| RelaţiiCuClienţii a întrebat:

☺ Spui că eşti credincios, dar eşti sigur de credinţa ta?
Ai cercetat, ai căutat să te convingi, să fii sigur că există : Dumnezeu, o concordanţă în Biblie, o Judecată Divină şi mai ştiu eu ce?
Sau ai mers pe premiza: "Cred şi asta este de ajuns!"?
Premiză care, din punctul meu de vedere, este cea care a creat acest gen de credinţă - superficială, lipsită de informaţie, oarbă.
Majoritatea au această credinţă. Ies ca pe bandă rulantă şi toţi răspund la întrebări esenţiale cu : "Dumnezeu ştie/poate/mă ghidează/ reprezintă tot ceea ce există etc. -- la fel ca unul care cântă la fluier doar o singură notă. happy

☺ Spui că eşti necredincios, dar eşti sigur de necredinţa ta?
☺ Nu te preocupă nimgic legat de religie, dar crezi că faci bine din moment ce este un subiect destul de dezbătut de o groază de oameni? Nu crezi că ar trebui să-ţi faci o părere proprie în legătură cu religia, biblia şi Dumnezeu?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ma doare capul. Am citit de atatea ori aberatia asta spusa de @ramona (citez): ''Acum chiar si crestinii sunt tot atei, singura diferenta este ca eu cred cu un zeu mai putin ca ei. Cand o sa inteleaga de ce nu cred in ceilalti zei, o sa inteleaga si de ce eu nu cred in zeul lor.'', incat simt nevoia sa intervin. E ilar cum tocmai cei care propavaduiesc punerea in uzaj a ratiunii nu-si dau seama de gafa si imbecilitatea spusa acolo.
Hai s-o luam usor, sa consultam mai intai DEX-ul. Ce ne spune acesta despre ce inseamna un ateu?

ATÉU, -ÉE, atei, -ee, s. m. și f. Adept al ateismului; persoană care neagă existența lui Dumnezeu și a oricărei divinități. – Din fr. athée, lat. atheus.
ATÉU, -ÉE, atei, -ee, s. m. și f. Adept al ateismului; persoană care nu are nici o credință religioasă. – Fr. athée (lat. lit. atheus).

S-a inteles pana in capat? Sa fii ateu inseamna sa negi existenta oricarui tip de divinitate, a oricarei divinitati. Pe cale de consecinta, poa' sa-mi explice cineva, cu propriile cuvinte, cum Mama Zeilor poate fi un crestin ateu? Crestinul este definit drept un adept al crestinismului. Ce este crestinismul? Hai sa ne intoarcem la tata DEX:

CREȘTINÍSM s. n. Ansamblul religiilor la baza cărora se află credința în persoana și învățăturile lui Iisus Cristos. – Creștin + suf. -ism (după fr. christianisme).
CREȘTINÍSM n. Religie bazată pe Vechiul și Noul Testament. /creștin + suf. ~ism

Acestea fiind spuse, puteti sa va luati aberatia asta si sa v-o faceti guler. Si mai lucrati si la ratiune, ca v-ati laudat atata cu ea, incat cred sa s-a umflat in pene pana a plesnit si a ramas o basica. Rationali, rationali, dar ati luat o duma de buna, fara macar s-o treceti prin sita ratiunii. Cine mai face chestii d-astea? Ghici-ghici...


46 răspunsuri:
| DorelSudoru a răspuns:

Poi am o parere propie:biserica si religia o institutie implicata activ in economia mondiala si in tinerea in frau a populatiei+ca unii oameni nu se simt bine fara un "za bos"

| ciprian_7143 a răspuns:

Scuza-ma dar nu inteleg esti sarcastica sau?! Oricum,parerea mea la intrebarile tale,asa cum le-am inteles eu,este simpla:daca esti certata cu tine ia si te gandeste ca Dumnezeu este un Tot iar noi suntem particulele care il compun! Religia este, pentru mine, o institutie care isi are rolul ei in societate.Biblia,a fost scrisa de imparatii Cnstantin si Elena.Aici pot fii o gramada de contradictii insa, sfatul meu este sa lasi filozofia si sa traiesti viata, facanduti-o singura frumoasa.Nu uita ca viata este una si tocmai de asta este SUPREMA! Vreau sa inchei cu vorba urmatoare:tu esti minunat, el e minunat, ei, ele sunt minunati! Atat de simplu!

