindeni, isi fac rost de cele necesare in toate conditiille.
O provocare: Incearca sa pacalesti un rrom la bani.
Mi-a iesit din cap sa mentionez asta data trecuta

| halogen001 a răspuns:

Orice modificare care aduce cu ea ceva pozitiv e un lucru bun. A nu face nimic, sau a nu face ceea ce se poate face acela eun lucru rau.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Nu exista selectia artificiala, nici macar selectia naturala de prea mult timp. Reproducerea este ca in filmul "Idiocracy" Persoanele cu Iq mai mic, sau cei din medii sarace sunt favorizate la reproducere., se reproduc fara grija zilei de maine. Ziua de maine cand ei au majoritatea numerica si ei iau decizii si pentru cei cu iq mai mare.
https://youtu.be/sP2tUW0HDHA

Răspuns utilizator avertizat
| anonim_4396 explică (pentru Harfagre):

Cei cu Iq mare, sau bogatasii in general niciodata nu s-au reprodus in asa masura ca taranimea. Te-ai gandit ca saracii poate de aia sunt saraci ca se reproduc in nestire?

Răspuns utilizator avertizat
| anonim_4396 explică (pentru Harfagre):

LOL, ai spus o prostie mare. Sasii au plecat ca urmare a celor 2 razboaie mondiale. Sasii aveau statut privilegiat in Regatul Ungariei., (statut pe care l-au pierdut dupa anexarea Transilvaniei de catre Ro), dar in special dupa al 2-lea cand a venit comunismul. + De frica bolsevica fiindca sasii de transilvania au contribuit pe deplin "Puteriilor Axei"
Care nu o putut sa plece atunci o plecat dupa anii 90`. Acu sunt putini dar destui incat sa conduca Romania, Si sa fie aici pe TPU sub acoperirehappy

Degenerarea este un termen ambigu deci sa-l evitam. Faza cu genetica ca cei mai saraci sunt mai viabili genetici este o chestie oarecum adevarata DAR numai pentru ca mult din Elita sunt rezultati din incest. Pana nu de mult era normal sa te casatoresti in familie ma referi intre veri.

Răspuns utilizator avertizat
| anonim_4396 explică (pentru Harfagre):

Daca aveau posibilitatea mult mai buna de a pleca in Germania, normal ca nu au ramas in saracie sa fie persecutati de comunisti. Deindata daca stilul lor de viata a disparut de ce sa concureze cu "ciobania" Mai bine au plecat.

Răspuns utilizator avertizat
| anonim_4396 explică (pentru Harfagre):

Nu avea nevoie de imigranti ci sasii se temeau pentru propria existenta Nu vorbim de fenomene democratice. Aici e problema la teoria ta Consideri ca lumea s-a bazat pe democratie si concurenta de la egal la egal si acu 100, 1000, 100000 ani. Democratia e noua.
Fiecare natie s-a reprodus cu acelasi procentaj in functie de zona geografica avand familii la fel de numeroase indiferent de tara, pana de recent cand a intervenit Lumea Moderna in care nu mai este necesar existenta unui numar mare de populatie. Diferenta dintre Vest si Est e ca Vestul a adaptat mai rapid ideologia noua, in 2 decenii o sa fie si estul la acelasi nivel de reproducere ca vestul.
Faptul ca toate tarii vestice sunt pline de romani e pe motiv economic -asa ceva nu exista mai demult ca tu ca individ sa faci ce vrei.

Răspuns utilizator avertizat
| anonim_4396 explică (pentru Harfagre):

Pe asta ai gresit-o total chiar absurd in special incepand de la "Toate numele astea de familie ge... ". Migratiile din ultimul mileniu au fost permanent din Moldolva, Muntenia, Oltenia INSPRE Transilvania si nu invers. Iar faza cu Rusii, albanezii, sarbii iar e de tot rasul wtf? Hai serios? Shit, daca spuneai de caterinca hai ca mergea laughing)))))))
La Istorie esti total pe langa, iar la faza cu Ceausescu si ca RFG cauta muncitori straini e din nou absurda Dar nu ma pot pronunta 100% spre deosebire de faza cu istoria. Dupa ww2 cei din Germania de est da fugeau in Germania vest, da turci si asa nu are cum., de abia dupa anii 90`,
Sasii au lasat casele in urma ca asa ordona guvernul roman, daca vor sa plece sa-si lasa mosteniriile aici. Banii pe care le valora casa de aici ii castiga intr-un an la ei, deci merita.

Răspuns utilizator avertizat
| anonim_4396 explică (pentru Harfagre):

Ceangai sunt maghiari, asezati strategic inca de la infiintarea regatului. In perioada pre-maghiara populatiile din aceste zone nu au legatura cu Romania, Era populatie predominant slavonica, cu diverse minoritati reduse cantitativ de regula triburi turce, posibil sa existe si vlahi dar sigur nu se poate afirma.
De abia dupa secolul 11 populatia vlaha devine predominant in sudul tarii ulterior in moldova si in final in Transilvania. De ce? Pentru ca statele balcanice Serbia, Croatia,*Bulgatia formate in secolul 10 au inceput sa-si organizeze teritoriile iar vlahii (traci, ilarieni) aveau de ales : Inveti slava sau migrezi.
Cat despre Transilvania : ungurii nefiind in numar mare erau mai interesati de zonele economice mai dezvoltate de campia panoniei., Transilvania era punct strategic datorita muntiilor asa au inceput sa-i maghiarizeze pe slavi, au asezat secuii, si au chemat sasii respectiv au invitiat pe toti care au gasit in afara arcului carpatic. Dar cum dupa un timp popoarele din afara arcului carpatic au devenit exclusiv vlahe, nu s-au mai putut maghiariza ci invers vlahii au romanizat slavii din Transilvania.
Sa mentionez ca in 1240` toata Ungaria a fost aproape anihilita, aveau nevoie de flux mult mai mare de imigranti, din toate colturiile lumii, dupa perioada asta au fost adusi sasii in numar mare construind toate castelele medievale existente.
Cat despre denumiriile din Moldova : acolo populatia slava, turca era in numar mai mare., iar unele asezari au fost infiintate in dinastia Mongola care a domnit mai bine de 100 de ani.
Acest trend se poate observa si in denumiriile localitatiilor de de azi : pe cand in Sud este mai degraba de origine Slava fara influente turce, In Moldova au mai multe mai influente Turce.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Romania_county_name_etymologies

Răspuns utilizator avertizat
| anonim_4396 explică (pentru Harfagre):

In secolele 7-8 erau Avarii, La sfarsitul secolului 8 Germanii Si Bulgarii colaborand au anihilat Avarii impartind teritoriile intre ei : Transilvania - la Bulgari, Pannonia la Germani.
Din punct de vedere economic Pannonia fiind campie e mai ideala pentru agricultura, si in special pentru cel mai important factor economic : COMERT. Transilvania e pretuita pentru muntii strategici.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| ElvisBugiugan94 a răspuns:

Eu cred ca este o evolutie genetica care va fi expusa pe totul globul fie in acest secol sau in urmatorul. Ideea este ca totul este planificat din timp, doar ca cercetatorii au nevoie de rezultate fixe si concrete astfel incat sa se poata exprima cat se poate de liber lumii fara a pune in panica mintea umana. Cat despre bogati si saraci, nu cred ca vor tine cont de acest lucru pentru ca, costurile ar trebui sa fie pentru fiecare in parte in functie de ce anume ai vrea sa imbunatatesti la tine sau oricine altcineva.