| sabin89 a întrebat:

Specialiști în neurogeneză pe aici? Am citit pe net cum că se nasc noi neuroni în hipocamp, din celule stem în locul celor care au dispărut. Ce aș vrea să înțeleg este: cum transmit neuronii care au murit informațiile deținute la cei ce se nasc? Poate cineva să explice? Dar, așa mai pe înțelesul unui om obișnuit? Să nu mă trimiteți la net, că de acolo vin și, să fiu sincer, n-am prea înțeles. Știu că sunt unii useri (relian de exemplu, dar nu numai el) care au darul de a explica așa încât să înțeleagă oricine.

Pentru a răspunde la o întrebare trebuie să ai cont pe TPU.ro
7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Informatiile ne-salvate se pierd (valabil si la calculator, si la creier).
Daca creierul se vatameaza, atunci incearca sa "ocoleasca" celulele afectate. Daca mai este posibil, se transfera si informatii din celule de memorie.
Asa se intampla in cazul AVC (accident vascular cerebral), cand functiile creierului "se transfera" spre zone nevatamate.
Celulele de memorie functioneaza diferit decat restul celulelor, informatiile fiind memorate in mai multe locuri. Deseori, creierul reuseste sa acceseze (macar o parte) din informatiile mai importante, memorate, si sa le mute in alte celule, bune.

| sabin89 explică:

Încep să înțeleg. Mulțumesc tuturor. Nu spun că am înțeles sută la sută, dar, oricum, am prins niște idei interesante.

| relian a răspuns:

Ai citit tu ceva, dar nu prea ai inteles, stai linistit ca nu inteleg nici cei care se ocupa cu asa ceva, inca e mister, acum mai recent ce se urmareste sa se afle, sa se faca ceva anume, dar pana una alta nimic clar.

Pot sa iti raspund scurt, sau pot baga o nuvela, cum vrei tu laughing

Specialisti pe TPU in asa ceva laughing pe aia nu-i gasesti nici cu FBI dar sa mai stea aia pe net.

Neuronii sunt celulele creierului, sau o parte din el si anume cam 50%, restul is celule gliale, adica alte tipuri decat neuronii.Dar nu asta ai intrebat, dar ca idee oamenii sa nu creada ca tot creierul nostru sau a organismelor superioare is numa Neuroni, nici pomeneala, mai is inca vreo 4 tipuri de alte celule, care ocupa cealalant procent de 50%.
Alea is celule de securitate, asigura paza neuronilor si intretinerea lor.

Neuronii alcatuiesc o retea, se leaga unu de altul, semnalele asa sunt transmise.De aia sa crezut pana mai recent ca acesti neuroni nu se pot regenera, un neuron, nu poate spune, gata luati o pauza eu urmeaza sa ma divid laughing
Daca un neuron sar apuca sa se regenereze in modul asta, lantul ala sar rupe, neam duce de suflet de tot laughing

Recent s-a aflat ca in creier sunt si celule stem care ar genera neuroni, de aici toata nebunia si poate euforia, o sa facem o sa dregem, pistol cu apa laughing

Creierul genereaza noi neuroni doar in parti afectate, deteriorate, acolo produce noi neuroni, care apoi se leaga cu restul retelei.

Si acum raspunsul la ce ai intrebat tu, cum anume se transmite informatia de la neuronii vechi la cei noi.

Raspunsul - NU se transmite nici o informatie, acei neuroni noi formati is la nivelul unui nou nascut, adica fara nici o informatie, debia dupa ce se leaga de retea vor functiona ca un neuron si vor stii, vor avea informatii de cand s-a nascut el ca neuron, nu preia informatia de la neuronul deteriorat, ori de la altii.

Cam despre asta este vorba.De aia nici nu se vad progrese cand se intampla ceva, asa cum is bolile alea Alzheimer, Parkinson etc, pentru ca odata ce un neuron moare, se pierde si informatia.

Chiar daca sa zicem apar neuroni noi, aia is goi, tu informatia ce a avut-o neuronul mort, no mai poti recupera.Este bun ca ai neuron nou, il vei umple cu informatie noua, aia veche la revedere, in felul asta macar ai acolo informatiile din prezent, nu mai uiti ce ai facut ieri laughing

Mai moare altul, se regenereaza alt neuron, dar esti ca un nou nascut laughing De aia am zis ca nu se observa progrese, chiar de neuroni apar noi.
Plus ca traim putin, asa ca nu mai apuci sai folosesti cine stie ce.Doar daca is probleme cand esti tinar, atunci da, macar nu esti leguma.

E bun ca se stie, poate in viitor or sa copie informatia neuronilor morti, regenerezi noi neuroni, le bagi informatia si esti ca si nou, in punga odata folosit. laughing

Am vazut mai bagat la inaintare laughing

| Frank51 a răspuns:

Clasa a 9a și a 10-a, diviziunea celulară -> mitoză.

Tot la net te întorci: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Mitoz%C4%83

Același principiu e și la neuroni.

| Frank51 a răspuns (pentru Frank51):

De fapt greșesc. Neuronii nu cred că se înmulțesc, nu am învățat niciodată despre diviziunea neuronilor. S-ar putea să fie exact ca la femei cu ovulele, te naști cu un număr de ovule pe care le vei avea toată viața.

Celulele stem pot deveni orice fel de celule, deci s-ar putea să devină neuroni, dar nu cred că ușor, este o șmecherie ceva.

| MValentin a răspuns:

Atunci când mor neuronii, ei nu transferă informațiile direct către cei care se nasc. Creierul nostru nu păstrează informațiile în neuroni individuali sau într-un loc specific. Informațiile și experiențele noastre sunt rezultatul întregului sistem nervos, cu miliarde de neuroni și conexiuni între ei.

Pe parcursul vieții, conexiunile dintre neuroni se formează și se reconfigurează în funcție de experiențele noastre, permițându-ne să învățăm și să păstrăm informații. Când un neuron moare, alte neuroni sănătoși pot prelua unele din conexiunile lui prin procese de adaptare, dar informațiile specifice din acel neuron nu sunt transferate altora.

Informațiile noastre personale sunt distribuite în întregul creier, așa că nu pot fi reduse la un singur loc sau la un grup mic de neuroni. Deci, moartea unor neuroni nu înseamnă că pierdem complet amintirile sau informațiile noastre, deoarece creierul poate să compenseze prin reconfigurarea conexiunilor între neuroni sănătoși.

| andreiserghicoolguy3 a răspuns:

Buna! Expert in neurogeneza, aici. Exista multe studii insa cel mai relevant este Teorema Serghiana. Puteti face mai mult research dvs. insa cel mai important este sa va imaginati in felul urmator. Cum atunci cand copiii se nasc si uneori isi amintesc vietile anterioare asa si celilele din hipocamp se renasc. Multumesc pentru atenti! Follow andreiserghicoolguy pentru mai multe info?