| ciprian_7143 a răspuns:

Stii care e faza? Am incercat sa-ti raspund de doua ori insa nu vrea sa fie publicat asa ca pot spune doar atat:tu esti minunat,el e minunat, ei, ele sunt minunati! Atat de simplu!

| Lluvia a răspuns:

Mie imi place sa cercetez singura. Nu sunt multumita de raspunsurile "ca asa vrea Dumnezeu, ca asa a fost sa fie" etc.
Multe chestii din religie nu se leaga dar unii sunt orbi. prin aceste cuvinte nu neg existenta lui Dumnezeu, dar pur si simplu prin religie se incearca un fel de manipulare. multe chestii din aceasta sunt in neregula, in contradictoriu si nimeni nu explica nimic. Zic ca nu trebuie ratiune, dar pentru mine trebuie. Pana nu aflu ceva concret si nu pare posibil nu cred!

| Angel0 a răspuns:

Si tu confunzi credința cu religia crestina.Religia este doar un mijloc de a ajunge la același Dumnezeu.Sa nu uitam ca Moise a fost crescut, educat de mic de egipteni si inițiat in toate tehnicile lor oculte.

| ramona30 a răspuns:

Eu sunt sigura de necredinta mea. Am cercetat, rational, am studiat si am descoperit ca religia (crestina) este o poveste de adormit copii.
Sunt atatia zei...Acum chiar si crestinii sunt tot atei, singura diferenta este ca eu cred cu un zeu mai putin ca ei. Cand o sa inteleaga de ce nu cred in ceilalti zei, o sa inteleaga si de ce eu nu cred in zeul lor. Nu stiu daca sunt atat de intelegineti sa inteleaga asta dar eu tot mai sper.

| RelaţiiCuClienţii explică:

@larix: Nu, nu confund credinţa cu religia creştină.
Credinţa înseamnă să crezi cu adevărat într-un presupus Dumnezeu.
Religia creştină înseamnă să "ai obligaţia" să crezi în Dumnezeu, dar să nu crezi neapărat în acel Dumnezeu.winking

| NickiMinaj a răspuns:

De ce singura tema care starneste polemici la "stiinta si filosofie" e religia? voi mancati zilnic acelasi fel de mancare, de 3 ori pe zi? raspuns : DA.

| DBlack a răspuns:

Nu baga credinta in religie, pentru ca una e sa crezi intr-un dumnezeu, intr-o divinitate, si una e sa faci parte dintr-o religie plina de oi care au ochelari de cal happy. nu trebuie sa faci parte dintr-o religie ca sa fi mai aproape de divinitate, sau creator happy. trebuie doar sa stii cum sa ajungi acolo sus.si acolo ajungi doar cu mintea si cu sufletul, nu ai nevoie de religie

| costis a răspuns:

Vad ca la "credincios" ai adus o multime de argumente contra, la "necredincios" postarea e f rezumata, poate pentru impresia de echidistanta. De cand urmaresc postarile pe tema religiei am ajuns la concluzia ca pentru unii ateismul inseamna atat de mult, incat improasca sistematic cu rahat natiunea din care provin, pentru motivul ca are un trecut si un prezent crestin. Se pare ca ateii care isi reprezentau breasla cu onoare si deasupra certurilor si epitetelor sunt o specie disparuta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu cred in mine! Stiu ca sunt real (sa n-o dati in Matrix!) si stiu ceea ce simt. Tot balamucul asta cu religia, cu credinta religioasa, cu... Pur si simplu lumea asta nu face decat sa gaseasca motive stupide pentru neimplinirile ei. Bai lume, nimeni nu este vinovat de necazurile tale, decat TU! Dar, ce sa-i faci, nu poti discuta logic cu niste inculti, niste necititi, adica unii neiesiti in lume (bai lume!), unii care se complac in prostia si imbecilitatea inoculata de parinti si alte rude "binevoitoare".
De ce nu vorbea dumnezeu cu mine (cand eram copil), atunci cand aveam atatea reprosuri de facut (si atatea raspunsuri de aflat), cand ma dureau atat de tare anumite lucruri? Era/este cocalar, sau n-am inteles? Ii placea sa ma vada strangand din dinti si blestemand? Il provoc pe dumnezeu sa vina la o judecata dreapta cu mine, fata-n fata! Fac un pariu cu toti userii TPU: dau viata mea linistita de acum pe 10 vieti nenorocite, daca dumnezeu vine la mine si-mi spune (cu martori, bineinteles) ca sunt in greseala. Sunt ABSOLUT SIGUR de un singur lucru: cine pune pariu cu mine, va pierde!

| RelaţiiCuClienţii explică:

@Via:
Simt nevoia să încerc să-ţi explic?! cam ce a vrut @ramona să spună cu "Acum chiar si crestinii sunt tot atei", nu de alta dar este cam singura care chiar a înţeles ce am vrut să întreb.
Nu cred că a zis această "aberaţie" cu scopul de a fi folosită cu explicaţia propriu-zisă din dex. happy
Probabil voia să zică că; acum chiar şi creştinii, care ar trebui să creadă în acest Dumnezeu, au ajuns să nege acestă religie sau să se "prefacă" într-un fel sau altul că ei cred în tot ceea ce înseamnă Iisus Hristot şi Dumnezeu şi toate cele, când de fapt nu este aşa.
Ştiu că ai înţeles ce a vrut să spună, dar---

| Alphawolf a răspuns:

Nu pot accepta eternitatea unei fiinte, mai exact, o fiinta fara inceput. Daca ii mai atribui fiintei fara inceput omniscienta si omnipotenta(care sunt absurde), mai tin cont ca acea fiinta nu este conditionata de nimic(timp, spatiu, energie...), nici macar de "nimic", deja este prea de tot, mai bine accept orice alceva(spuma primordiala sau o infinitate de nimicuri care a dat cu plus rezultand ceva).

Chiar daca as accepta acea fiinta fara inceput care nu este conditionata de nimic, si care este caracterizata cu calitati care sfideaza orice logica tot nu as putea crede in povestile religioase. Incepand cu istoria religiilor deja se intelege ca ceva nu este in regula. Prea au anticipat anticii adevarul sustinut de religii, ceea ce te duce la gandul ca este deviata una din alta. Apoi, gandita in amploare toata povestea biblica nu prezinta logica. Vina omului, pacatul, eu nu-l pot intelege nici daca ma bati, bineinteles tinand cont de un creator absolut si omniscient care a creat si stabilit totul(pe om, Satana, Paradis, pomul cunoasterii etc). Daca Biblia este purificata, se gasesc o groaza chestii care nu se potrivesc unui creator absolut(parerea mea). Se mai gasesc in Biblie contradictii, aberatii si nepotriviri realitatii. Nu poate fi cuvantul unui creator.
Religia promoveaza sfinti, duhuri, draci, rai, iad, nemurire, moaste,
exorcizari etc etc. Este un haos de nedescris! Sunt toate astea in realitate, ele sunt adevaruri? Ne indica realitatea asa ceva? Oamenii merg prea departe in credinta lor! Nu folosesc niciun filtru, doar cred, ca asa scrie in Biblie, iar Biblia este cuvantul creatorului care pedepseste daca nu crezi. Imi este greata.

| RelaţiiCuClienţii explică:

@costis:
Nu am avut intenţia să "neglijez" secţiunea cu necredincioşi. Mi s-a părut, la momentul respectiv, ilogic să amintesc aceleaşi argumente ca la cei care cred în Dumnezeu, doar că sensul acestora să fie schimbat.
Mi s-a mai părut ilogic să amintesc de toate acestea, deoarece ateii sau necredincioşii ştiu foarte bine ceea ce neagă, fiind acuzaţi în permanenţă de către credincioşi. happy

| Kosuchin a răspuns:

Oh, dar eu am o pareri proprii in legatura cu religia, biblia si Dumnezeu.Pana sa dau de informatii (internet), eram credincios, dar nu cine-stie-ce apologet crestin, mai mult de teama "pedepsei divine". Aveam cateva semne de intrebare, care s-au inmultit pe masura ce cautam mai mult si citeam diferite discutii intre credinciosi si necredinciosi.O perioada am fost deist totusi.
Deci tranzitia de la credincios superficial la necredincios, nu a fost peste noapte.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

''Probabil voia să zică că; acum chiar şi creştinii, care ar trebui să creadă în acest Dumnezeu, au ajuns să nege acestă religie sau să se "prefacă" într-un fel sau altul că ei cred în tot ceea ce înseamnă Iisus Hristot şi Dumnezeu şi toate cele, când de fapt nu este aşa.''

Nu, pentru ca tot ea zice: ''singura diferenta este ca eu cred cu un zeu mai putin ca ei.'' Asta implica faptul ca ei cred. Deci si incercarea ta de a o scoate e inutila. Si nu e singura pe care am vazut-o cu penibilitatea aia.

| AlxMro a răspuns:

"Crede si nu cerceta"!

| RelaţiiCuClienţii explică:

@Via:
Îmi pare rău că ai fost "dezamăgit".

assiris
| assiris a răspuns:

Pentru a discuta pe această temă trebuie să te afli pe o anumită treaptă evolutivă, să deții ceea ce se numește ÎNȚELEPCIUNE.
Omul când se naște nu are cunoștință de ceea ce se petrece în jurul său, se conduce după instincte (sete, foame, durere etc) Cel puțin așa cred cei mari care îl analizează căci în realitate lucrurile nu stau chiar așa. Apoi crește și începe să învețe, urca pe treptele cunoașterii, devine elev, student, profesor, ia examene și calificări. În toate aceste faze însă nu intră în categoria înțelepților. Ceva mai târziu, când a parcurs aceste trepte începe să devină înțelept și atunci începe să descopere sensul vieții, să descopere că nu tot ce a învățat într-o viață întreagă este adevărat, că există și alte "variante", posibilități.
Cei ce sar rapid cu afirmațiile "cred" sau "nu cred" pun pariu că habar nu au de ce susțin aceasta. Aduc la masa discuțiilor opinii ce pot fi demontate oricând și de oricine și doar încăpățânarea îi poate face să creadă că au dreptate în ceea ce susțin.

| RelaţiiCuClienţii explică:

@d2ny:
Wtf, frate?straight face

| ramona30 a răspuns:

@Via esti rautacios.
Acea expresie ii apartine lui Stephen Roberts (istoric) si expresia exacta folosita intr-un dialog cu un cardinal este:
""Susţin că amândoi suntem atei. Eu doar cred mai puţin cu un zeu decât tine. Când vei înţelege de ce îi respingi pe ceilalţi zei posibili, vei înţelege de ce îl resping pe al tău."
Da, daca o judeci stricto senso, ai dreptate, un credincios nu poate si ateu. Nu trebuia sa vii cu dex-ul ca stim si noi definitiile.
De ce se foloseste. Pentru ca daca intrebi un crestin daca il considera pe Allah zeu suprem iti va raspunde ca nu crede in Allah. La fel iti va spune si despre urmatorii zei, Buddha, Zeus, Cernunnos, Zarathustra, horus, Hera, Heracles, Hermes, Maia, Maiesta, Maitreya, Malinalxochi si alte mii de zei.
Aproape ca un ateu ca nici el nu crede in zeitati. Numai ca acel crestin nu isi pune niciodata intrebarea de ce nu crede in zeitatile enumerate. Daca si-ar pune intrebarea si ar cerceta si ar da un rapsuns de ce nu crede in ele, ar raspunde exact ca un ateu "Nu exista acele zeitati". De aici si pasajul final, tu, crestinule vei intelege de ce nu cred in zeitatea ta cand vei intelege de ce tu insuti nu crezi in zeitatile altora.
RelaţiiCuClienţii a intuit corect de ce am ales sa fac referire special la religia crestina. E cea mai falsa in ceea ce priveste credinta oamenilor. A mai ramas doar traditia, nu stiu cat (cati) mai cred cu adevarat.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ramona, sunt rautacios? Nu pot sa cred cine a ajuns sa ma faca pe mine rautacios... In fine.
Citatul e decent, daca scapi de prima fraza: ''Susţin că amândoi suntem atei.'' Asta doar pentru ca tinem la logica si la semantica.
Pastreaza restul: ''Eu doar cred mai puţin cu un zeu decât tine. Când vei înţelege de ce îi respingi pe ceilalţi zei posibili, vei înţelege de ce îl resping pe al tău.'', parte care, cum am zis mai sus, e destul de decenta si e suficient cat sa inchida niste guri de neavizati (am zis ''neavizati''), dar numai pe ale acelora.
Si te cam contrazici. In prima parte, imi povestesti despre cum tu refuzi credinta in toti zeii si crestinii mai au doar unul de eliminat de pe lista, apoi imi vii cu sensul ascuns intuit de RelatiiCuClientii, si anume ca nici crestinii nu mai cred in Dumnezeu, ci respecta doar riturile, asa, de fatada.
Sau, din dorinta de a nu cadea in ridicol, mergi la doua capete, ca poate-poate?

