| sabin89 a întrebat:

Socrate către un prieten: „Sfatul meu este să te căsătoreşti. Dacă vei avea o nevastă bună, vei fi fericit. Dacă nu, vei deveni filosof".  Aşa să fie? Care este părerea voastră despre filosofie? Eu am să o spun pe a mea, dar aş vrea să ştiu şi părerea voastră. Filosofia, zic eu, te introduce pe un tărâm în care nu există niciun punct de sprijin, niciun reazem, nicio certitudine. Filosofia întreabă. Despre ce întreabă? Despre tot. Despre toate câte sunt, despre cel ce pune întrebarea, despre sensul lumii, despre putinţa punerii întrebărilor. Totul în filosofie stă sub semnul întrebării. Dacă se întâmplă să afle un adevăr, asta nu face decât să-i deschidă perspectiva trecerii la următorul adevăr, mai adânc şi mai tulburător. E şi aici un fel de şir matematic. Aflarea unui termen al şirului nu are nicio valoare dacă nu se cunoaşte şi următorul termen; şi cel dinainte. Şirul nu este convergent, ci divergent. În plus, nu are un termen iniţial, de la care s-a plecat, pentru că nimic nu este şi nu a fost dat în filosofie. Cu alte cuvinte, filosofia pleacă de la un vid absolut şi merge spre nicăieri. Am citit într-o carte (de filosofie, bineînţeles) că nu este vorba de un vid absolut, de un gol, ci că golul ar fi de fapt plin. Plin cu ce? Răspunsul lor: „cu ceea ce este". Poftim răspuns! E uşor a scrie... când nimic nu ai a spune.
Merită să citeşti o carte de filosofie? Înveţi ceva? Rămâi cu ceva?
Ce credeţi?

Răspuns Câştigător
| RoCkKiD a răspuns:

Mie imi pare ca filosofie este un fel de exercitiu intelectual de introspectie si analiza, un exercitiu care nu are neaparat o finalitate care se traduce neaparat intr-o chestie care o poti neaparat implementa in viata de zi cu zi. Morala lui Kant, politica lui Machiavelli, viziunea asupra vietii a lui Sartre sau Ciolan sunt dragute de citit si de conspectat pe ele dar cam atat. asta nu inseamna ca este este inutila, inseamna doar ca utilitatea este mai intima si mai apropiata de sufletul filosofului, oricare ar fi el.

Hawking a zis acum cativa ani ca filosofia si-a piedut demult dreptul de a explica lumea, pentru ca stiintele naturale, care isi au originile in filosofie, au ajuns la un asemenea nivel incat abia daca mai gasesti ideile de baza de la care au plecat. Singurele domenii la care ma pot gandi unde filosofia inca mai este cu adevarat relevanta in societate este etica si poate estetica, chestii eminamente subiective.

Raspunsul este ca da, merita sa citesti o carte de filosofie, doar c ainvataturile pe care le tragi nu iti vor permite neaparat sa iti gasesti un job sau sa avansezi cu ceva in societate insa va fi hrana pentru sufletul si mintea ta.

5 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Ca să înveți ceva filosofie, egal înțeleciunea de a trăi viața, cel mai simplu lucru este să te căsătorești. Nu mau ai nevoie de cărți, o citești pe nevastă.

| zurick a răspuns:

Nu am destule cunoștințe în domeniu cât să îmi dau cu părerea despre ceea ce este filozofia. Însă citind acum o carte despre psihologie am găsit o definiție interesantă și mi-am amintit de întrebarea ta așa că de ce să nu las aici respectivul citat.
' The fundemental question, " Who I am " has been studied since the time of ancient Greeks. Socrates ( 470-399 BCE) believed the main purpose of philosophy is to increase happyness through analysing and understanding oneself, famously saying: "The unexamined life is not worth living"

| sabin89 explică (pentru zurick):

"The unexamined life is not worth living"
Frumoasă reflecţie!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

'Sfatul' lui era probabil doar un prilej de a o intepa putin pe nevasta lui si de a face haz de necaz.
Merita sa citesti o carte de filosofie, dar nu ca sa afli raspunsuri, ci ca sa iti pui noi intrebari la care eventual sa incerci sa gasesti propriile raspunsuri.

| Andrei200202 a răspuns:

Sincer nu m-as complica cu chestia asta numita filozofie. Este un domeniu foarte complex, misterios, greu de inteles. Si eu imi pun foarte multe intrebari legate de existenta si alte subiecte, parca atragandu ma tot mai mult acest domeniu insa încercând sa imi dau niste răspunsuri simt ca ma afund tot mai mult si am un fel de teama. Prefer sa imi traiesc viata sincer, nu sa mi o complic cu intrebari de genul deoarece oricum viata este scurta, misterioasă, tristă, crudă.