Intr-adevar, litera 'x' e formata din 'cs', dar asta nu o face sa fie 'cs'.
Sunt litere diferite.
Cuvantul 'pix' are o vocala si doua consoane.
Ruxandra: Ia mai caută lista cu consoane a limbii române!
La o întrebare de tipul "câte vocale şi câte consoane are cuvântul "pix"?" răspunsul e două consoane şi o vocală. Mai ales în clasa a II-a!
Mai târziu, când faci fonetică, abia atunci discuţi de semivocale şi de transcriere fonetică şi analiză fonetică a cuvântului.
Din păcate, costy112 are dreptate.
Dar da, ai şi tu dreptate dar nu pentru clasa a II-a ci pentru clasa a V-a când se face fonetică.
Numai bine.
E vorba de SUNETE, nu de litere. Intr-adevar, se SCRIU doua consoane si o vocala, dar, semnului (literei) x, ii corespunde un grup de sunete: c s. Deci, ceea ce scrii "pix", citesti [p i c s]. Adica, trei consoane si o vocala. Asa ca, din pacate pentru orgoliul tau, invatatoarea CHIAR stie ce vorbeste.
P.S.: Daca cineva e de acord cu tine, nu inseamna ca are si dreptate. Un simplu search pe DEX online, iti dadea transcrierea fonetica a cuvantului. CORECTA!
@Konigeriket: Nu exista nicio semivocala in cuvantul "pix" si aici, desi e vorba despre clasa a doua, CHIAR se refera la fonetica. Bine...copiilor nu li se spune de fonetica si alte chestii din astea, dar sunt invatati sa numere sunetele si literele din cuvant. Crede-ma ca si pe mine m-a contrariat chestia asta, dar, la ce ministri "luminati" avem, de 20 de ani, la Educatie, am invatat sa nu ma mai mir de absolut nimic.
Asa se intampla atunci cand intrebarea nu este foarte precisa, aici trebuia sa se specifice daca se cere numarul de vocale si consoane la cuvantul scris ori la pronuntarea acestuia. Doar asa se poate da un raspuns corect, respectiv in scris sunt o vocala si 2 consoane(i, p, x) si la pronuntare sunt o vocala si 3 consoane (i, p, c, s). Numai bine!
REGULILE DESPĂRŢIRII CUVINTELOR ÎN SILABE
1. O CONSOANĂ ÎNTRE DOUĂ VOCALE trece în silaba următoare;
ma-să; pă-du-re; u-ti-li-za-re; Această regulă se aplică şi în următoarele situaţii:
a) dacă înaintea consoanei sau după ea se află un diftong sau un triftong, la despărţirea în silabe consoana trece în silaba următoare:
pâi-ne; stro-pea-lă; cre-ioa-ne;
b) litera x este considerată ca o singură consoană şi trece în silaba următoare atunci când se află între două vocale:
a-xă; e-xa-men; e-xer-ci-ţiu;
c) atunci când între cele două vocale se află literele ce, ci, ge, gi, che, chi, ghe, ghi, care redau o singură consoană, acestea trec în silaba următoare:
ve-che; în-ger; ve-he; un-gher
Daca litera "x" este considerata ca avand 2 consoane, cum explicati regula de despartire in silabe? (punctul b)