| cristi202 a răspuns:

La 19 ani eram ateu. Nu credeam in Dumnezeu. Cel putin nu asa cum il descriau oamenii. Imi facusem o idee despre cum ar putea fi Dumnezeu daca ar exista. Dar nu stiam daca exista. Nu stiam daca poate fi descoperit. Nu stiam daca poate deveni "palpabil". Cind am inceput cautarile, am pornit de la premisa ca El nu exista. A durat 1 an de zile. Zi de zi. Am mers pe perceptul biblic "cercetati toate lucrurile si pastrati ce este bun". Nu m-am multumit cu putin. Vroiam dovezi clare. Si le-am obtinut! Am trecut prin mai multe imprejurari in viata in care Dumnezeu m-a pus "la colt", pentru ca sa pot vedea ca El exista si ca se implica in viata mea. Logica, oricum as fi luat-o, m-a determinat sa vad ce este in spatele a ceea ce mi se intimpla. Nu are rost sa spun ce a fost, e o poveste intreaga, o poveste frumoasa, ca a oricarui om care ajunge sa Il descopere pe Dumnezeu. Dupa inca o jumatate de an, am devenit credincios. Si am descoperit un lucru interesant: imaginea pe care mi-o facusem inainte despre Dumnezeu, nu diferea prea mult de ceea ce ajunsesem eu sa cunosc cind l-am descoperit. Au trecut de atunci 21 de ani. Am avut experiente cu Dumnezeu cu zecile. Unele "tangibile" chiar. Sunt sigur pe ceea ce cred, mult mai sigur decit pe ceea ce nu credeam inainte. Si e normal, pentru ca daca doar o data ai de-a face cu Realitatea Ultima, cu Dumnezeu, sti simplu si clar ca ceva s-a intimplat acolo, a existat ceva care a influentat in mod definitiv viata ta. E asemanator cu a te indragosti la prima vedere. Pina sa vezi fata, nu ai nimic, nu ai pe nimeni in minte, dupa ce ai intilnit-o insa, mintea si gindurile iti stau tot la ea. Poate ca sunt credinciosi superficiali, care nu stiu de ce cred, dar sunt si credinciosi care stiu de ce cred, si au intilnit aceasta Realitate.

| Alphawolf a răspuns:

@assiris, poti sa-ti sustii cu ceva ultima parte a raspunsului? Prea esti sigur pe tine! Raspunsul meu iti da impresia ca habar nu am de ceea ce sustin? Ma lamuresti si pe mine, te rog.

| EmaS a răspuns:

