In primul rand, nu as incadra aceasta informatie ca fiind un "paradox", deoarece nu e nimic care se autocontradicteaza in ceea ce ai spus tu. Este doar o situatie nedreapta.
Oamenii, de cand se stiu ei, au cautat sa profite de orice oportunitate, si mai ales atunci cand nu se simte pe pielea lor efectele pe care le au propiile actiuni. Cel mai bun exemplu pe care ti-l pot da este unul din zona mea si foarte personal, pentru ca sunt unul dintre cei care a profitat de pe urma ei:
Caderea comunismului in Romania a dus inevitabil la caderea treptata a fostelor intreprinderi de stat, si, inevitabil, au ajuns pe mainile unor indivizi "dubiosi" cel putin. Asta este si cazul Combinatului Siderurgic de la Galati. Lasat in mainile unei conduceri incapabile si dezinteresata total, oamenii au inceput sa aiba acces la deseurile din imprejurarile acestui combinat, care este imens, aproape cat jumatate de Galati. Deseurile constau preponderent din metale, insa erau cantitati imense de fier, de ordinul miilor de tone. Nu a durat mult pana cand lumea s-a adunat la halda de zgura a combinatului, care pana si in prezent este exploatata si valoarea curenta a materiilor continute este estimata la 200 de milioane de euro, chiar si dupa ani de exploatare continua.
Ideea este ca se adunau sute de oameni insotiti de buldoexcavatoare si umpleau zeci de remorci, care mai apoi ajungeau in port si din port ajungeau la turci. Ideea este ca era o operatiune de ordinul zecilor, daca nu sutelor de milioane de euro, iar totul era in detrimentul statului, insa asta nu i-a oprit. Pana si atunci cand au murit oameni in fata lor, datorita neglijentei, pentru ca era un haos total acolo, tot nu s-au oprit, si au continuat sa profite de aceasta ocazie unica. Desi nu am fost implicat direct, tatal meu a jucat rolul de intermediar al acestei operatiuni, fiind calea de mijloc dintre cei care sapau si cautau sa scape cat mai repede de deseuri si port.
Are mustrari de constiinta ca a jucat un rol in detrimentul unei institutii care a fost de stat si inca contribuie majoritar la PIB-ul judetului? Nu, insa acum se poate bucura de o viata comfortabila, fara lipsuri. Tot ce a facut este sa se bucure de o oportunitate, indiferent de faptul ca cineva iesea in pierdere din toata treaba asta, pentru ca pana la urma nu este o lume dreapta, si fiecare trage sa isi castige existenta, indiferent de mijloace.
Ca sclavi ramam sclavi ba mai mult si ucid alti sclavi in numele.patriotismulii,mereu cei bogati se folosesc de cei saraci, azi e la fel, exista o majoritate sclava care imbogateste o minoritate, nu vb de ro si in toata lumea capitalista, in caz de razboi sclavi merg nu bogatasi ei se imbogatesc mai mult.
Că industriașii aceia făceau o treabă bună. Ei apărau Franța în felul lor. Franța, guvernul, cei ce luptau pe front, industriași din industria de armament luptau toți pentru supraviețuirea Ftanței.
Cel care a scris articolul latră și mianună degeabă fără viziune de anamblu asupra situației.
O alta perspectiva. Interesant.
Daca chiar asa este... oricat de urat ar parea si inuman, totusi este ceva ce doar omul ar face, iar privind conceptul de paradox (dat tot de acelasi om), nu se prea incadreaza acolo.
Dar da, daca acela era un motiv de imbogatire... era totusi un motiv de a face bani. Avand in vedere diverse metode ilegale de prin diverse colturi ale internetului de a face bani... unele chiar inumane, nu ma mira ca totul trebuia sa inceapa undeva
Da! Mare dreptate ai. Daca imi amintesc bine, in gimnaziu am citit despre "profitorii de razboi" -asa erau numiti.
Imi amintesc tot de niste cazuri asemanatoare din Primul Razboi Mondial, la noi, in Regatul Romaniei.
Cand Iasul a devenit capitala de razboi, boierii organizau baluri in Iasi. Chiar printul Carol al doilea ( numit si feteleul ) petrecea prin Occident ( se simtea bine cu domnitele ), ii placea luxul, baiatului.
( Replica profesorului de istorie : "Boieru-i tot boier".)
A fost organizat, in Botosani, un eveniment dedicat soldatului roman. Ce s-a intamplat? N-a fost invitat nici-un soldat. Doar ofiteri de rang inalt si policieni.
Avatar777 întreabă: