Mie imi pare ca filosofie este un fel de exercitiu intelectual de introspectie si analiza, un exercitiu care nu are neaparat o finalitate care se traduce neaparat intr-o chestie care o poti neaparat implementa in viata de zi cu zi. Morala lui Kant, politica lui Machiavelli, viziunea asupra vietii a lui Sartre sau Ciolan sunt dragute de citit si de conspectat pe ele dar cam atat. asta nu inseamna ca este este inutila, inseamna doar ca utilitatea este mai intima si mai apropiata de sufletul filosofului, oricare ar fi el.
Hawking a zis acum cativa ani ca filosofia si-a piedut demult dreptul de a explica lumea, pentru ca stiintele naturale, care isi au originile in filosofie, au ajuns la un asemenea nivel incat abia daca mai gasesti ideile de baza de la care au plecat. Singurele domenii la care ma pot gandi unde filosofia inca mai este cu adevarat relevanta in societate este etica si poate estetica, chestii eminamente subiective.
Raspunsul este ca da, merita sa citesti o carte de filosofie, doar c ainvataturile pe care le tragi nu iti vor permite neaparat sa iti gasesti un job sau sa avansezi cu ceva in societate insa va fi hrana pentru sufletul si mintea ta.
Ca să înveți ceva filosofie, egal înțeleciunea de a trăi viața, cel mai simplu lucru este să te căsătorești. Nu mau ai nevoie de cărți, o citești pe nevastă.
Nu am destule cunoștințe în domeniu cât să îmi dau cu părerea despre ceea ce este filozofia. Însă citind acum o carte despre psihologie am găsit o definiție interesantă și mi-am amintit de întrebarea ta așa că de ce să nu las aici respectivul citat.
' The fundemental question, " Who I am " has been studied since the time of ancient Greeks. Socrates ( 470-399 BCE) believed the main purpose of philosophy is to increase happyness through analysing and understanding oneself, famously saying: "The unexamined life is not worth living"
Sincer nu m-as complica cu chestia asta numita filozofie. Este un domeniu foarte complex, misterios, greu de inteles. Si eu imi pun foarte multe intrebari legate de existenta si alte subiecte, parca atragandu ma tot mai mult acest domeniu insa încercând sa imi dau niste răspunsuri simt ca ma afund tot mai mult si am un fel de teama. Prefer sa imi traiesc viata sincer, nu sa mi o complic cu intrebari de genul deoarece oricum viata este scurta, misterioasă, tristă, crudă.
DaCeItiPasa întreabă: