| sabin89 a întrebat:

Şirul evenimentelor din războaiele daco-romane poate fi urmărit prin scenele sculptate în piatră pe fusul Columnei lui Traian din Roma. Acest şir se încheie cu o scenă în care se vede o coloană de soldaţi romani în haine civile (deci veterani) mărşăluind, fără arme, în urma unei cete alcătuite din populaţie dacă felurită, încărcată cu bagaje şi mânând cirezi de vite. Care credeţi că ar fi interpretarea corectă a acestei scene? O dovadă a emigrării în masă şi în afara Daciei a populaţiei autohtone şi înlocuită cu colonişti romani? Sau ce?

Răspuns Câştigător
| minrest a răspuns:

Nu stiu daca mai are rost sa insist asupra imposibilitatii ca scena sa arate deportarea populatiei dace, chiar si in parte; dacii erau utili in satele lor, asa puteau plati impozite chiar din primul an si face corvezi, pentru noi orase si pentru lucrari militare. Iar in sclavie, oamenii nu pleaca cu bagaje si vite. Dar ce arata scena, atunci? Revenirea populatiei dace deplasate din motive militare, la ordinul lui Decebal, sau de frica romanilor. Razboiul s-a terminat, romanii au dat proclamatii, dupa obiceiul lor: ''Oricine-ai fost, vei fi de-al nostru!'', amnistii si chiar ordine de revenire, s-a anuntat forma de proprietate a culturilor, statutul localnicilor si obligatiile de impozite si corvezi, posibil si o mica scutire, macar de un an; nu e timpul ca dacii sa revina la locuintele lor? Doar cei ce s-au deplasat, bejenarii. Iar soldatii romani fara arme, CRED EU ca sunt acei soldati care si-au incheiat serviciul militar si isi primesc rasplata chiar in Dacia, asa se facea la sfarsitul fiecarui razboi de cucerire. Pamant, drept de casatorie legitima, sau daca nu erau cetateni, ci auxiliari, cetatenie romana, plus un statul bun pentru noua asezare, se duc fara arme baietii, sunt trecuti in rezerva, dar merg in formatie, caci primesc pamant impreuna, in asezari noi.

3 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Că le era foame.

| minrest a răspuns:

Populatia a primit terenul pe care il folosea, dar numai terenul pe care il folosea intensiv, in proprietate, DAR cea mai precara forma de proprietate din dreptul roman (aveau mai multe forme), asa ca nu aveau de ca sa plece din Dacia; caci in alta parte nu aveau nimic. Iar colonistii au venit treptat, prin fondare de asezari, improprietatrire a veteranilor; colonizarea e COMPLEMENTARA cu existenta unei populatii locale, si chiar ai nevoie de una prospera si multumita, daca vrei sa ii ''impanezi'' tara cu cetati. Ce mi-ar place sa stiu ce arata scena! Poate gasesc ceva timp sa ma interesez.

| Alexandrionelu a răspuns:

Sau doar marșul cetățenilor romani spre noua colonie. Cam cum au făcut englezii cu America.