Da, credinta mea este una autentica.Eu am experimentat puterea lui Dumnezeu.El m-a transformat dintr-un om orgolios,si pacatos care rataceam departe de El,intr-un copil al lui Dumnezeu.El mi-a umplut inima cu pace, cu bucurie, am primit siguranta mantuirii.Mai mult,El imi asculta rugaciunile,a facut minuni in viata mea,si cei din jur(care radeau ca m-am intors la Dumnezeu)au fost nevoiti sa recunoasca ca numai Dumnezeu a lucrat asa de minunat. Dumnezeu l-a transformat si pe sotul meu, si caminul nostru se poate compara cu un coltisor de rai, unde domneste bucuria si pacea.Chiar daca ne-am casatorit din dragoste, eram doua pietre tari, si cine stie ce se intampla daca nu L-am fi primit pe Domnul Isus in inimile noastre.Acum gandul meu este oare ce l-ar face fericit pe sotul meu, iar prioritatea lui este sa-mi fie mie bine.Asa dar ne complectam unul pe celalalt, traim in armonie, si dam slava lui Dumnezeu.Copiii i-am educat in spirit crestin, cunosc valorile moral-crestine si le aplica in viata lor.As dori ca toata lumea sa il primeasca pe Dumnezeu in inima, si sa guste ce bun este Domnul! Daca vei face un pas spre El, El va face doi spre tine.Cititi in Cuvantul Lui si puneti-L la incercare.El raspunde la rugaciuni.Sunt atat de sigura de credinta mea, incat daca ar fi nevoie, as plati cu viata aceasta ca sa fiu cu El in vesnicie.

| AvalohAlyn a răspuns:

Eu unul am cercetat,am citit multe articole,multe carti despre Dumnezeu,despre dovezi, despre stiinta si am ajuns la concluzia ca Dumnezeu exista, ca Hristos a existat.Cred in Dumnezeu si nu orbeste si fara motive.
Consider ca aceasta credinta a mea e cel mai mare ''castig'' in viata.
Numai bine

| Alphawolf a răspuns:

@assiris, inca ceva. Daca tu sau oricare alta persoana(!) imi demonteaza argumentat logic si rational(deci nu cu vorbe) cele sustinute de mine, ai cuvantul meu, eu ma pocaiesc.
Ai ghicit, sunt incapatanat, deoarece, eu nu ma multumesc cu vorbe. Eu daca afirm ceva imi pot si argumenta afirmatia. Tu poti? Astept!

| EmaS a răspuns:

@Alphawolf
Daca exista o creatie nu trebuie sa existe si un Creator? Daca ai cerceta Cuvantul Lui Dumnezeu ai vedea ca El nu este lipsit de putere.Multi de-a lungul timpului au luptat impotriva Bibliei,si totusi ea este in picioare. Cerceteaza Scriptura caci in Ea il vei gasi pe Dumnezeu.El transforma vieti,El face minuni,El raspunde la rugaciuni. Oamenii care marturisesc despre puterea Lui care spun ca El este o realitate in viata lor, care au renuntat la felul lor desert de vietuire, ar trebui sa te puna pe ganduri.Este o putere prin Duhul Sfant care te ajuta sa traiesti,,altfel,, care dintr-un om pacatos, face un copil de Dumnezeu.In loc de restaurante si distractii cauta fata lui Dumnezeu, Biserica, Cuvantul Sau.Cautati si veti gasi, bateti si vi se va deschide. Cereti si vi se va da.Pana nu este prea tarziu. Exista Dumnezeu, eu il simt in inima si in viata mea.Si nu as schimba acest lucru nici pentru toate bogatiile acestei lumi!

| Alphawolf a răspuns:

@Ema, eu iti respect parerea, dar eu nu pot fi de acord cu ea(cel putin deocamdata), eu gandesc altfel, si nu pot crede orice(se fac foarte multe afirmatii care nu au nicio legatura cu realitatea). Mi-a trecut Biblia prin mana, alfel nu puteam sa fac afirmatiile pe care le-am facut in primul raspuns, in plus, nu am fost tot timpul ateu, am crezut si eu odata in Dumnezeu. Mi-am spus parerea despre Biblie, incercarea ta nu este sustinuta cu nimic, deci nu-mi spulbera deloc afirmatiile.
Nu stiu despre ce minuni vorbesti. Ai putea prezenta macar una reala?