Paaaaai pentru ca axa Pamantului e inclinata, distanta dintre Soare si diferite puncte de pe planeta difera pe parcursul unui an, dovada ca nu conteaza acel "nici prea mult, nici prea putin" pentru existenta si dezvoltarea vietii pe un corp ceresc. Exista o gânguţă (microorganism, Tardigrades) care poate trai in cele mai aspre conditii, chiar in lava vulcanelor sau in afara atmosferei Pamantului, pe langa asta, mintea umana e limitata, nu poate crea, doar combina, deci n-o sa stim din ce si in ce poate aparea viata.
Distanța nu are legătură cu anotimpurile. Durata zilei și unghiul de incidență al razelor solare cauzează anotimpurile. Pământul e la periheliu (punctul cel mai apropiat de Soare) când e iarna în emisfera nordică. Diferența dintre periheliu și afeliu e de 5 milioane de km, deci domnișoara cu întrebarea greșește când crede că ceva e aliniat perfect, dar pare să creadă că Soarele se rotește în jurul Pământului.
Chiar crezi că contează câteva mii de km între "diferite puncte de pe planetă" dacă nu prea contează nici alea 5 milioane de km?
Ca să răspund la întrebare, zona potrivită pentru viață pare să fie între 0.725 și 3 unități astronomice (unitatea astronomică e distanța medie Pământ-Soare care e 150 milioane km). Planeta Marte se află în acea zonă, deși nu o ajută să mențină viață și evident Luna se află în acea zonă, deci sunt mai mulți factori.
Ce-am zis eu de anotimpuri? Stiu ce si cum cu solstitiile, emisferele, iernile si verile. Era vorba de nici prea nu stiu cum, nici prea nu stiu cum, iar in 22 dec, Soarele "a fost" mai aproape de tropicul sudului, deci a depasit acel "nici prea, nici prea", si mai departe de tropicul nordului, si totusi, n-am murit nimeni din cauza asta.
Pamantul ar trebui sa iasa din zona Goldilocks.
Daca s-ar deplasa Soarele s-ar modifica si orbita Pamantului si a celorlalte planete, fapt ce ar duce la distrugerea sistemului solar.
P.S.: Pamantul se roteste in jurul Soarelui.
Soarele nu este alinat perfect, el este in centru sistemului solar, pamantul orbiteaza in jurul lui, viata s-a adaptat mediului nu invers
LisaJulie întreabă: